1 200 0

Провал на референдума за Бедечка

Едва 15,42 %  активност на допитването

Провал на референдума за Бедечка
Венцислав Михайлов

Ниската избирателна активност обрече на неуспех референдума в Стара Загора. След допитване до жителите на града, общината трябва да реши дали местността "Бедечка" да бъде застроена или да се превърне в парк.

В 20.00 ч. приключи гласуването на местния референдум в Стара Загора, който цели да установи подкрепата на гражданите за бъдещето на Бедечка – дали местността да бъде застроена или превърната в парк.

Гласували са общо 22 082 души или избирателната активност е била 15,42 %.

За сравнение, на предишния местен референдум за полигона Змейово, проведен в Стара Загора през 2013 г., гласуваха 29 784 души или 19,93 %.

Общият брой на имащите право на глас граждани е 143 172. За да бъде валиден референдумът трябваше да са гласували 40 на сто от тях, а за да бъде с резултат „да“ или „не“, трябва повече от половината от тях да са в подкрепа на някоя от опциите.

В Община Стара Загора започна приемането на изборните книжа, създадена е организация за бързата им обработка, съобщи секретарят Делян Иванов.

Общинската избирателна комисия в Стара Загора ще обяви резултатите от вота утре сутринта.

Въпреки това кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза, че решение за „Бедечка” ще има. То ще бъде взето след референдума според това кои отговори са повече – тези с „да” или с „не”, защото това щяло да покаже какво искат старозагорци.

Кметът на града обещава да събере страните в спорния казус веднага след допитването и да предложи на собствениците решение.

"Да бъдат обезщетявани със замени също, това е възможно да се случи, но нека да видим резултатите и ще говорим от утре какво решение да вземем", каза кметът Живко Тодоров.

За референдума от общината ще платят близо 200 000 лв.. Кметът съобщи, че още във вторник започват разговори със защитниците на „Бедечка” и със собствениците на земята.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай