1 132 2

Мая Манолова: Волята на гражданите е ясна

Мая Манолова: Волята на гражданите е ясна
Венцислав Михайлов

Вотът на 2,5 млн. граждани на референдума не е просто изказано мнение. Не е препоръка, не е предложение и в никакъв случай не е молба нито към политиците, нито към мен. Само 12 000 гласа не стигнаха вотът да стане задължителен, т.е. става въпрос за категорична воля, която трябва да бъде изпълнена. Това заяви в интервю за в. „Труд“ омбудсманът Мая Манолова.

Тя припомни, че като като омбудсман тя защитава правата на гражданите, включително и политическите. Когато 2,5 млн. ясно са заявили своята воля и не могат и да внесат законопроект, който да обективира исканията им, защитникът на гражданите трябва да го направи. Нямам никакво колебание. Всяка седмица по няколко пъти аз съм извън София. Пътувам из цялата страна и се срещам с много хора. Миналата седмица бях в с. Труд, Пловдивско, в Севлиево и в Перник. И на трите места ме питаха: „Какво след референдума? Ние гласувахме и искаме да знаем ще бъдат ли приети промените.“ Аз обясних, че не мога да отговоря дали ще бъдат приети промените, защото отговорността е на парламента. Но някой трябваше да им напише законопроекта, аргументира се Мая Манолова.

Не мога да коментирам действията на политически партии. Внесох законопроект, на който дори не съм автор – това е законодателен превод на волята на 2,5 млн. граждани, изразена на референдума на 6 ноември.

Партиите също могат да внесат промени. Референдумът на практика овласти хората, защото те осъзнаха, че не просто си казват мнението, а вземат решения по проблеми, които са важни за тях и ключови за демокрацията. И след като суверенът се произнесе, нормално е институциите да се съобразят с него, припомни омбудсманът.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • На кои граждани
    Отговор
    1 19:22  23.11.16
    на 2.5 ли? аз съм от останалите. Няма ли кой да забрани на тази карикатура да се занимава с изборен кодекс поради доказана НЕКАДЪРНОСТ по времето, когато се правеше на депутат?
  • 2 09:32  24.11.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай