1 872 7

Родители протестират срещу стипендиите за ромски ученици

Демонстрацията им ще е под мотото: „Не“ на дискриминацията на българските деца“

Родители протестират срещу стипендиите за ромски ученици
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

Родители от Враца ще излязат на протест тази вечер срещу обявените от Министерството на образованието и науката стипендии за ромски ученици. Демонстрацията им ще е под мотото: „Не“ на дискриминацията на българските деца“.

Преди седмица стана ясно, че по двугодишен проект гимназисти от ромски произход от IX и X клас от цялата страна ще могат да получават по 30 евро месечно, като най-важното условие за кандидатстване е успех над 3,50. За тези стипендии са заделени 1 млн. лв., като 60% от парите идват от международен ромски фонд, обясни министърът на образованието Меглена Кунева. Учениците ще кандидатстват за парите и ще се разчита на тяхното самоопределение за ромския им произход, стана ясно от думите ѝ.

Теодора Янкова, един от организаторите на протеста, коментира пред bTV, че за пореден път се оказва, че трябва да се прави разделение в обществото. Макар в Конституцията да е записано, че всички са равни, раздаването на тези стипендии на N на брой деца за мен е основано на етническа принадлежност, което е дискриминация, посочи тя.

Как става разделението в училище по това дали си ром или българин и как решават на кое дете ще дадат пари за успех 3,50? Този успех, за мен, по никакъв начин не показва, че те ще искат да се образоват по-нататък, посочи Янкова. Тя попита, ако са верни изявленията на министър Кунева, че децата от ромски произход в IX и X клас не са равни на българските, защото имат повече затруднения, как тогава са стигнали до тези класове?

Янкова добави още, че стипендиите за отличен успех са между 25 и 30 лв.

Защо ромските ученици да имат повече нужда от подкрепа, с какво са по-различни от българчетата?, попита друг от недоволните родители.

Красимир Богданов, депутат от Патриотичния фронт, посочи, че тези стипендии са проява на открита дискриминация. Представете си как някоя институция реши да дава пари само на деца от български произход, предложи той. По думите му даването на пари на калпак е сбърканият модел на интеграция у нас. По-добре е тези пари да бъдат използвани за професионална квалификация на децата, например. Ако се дадат на ръка, те ще отидат при родителите, които няма да ги използват по предназначение. 3,50 е вчерашната оценка „Слаб 2“ и със стипендиите стимулираме неграмотността, тези ученици ще научат, че трудът и възнаграждението нямат общо, коментира още Богданов.

ротестът във Враца е насрочен за днес в 18 ч. в центъра на града.

Родителите се заканват да организират и подписка.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • един българин
  Отговор
  1 08:58  27.10.16
  За никого не е тайна, че оценките в българските училища се пишат на килограм...... Има много циганчета отличници, които дори не говорят български........
 • Дони
  Отговор
  2 09:32  27.10.16
  Не е това метода но толкова си могат наште избранници.
 • незнайко
  Отговор
  3 09:36  27.10.16
  Това наистина е дискриминация. 1 млн. лв., като 60% от парите идват от международен ромски фонд. А порите в този фонд, не идват ли пак от нас? С тези фондове направо ни мислят за аборигени. Всички български тодители трябва да излезем на протест като врачанлии.
 • 4 09:42  27.10.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Хайко
  Отговор
  5 10:33  27.10.16
  това ако не е дискриминация здраве му кажи... Явно смотаните западняци подстрекават към дискриминация за да има напрежение...а нашите подлоги само изпълняват...за да може като се драсне клечката всичко да пламне пак на балканите...дано да не съм прав
 • Ботича
  Отговор
  6 10:52  27.10.16
  Нещата са сбъркани още в основата,т.е.начина на заплащане в училищата е на база брой ученици,не зависимо от интелект,възпитание и успех.Как тогава училището да го изключи този ром като некъдърните(без извинение) инспектори в МО дишат във врътна на учителя.
 • гост
  Отговор
  7 14:28  27.10.16
  Кунева влезе и о.ра картинката. По принцип това въобще не трябва да достига до медийното пространство, а да бъде отхвърлено като предложение то министерството. А те дори го подкрепят и оправдават. Има си социялани, ако са им трежки условията да им помогнат, в училище всички трябва да са равни. Все едно за едни и същи точки на тест българчето да получи 3,50, а циганчето 5,50. 100% дисктиминация подкрепена от Кунева, е това ако не е излагане, тази падна много ниско.

Напиши коментар:


Публикувай