694 11

Росен Плевнелиев: България ще продължи да бъде доверен партньор и достоен член на НАТО

Венцислав Михайлов

На тържествена церемония държавният глава Росен Плевнелиев удостои с висше офицерско звание и награди с висши държавни отличия военнослужещи от Въоръжените сили. Генерал Константин Попов беше награден с орден „Стара планина“ първа степен с мечове за изключително големите му заслуги за развитието на Българската армия, а бригаден генерал Боян Ставрев - с орден „За военна заслуга“ първа степен за особения му принос за развитието на Българската армия. Президентът удостои полковник Иван Ортомаров с висше офицерско звание „бригаден генерал”.

„Искам да изразя личната си признателност. Работих с вас, научих много от вас, заедно бяхме добър екип и постигнахме много. В последните години действахме коректно, като посочвахме проблемите на Българската армия, за да ги решим“, заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

В изказването си на церемонията държавният глава призова Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 да се изпълни бързо и отговорно. Росен Плевнелиев подчерта, че страната ни ще продължи да бъде доверен партньор и достоен член на НАТО.

„България няма как да бъде изолирана от негативните процеси, които протичат в целия свят. Рекордният брой кризи, бежанци, терористични атаки, заплахи в близост до нашите граници ни карат да бъдем бдителни, да действаме на високи обороти, да бъдем отговорни“, категоричен беше държавният глава.

От името на наградените офицери генерал Константин Попов благодари за получените висши държавни отличия и звание и отбеляза, че това са отличия за българското офицерство – за тези, които са символ на морал, чест, достойнство, които поставят общите интереси над личните.

„Мисля, че работихме изключително интензивно, особено през последната година и беше постигнато немалко“, отбеляза генерал Попов и припомни участието на Българската армия и Въоръжените сили в мисиите и операциите по ликвидиране на бедствия, по търсене и спасяване, по подготовка и тренировки за противодействие на тероризма, както и охраната на границата.

„Най-важното, което се случи през тази година бе това, че българското общество, политическият елит разбра, че България все повече има нужда от силна и боеспособна армия“, каза още в словото си генерал Попов.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 19:59  13.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • разбийш
  Отговор
  2 20:39  13.01.17
  Тате, как да разбираме това? В превод - аз като Баща на нацията гарантирам, че ще сме послушното слугинче, хленчейки за кокалче и разчитайки на могъщият ин съюзник и Шеф да ни пази от злото? то не е и лъжа. Да, но чичо Тръмп орязва разходите на САЩ за толериране на съюзниците в НАТО? Сега ще трябва да разчитаме повечко на нашите храбри солдиерс! А партиите, паразцитите номенклатура гълтат парите...за солдиерса остава за заплати и дребни учения. за техника нема. А ние немаме пари, понеже заплатите ни малки и едва кретаме с тях. КВО ПРАВИМ, ТАТЕ?

  Коментиран от #9

 • Варна
  Отговор
  3 21:08  13.01.17
  Този какво се разработи? - След седмица е безработен и няма никой да го остави на работното му място! - К`во се напъва?
 • Ай стига
  Отговор
  4 21:21  13.01.17
  Ай стига с това недоразумение.

 • Г(Е)РОБ
  Отговор
  5 21:58  13.01.17
  ПРОКЛЕТА ДА Я ТАЯ ЕВРЕЙСКА ИЗМЕТ ДЕТО НИ ВКАРА ВЪВ НАТО - НАЙ-АГРЕСИВНАТА ВОЕННА СБИРЩИНА. ТЯ РАБОТИ САМО В ИНТЕРЕС НА БОГАТИТЕ ДЪРЖАВИ ДА ДОЗАБОГАТЕЯТ ЗА СМЕТКА НА ЦЯЛ СВЯТ! ПРОКЛЕТИ ДА СА!
 • Истината
  Отговор
  6 22:01  13.01.17
  "ФАКТИ", спестете ни нервите до 20 януари,не ни занимавайте повече с него. Наистина все още е действащ президент,но къде е морала?
 • 7 22:37  13.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • мъжкар
  Отговор
  8 00:39  14.01.17
  Какъв достоен член на НАТО е България ве?С кое е достойна с 25 000 човека армия която е толкова обезоръжена че прилича на махленска бригада с леко стрелково оръжие.Или може бе с одърпаните войници които няма квода облекат и вземат по 600лв на месец за разлика от своите натовски колеги които вземат 10 пъти повече.Това ли е достойното членство ве?
 • Аустин Пауърс
  Отговор
  9 07:00  14.01.17

  До коментар #2 от "разбийш":

  Солджърс се казва какво е това солдиерс.Чао Плевнелиев!
 • фен
  Отговор
  10 09:52  14.01.17
  Най голяматс грешка на българския народ избирането на тоя за президент спуснат ни от Боко
 • КРОМАЗА
  Отговор
  11 19:12  14.01.17
  Е.аси държавицата баце .... настоящия - американофил а бъдещия - русофил ... от малоумие та по малоумие е нема токвоз чудо ...

Напиши коментар:


Публикувай