9 231 3

Политическата класа получи звучен шамар

Може да се поздравим с успех. Референдума е на път да успее, заявиха от инициативният комитет на „Шоуто на Слави"

Политическата класа получи звучен шамар
Снимка: bTV
Анжелина Димитрова

Политическата класа получи звучен шамар от своя суверен – това са над 3 милиона човешки съдби. Не може политическата класа да не се съобрази с това, заяви Слави Трифонов на пресконференция след провеждането на националния референдум иницииран от „Шоуто на Слави".

Трябва да се намери формулата, чрез която българският гражданин да бъде щастлив в страната си. Всеки народ заслужава политиците си, българският народ заслужават много по-добри от тези политици. Ние избираме между лошо и по-малко лошо. Мажоритарната система избира хора с качества. Когато хората решат нещо да се случи, то се случва. Българина управлява, а не политиците по Конституция, заяви Слави Трифонов.

Това са над 3 милиона, които са гласували с бюлетини, това са съдби, надежди. За мен това е изключителна отговорност, защото ние сме инициатори, оценявам го, допълни Трифонов.

На въпрос дали от тук нататък ще направи политическа партия, Слави Трифонов заяви:  „Зависи от това, как изглеждат обстоятелствата от тук нататък. И сега ми се струва странно, ние победихме тази система щом като над 3 милиона души гласуваха, а дали ще направя партия, по-скоро ще направя това, което е необходимо”.

Трифонов подчерта, че трябва да има електронно гласуване, за да не се редят избирателите на опашки както днес. "Ще продължи битката. С депутати интелектуалци, политолози, от година и половина водим една невъзможна битка. Това е голяма отговорност. То ще бъде с реален ефект", каза Трифонов.

Дори и да не бъде мината бариерата от 3 500 000 избиратели, дали мнението си за референдума, ще трябва той да бъде разгледан от депутатите, които са 240, т.е. над 3 милиона срещу 240. Живеем в условията на демократична държава. Депутатите не могат да не се съобразят с мнението на над 3 милиона избиратели. Ако ли не, те ще получат изключително жесток урок от своя суверен. Ако не се съобразят и не подходят възпитано, ще стане по друг начин, каза още той.

Когато започнахме да правим телевизионното шоу наистина трябваше да вземем важно решение. Тогава гледахме как това става по света, такъв е стила ни. Сега също гледаме как се получава при успешните държави. 157 референдума се провеждат едновременно в САЩ с изборите. Франция също е с мажоритарен вот и има 12 партии и 30 независими депутати, Англия има 8 партии. След като във Франция, Англия и САЩ не е лошо, нещата изглеждат по друг начин. Задължително гласуване има в Белгия, а по отношение на субсидията в Германия е 50 цента, а в България е 11 лева, каза още Трифонов.

Да носиш отговорност се формира като дете. Референдумът е огромна отговорност, това е сериозен и страшен ангажимент. Трябва да бъде въведен някакъв ценз - хората, които не могат да говорят български или нямат образование да не могат да гласуват. Над 50% от българите не гласуват, когато се гласува по задължение, тези хора трябва да бъдат мотивирани. Видях много млади хора на концерта и не мога да ги разочаровам. Ако мине референдума това ще е жестоко, но дори и да не мине избирателите са осъзнали силата си, заяви Слави Трифонов.

Може да се поздравим с успех. Разбира се нека да изчакаме последните данни, но референдума е на път да успее, заяви на сценаристът Иво Сиромахов.

Знаете, че изборите днес бяха организирани по изключително некадърен начин, каза Сиромахов. Около 55 % от избирателите са гласували днес. Какво щеше да стане ако излязат 90 процента от тях. Все още има опашки. Ако имаше електронно гласуване нямаше да има опашки, заяви Сиромахов.

Искаме да благодарим на всички български граждани, които гласуваха на референдума, на всички доброволци, които работиха самоотвержено, на всички медии, които ни подкрепиха в отстояването на тази национална кауза, каза още той.

Знаете как всички представители във властта, депутати, министри, президент, съдии направиха всичко възможно да го затруднят. ЦИК приемаха противоречиви решения. Днес в членовете на секционните комисии грубо нарушаваха закона. В някои секционни комисии в София, Балчик и Велинград са карали хората да излизат от стаичката и да вземат бюлетина за референдума. Дори са обяснявали на възрастни хора да не гласуват, обясни сценаристът Тошко Йорданов.

Самата избирателна комисия работи срещу българските гражданин да упражни гласа си. Данните които всички вие имате са само от България. Данните от чужбина според мен ще са в полза на референдума, каза още Йорданов.

България


Още по темата

 • Напрежението около Референдума расте

  Напрежението около Референдума расте

  Резултатите от референдум при обработени 100.00% протоколи на РИК бяха публикувани в ЦИК. На страницата на ЦИК са излязли само резултатите за трите ...
  8.11.2016
  3 664
  11
 • Мисията е възможна! Референдумът е успех!

  Мисията е възможна! Референдумът е успех!

  Националният референдум удари шумна плесница на политическата класа и партийните касти. Близо 50 процента от гласувалите си дадоха мнението и това ...
  6.11.2016
  3 879
  8

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гошо
  Отговор
  1 07:24  07.11.16
  Ще победим тези утайки в парламента!!!!!!!!
 • mediator37
  Отговор
  2 07:43  07.11.16
  Недоспали сиви прилепи. Кой от тях през последните 10 години се е возил поне веднъж на трамвай? На кой от тях са му спирали тока, защото няма пари да го плати ? Кой от тях е вземал пари на заем за да изпрати детето си на училище? Кой от тях стои с балтон в къщи зимата? Новобогаташ като направи пачките и си мисли, че разбира от всичко на света, иска да управлява.
 • МЕТО
  Отговор
  3 09:11  07.11.16
  в селата нарочно не даваха бюлетина за референдума трябваше да си ги поискаш в КЪРДЖАЛИ

Напиши коментар:


Публикувай