3 827 12

Мая Манолова внася законопроект за 100% мажоритарни избори в два тура

Документът ще бъде внесен в Народното събрание

Мая Манолова внася законопроект за 100% мажоритарни избори в два тура
Милена Трачева

Омбудсманът Мая Манолова, представители на инициативния комитет за провеждане на "Национален референдум 2016" — Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, както и независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов ще внесат Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс в Народното събрание.

„Не достигнаха 12 027 гласа, за да бъде референдумът задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и подкрепа на въпросите, резултатите му са морално и политически задължителни за народните представители. Има и още един факт, който определя задължителността на решенията на референдума, въпреки формалната законова пречка. Ако приемем, че бе достигнат законовият минимум от 3 500 585 гласа, за да бъде въведено всяко решение със силата на закон, на него щяха да са му необходими 1 750 293 гласа „ЗА“. Както е видно от резултатите на проведения референдум на 6 ноември 2016 година — първи въпрос е получил 759 571 гласа повече, втори въпрос е получил 408 636 гласа повече, и съответно трети въпрос е получил 766 498 гласа повече. Това по безспорен начин показва каква е волята на българския народ", пише в мотивите към законопроекта омбудсманът.

И още: „Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 едномандатни изборни района извън страната. С тази система се цели партиите и инициативните комитети да издигат за кандидати за народни представители личности с доказани качества, които могат да спечелят мажоритарно състезание и да са тясно свързани и отговорни на първо място пред своите гласоподаватели.“

Омбудсманът посочва, че предвид мажоритарността на вота и за да се избегне изкривяването на резултатите се предлага право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 6 месеца в съответния изборен район (чл. 243). Българските граждани, които не живеят в страната ще могат да упражнят своето активно избирателно право в обособените изборни райони извън страната, без да влияят на вота в страната.


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Номер 57
  Отговор
  1 19:17  20.11.16
  Евалата, Аферим, Браво!!!
 • 2 19:40  20.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Меги
  Отговор
  3 20:16  20.11.16
  Браво Мая! Така се прави!
 • Кое тоа бе
  Отговор
  4 20:33  20.11.16
  Защо сиромахов ще ни казва как да гласуваме !!??!!!

 • Едва ли
  Отговор
  5 20:34  20.11.16
  Вълкът козинзтз си мени ли, а нрава ??? Не, така че колко да й вярвам на Манолова !? Забравихте ли от кои е и какви закони за изборите предлагаше и пр. Ако зависи от сегашните депутати нищо няма да стане, ще въртят ще сучат и все същото народа прецакан!
 • ку ку фен
  Отговор
  6 23:25  20.11.16
  Да живее мажоритарната изборна система и Слави Трифонов. До сега тази тъпа пропорционална система спираше прогреса и заради нея сме най-бедни в Европа.Да живеят референдумите за можем да казваме на управляващите какво мислим .Само така те спрат да крадат и ще работят за нас .

  Коментиран от #7

 • onq s konq
  Отговор
  7 00:29  21.11.16

  До коментар #6 от "ку ку фен":

  Първо-Няма нужда да казваш на управляващите какво мислиш,защото те го знаят по-добре от тебе.Второ-Как си го обясниш това че хем наричаш едни хора "управляващи",хем пък ги караш да работят за теб?Което значи че ТИ си "управляващ",а ТЕ са прости бачкери,умиращи да работят за "патрона"...на какъвто се правиш:)Съветвам те първо да си изясниш коя прислойка ББ определи като "калпав матриал" и след това нещата ще ти светнат като обедно слънце.

  Коментиран от #8, #11

 • ку ку фен
  Отговор
  8 01:00  21.11.16

  До коментар #7 от "onq s konq":

  Веднага обяснявам: Мажоритарната с-ма ще вкара нови хора в парламента ,което ще доведе до вдигане на доходите .Така ние ще можем да догоним богатите държави ,а някои от тях даже ще ги изпреварим и те ще ни дищат праха ...Така първите ще станат последни , а последните първи ...

  Коментиран от #9

 • onq s konq
  Отговор
  9 02:24  21.11.16

  До коментар #8 от "ку ку фен":

  За първите и последните разбрах,ама нищо не казваш за "средните"...и сещаш ли се към кого ще се ориентират:)
 • СТАР МЕРАКЛИЯ
  Отговор
  10 04:16  21.11.16
  МАЯ Е ГОТИНА.... МАЯ..ОБИЧАМ ТЕ !!!
 • на коня под опашката
  Отговор
  11 10:13  21.11.16

  До коментар #7 от "onq s konq":

  Досетил си се за идеята ама я пречупваш през призмата на интелектуалната ти недостатъчност. Сюзерена е народа, чрез изборите той упълномощава политиците да управляват от негово име. Така трябва да е по принцип. Да, ама не! Тука е България и е пълно с кратунковци, като теб! Затова сме и на този хал! Хайде приятно пасене по Марсово поле!
 • Гост
  Отговор
  12 11:12  21.11.16
  Ето сега се видя кой какво представлява. Партията на Мая, включително и самата Мая, преди референдума най много реваха, че държавата ще загине ако има мажоритарен вот, след като видяха резултата от референдума всички станаха големи поддръжници, но избирателя този път внимава какво става. Ще бъде много жалко, ако това добро начинание се изцапа с червено

Напиши коментар:


Публикувай