778 2

Дончев: Искаме да избегнем пародията за 3 месеца и половина 4 правителства

Дончев: Искаме да избегнем пародията за 3 месеца и половина 4 правителства
Стефанаки Йоанис

„Освен едрите политически формати принципно подкрепа или не подкрепа имат значение детайлите – персонален състав, министър-председател и т.н.

В разговора преди не можахме да коментираме единствените възможни два аргумента защо евентуално може да бъде дадена подобна подкрепа. Първото е, за да има известно парламентарно време. Вторият аргумент е да се избегне пародията, че за три месеца и половина в България ще има четири правителства”, коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова телевизия вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

ГЕРБ и Реформаторският блок ще преговарят може ли този парламент да подкрепи ново правителство. Условието на най-голямата политическа сила е да се приемат гласовете от референдума. Категорично обаче Бойко Борисов няма да е премиер в нов кабинет. А Реформаторите настояват да се приеме антикорупционният им закон.

„Ние върнахме мандата, който ни беше даден. Нито аз, нито колегите ми ще сформираме правителство, нито ще участваме”, категоричен бе Томислав Дончев. „Най-вече този, който е посочен от Реформаторския блок и този, който заедно с всички партии от блока ще носи отговорност за това какво се прави”, отговори Томислав Дончев на въпрос какъв човек биха подкрепили за министър-председател.

„Силно съм скептичен, че в парламент, избран с подобна мажоритарна система, ще има ясно лидираща политическа сила. По-скоро преценката ми е, че ще се случи силно дефрагментиран парламент.

Технология на консенсуса е до какво ще се стигне – до буквално прилагане на резултата от референдума или до някакъв вид компромис. Но за мен ще е грешка волята на народа, изразено в референдума, да не бъде отразена в изборните правила”, прогнозира Томислав Дончев.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • пароцентрала
    Отговор
    1 09:51  19.12.16
    Кумиците....
  • 2 12:23  19.12.16
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай