9 900 4

Министърът с пушката и неговата мизерия

Преглед на печата

Стефанаки Йоанис

24 часа

5500 от МВР стават чиновници

5500 служители на МВР вече няма да работят по специалния закон, а ще бъдат преназначени от 1 февруари по закона за администрацията като нормални чиновници. Това става ясно от предложение на вицепремиерката Румяна Бъчварова за промени в класификатора на административните длъжности.

В държавната администрация да се създадат 60 нови длъжности, за да могат да бъдат преназначени чиновниците от МВР, предлага Бъчварова. Административният секретар на МВР ще е най-високопоставеният чиновник във ведомството, предвижда предложението на вицепремиерката. Постът, заеман в момента от Бойко Славчев, ще се равнява на главния секретар в другите министерства със заплата до 3900 лв.

Труд

Десетки пътници изпуснаха полетите си в първия работен ден в София

В първия работен ден след Нова година няколко десетки пътници не успяха да се качат на полетите си и останаха на летище София. Причината е забавяне заради техническа неизправност на една от лентите за сканиране на ръчен багаж на терминал, съобщава в. "Труд".

„Наложи се колегите да минат на ръчен режим на проверка. Веднага беше създадена необходимата организация, но много от пътниците не бяха дошли два часа преди полетите си, какъвто призив отправихме и на сайта на летището в работните дни между Коледа и Нова година“. Това обясниха пред „Труд“ от пресцентъра на аерогарата. Оттам призоваха пътниците, за да имат безпроблемно пътуване, да пристигат на летището минимум два часа преди полета им.

Стандарт

Продават цигари направо от буса

С промените в Закона за акцизите и данъчните складове, които влизат в сила от 1 ануари 2017 г., се уреждат и случаите на разносна търговия или продажба на тютюневи изделия без предварителна заявка - направо от камиона или автомобила.

В тези случаи лицата, получили разрешение за търговия с тютюневи изделия, трябва да предоставят в 7-дневен срок в Агенция „Митници" номерата на транспортните средства, използвани за дейността.

Промяната беше направена тъй като вече е наложена практика търговците (основно на едро) да дистрибутират тютюневите изделия чрез превозни средства, от които се извършва реална продажба, като те са оборудвани с касов апарат.

Монитор

191 млади баби без помощи заради невръстни родилки

Държавата спря детските надбавки на 191 майки, станали млади баби, показват данните на Агенцията за социално подпомагане.

От миналата година месечните помощи за деца не се отпускат на родителите на непълнолетни родилки, съобщава в. "Монитор". Това е една от мерките, които правителството прие с цел да ограничи феномена "деца ражда деца".

Така в момента, в който момиче под 18 г. стане майка, социалните спират детските надбавки, които родителите му получават.

Сега

Кабинетът се задейства спешно срещу хакерите

България реши да вземе спешни мерки за защита на информационните си системи. В последния работен ден на 2016 г. правителството е внесло изменения в Наказателния кодекс, които предвиждат драстично увеличение на наказанията за хакери.

Случайно или не, измененията имат пряко отношение към хакерския скандал между Вашингтон и Москва, тъй като за първи път се криминализира създаването на т.нар. ботнети - установяване на контрол от разстояние върху значителен брой компютри посредством заразяването им със зловреден софтуер чрез целенасочени кибернетични атаки. В края на миналата година администрацията на американския президент Барак Обама официално обвини Русия в провеждането на кампания с широк мащаб с цел намеса в изборите за президент на САЩ.

Дума

Министърът с пушката и неговата мизерия

Данъчни служители осъществяват нелегално счетоводни услуги и създават проблеми на фирмите. Това заяви председателят на Института на дипломираните счетоводители Евгени Руйков, цитиран от БНР. "Има много счетоводители със съмнителен ценз. В България няма критерии и организация, която да следи дали по закон отговарят на определени законови изисквания, за да бъдат съставители на финансови отчети. Нямаме статистика, но имаме данни от практиката за много фирми, особено новосъздадени, които наемат външно счетоводно предприятие със съмнителни качества. Вследствие на некачествено счетоводство те са в трудно финансово положение и са принудени да закрият дейността си. Когато дойдат данъчните на проверка, установяват задължения, заради които чак след това собственикът разбира за некомпетентността на счетоводителя си", обясни експертът.

Капитал дейли

"Теклас" строи четвърти завод в Кърджали, подготвя пети в Крумовград

Турската "Теклас България" започна строителството на четвъртия си завод за авточасти в страната, като очакванията са той да заработи през втората половина на годината. Освен нова производствена сграда на площадката край Кърджали, където се намират и другите три фабрики на компанията, ще бъде изграден и научноизследователски център за изпитване на материали и изделия. Инвестицията е за близо 13.5 млн. лв. и ще доведе до откриването на 450 нови работни места през следващите три години, с което заетите в кърджалийските фабрики на компанията ще станат 2350, т.е. тя е най-големият корпоративен работодател в региона и в топ 20 на страната.

Проектът се планираше отдавна, но досега се отлагаше заради недостиг на работна ръка в региона. Макар че проблемът още съществува, разширяването на производството вече е належащо заради растящия бизнес на компанията. Това е и причината "Теклас" да подготвя изграждането и на пети завод – този път в Крумовград, който е на 46 км от Кърджали. Дружеството вече е закупило земя и стари сгради там, които ще бъдат преустроени до 3-4 месеца.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Бай село
  Отговор
  1 13:38  04.01.17
  Тая Бъчварова за , каква се мисли не стига ,че тя е на ясла ами и подчинените си ще върже на нея!Явно това е рецептата за борба с престъпността давайки по 4000 лв на полицай,каква наглост!Госпожо пратете ги на полето ,в мините , по пристанища там където им е мястото ,само не ги правете чиновници , че ще станем за резил в целия свят! Полицай и чиновник какъв парадокс , малко ли некадърници има в бюрокрацията та още ще вкарате?Защо не разгледате обявите в Родопите търсят чобани срещу 1000 лв заплата , заведете ги там и останете с тях та да свършите и вие нещо полезно в тая държава!
 • гражданин
  Отговор
  2 14:22  04.01.17
  мдаа пълно е навсякъде с данъчни служители,които работят в къщи, като нелегални счетоводители, като съответно осигуряватна фирмите си данъчен чадър...............
 • 3 16:04  04.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Тигрето
  Отговор
  4 23:21  04.01.17
  Бравос!!!Чиновниците превзеха МВР то. Ще морим престъпността с чиновничество. Тука вече нема мърдане. Всички знаем колко сме безпомощни пред чиновниците.

Напиши коментар:


Публикувай