733 4

Прокуратурата не изпълнява поръчки

Анатоли Стайков

Категорично няма как прокуратурата да изпълнява поръчки, както и вчера обяснихме, започнали сме това разследване още в средата на 2014 г. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Според доказателствата, които е събрала прокуратурата, Трайчо Трайков в качеството си на министър, длъжностно лице заемащо отговорно служебно положение, а и в качеството си на принципал на "ЕВН България електроразпределение" и на принципал на Държавната консолидационна компания, не е изпълнил задълженията си по закон и умишлено е допуснал продажбата на миноритарния пакет от акции в нарушение от утвърдена от НС и МС стратегия.

Това е умишлена безстопанственост, която представлява особено тежък случай според прокурорите от СГС. И с настъпила щета в значителен размер - повече от 20 милиона лева. Естествено е Трайков да отрича обстоятелствата около обвинението за даване на указания на хората, извършили сделката. Прокуратурата не твърди самоцелно определени факти, а се водим от доказателствата, с които разполагаме. Разбира се в съда обективната истина ще стане известна на всички медии.

Категорично няма как прокуратурата да изпълнява поръчки, както и вчера обяснихме, започнали сме това разследване още в средата на 2014 г. Доказателствата, които сме събрали, водят до тези изводи. Никой не цели и не поставя в центъра на своето разследване определена личност. Най-напред се установяват фактите, дали има извършено престъпление и едва след това се прави извод има ли виновни лица и кои са те", каза Арнаудова.

Бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков се е свързал с прокуратурата във връзка със сделката от 2011 година за продажба на държавните акции в EVN, съобщи още Арнаудова.

В рамките на днешния ден двете страни ще уточнят кога Дянков ще се яви в следствения отдел, съобщи говорителят на главния прокурор за "Нова телевизия".

София / България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • смехурко
  Отговор
  1 09:04  04.01.17
  ВЕрваме ви!
 • спящ
  Отговор
  2 10:42  04.01.17
  Г-жо, Арнаудова, това са две години, а Вие чак сега повдигате обвинение. Това не е ли от страх да не поиска ген. Радев помощ от Румъния и да Ви изкарат кирливите ризи. Попитали радио ереван каква е разликата между прокуратурата в България и мечките. След дълга пауза отговора е, че мечките спят 6 месеца, а прокуратурата в България по 12месеца. Пример Кмета на Пловдив Тотев е сключил за транспорт оферта с испанска фирма и е платил 40милиона, срока е изтекъл през 2016 април за край на проекта, но сега сме 2017 и нищо не е направено. Къде са вашите мечки от Пловдив сигурно ще се самосезират 2050год. Дано генерала си одържи думата инак ние ще му напомним и ще искаме Румънски прокурори.
 • прокурор
  Отговор
  3 11:40  04.01.17
  Некомпетентна прокуратура изпълнява само поръчки
 • Рихтер
  Отговор
  4 15:42  04.01.17
  Всъщност прокуратурата единствено с това се занимава и аз от сега мога да се обзаложа за изхода на това разследване.

Напиши коментар:


Публикувай