965 1

Манолова сезира прокуратурата за заплахи срещу защитниците на парк „Бедечка“

Калина Петрова

Омбудсманът Мая Манолова ще изпрати препоръка до кмета на Стара Загора Живко Тодоров и до председателя на Общинския съвет Емил Христов, в която ще настоява да бъдат предприети незабавни действия за спиране на строителството в парк „Бедечка“.

По-рано през деня омбудсманът се увери на място какво е състоянието на парка. В момента там се изграждат пет кооперации, а текат подготвителните дейности за още три.

„Това, за което ще настоявам след последното решение от 29 септември т.г. на Общинския съвет в Стара Загора,  е да предприемат необходимите действия за промяна в Общия устройствен план и в Подробния устройствен план като наложат строителна забрана за издаването на допълнителни и последващи строителни разрешения, респективно за реализирането на още строежи в парка“, категорична е Мая Манолова. 

„Проучването ми в общината показва, че напоследък има още 5 подадени заявления и искания за издаване на строителни разрешения, има и такива, които тепърва ще минат в тази процедура. Ако Общинският съвет изпълни своето решение, би следвало да се прекрати изобщо издаването на повече строителни разрешения и продължаване на строителството в този наистина уникален парк“,  каза още омбудсманът.

Манолова беше категорична, че ще подкрепи гражданите на Стара Загора, изразили позиция за запазването на зелените площи в парк „Бедечка“. Тя каза, че хората са я потърсили за съдействие, тъй като са били заплашвани с физическо насилие – „пръсване на мозъка“, както и че ще им бъдат запалени домовете и автомобилите. 

„Това е абсолютно недопустимо, смятам, че мутренските години останаха назад в миналото",  отсече Манолова. 

„Аз като омбудсман ще сезирам правозащитните органи да бъдат взети мерки гражданите да не бъдат притеснявани и заплашвани, само защото имат кураж да защитават гражданската си позиция“, обеща тя.

Омбудсманът бе днес в областния град за изнесена приемна, където заедно с експерти на институцията се срещна с 50 граждани от Стара Загора и региона.

По думите й, статистиката на жалбите за областния град се е увеличила два пъти спрямо предходния период. От 1 януари т.г. регистрираните жалби на старозагорци са 246 бр., спрямо 170 за миналата година.  Хората търсят съдействие от омбудсмана основно срещу монополни дружества и доставчици на обществени услуги.

 

 Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • кроко
    Отговор
    1 22:03  28.10.16
    И какво от това, ако приемат изменения в ПУП-а? Преди да ги приемат, ще дадат на който си плати колкото иска разрешения и пак ще има още строежи. Все едно не знаем какви са схемите.

Напиши коментар:


Публикувай