930 1

Милка Христова: Трудно ми е да допусна, че някой джихадист е предизвикал проблема с топлото

Калина Петрова

Трудно ми е да допусна, че някой джихадист е предизвикал проблема с отоплението в София. Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова. Според нея обяснението на ръководството на "Топлофикация-София" и опитът на управляващите в Столична община да оправдаят кризата с отоплението в София в последните дни със съмнения за саботаж, звучат нелепо и изключително несериозно.

"Чухме обясненията на директора на "Топлофикация-София" ЕАД, чухме обясненията и на кмета, но у мен се породиха въпроси, които не получиха отговор, коментира Милка Христова. - Първият е има ли алтернативен източник на електрическа енергия в станцията, в която се твърди, че е станал токов удар, от който е произтекла серия от аварии. Ако няма такъв алтернативен източник на електроенергия, а аз мисля, че най-вероятно няма, това открива друг проблем. Всеки знае, че там, където има производство или някаква дейност с особено социално значение, винаги има алтернативен източник на електронергия. Е, при това положение саботаж ли е или липса на управленска и на технологична компетентност?! Втори въпрос - стана вече практика в държавата всяко неблагополучие, всяко недобро стопанско решение да се дава на прокуратурата. Само, че прокуратурата се занимава с разследване на престъпления. В случая при токов удар много трудно може да допуснем, че е дошъл някой джихадист, за да предизвика подобен проблем в София. Така че това най-малко звучи нелепо и изключително несериозно".

Според Милка Христова, основното нещо, което вълнува софиянци в този момент, е да получат информация кога ще се стоплят домовете им и каква компенсация ще получат за всичките им причинени неудобства. "В качеството си на адвокат считам, че общите условия на "Топлофикация-София" ЕАД са много ясни и категорични, коментира още Милка Христова. - Там е обявено съвсем точно кога не се плаща топлоенергия и кога се плаща неустойка. Всякакъв опит да се размиват нещата като се създават вътрешни комисии в "Топлофикация-София" ЕАД, които да анализират дали тя има вина, а след това решението на тези комисии да се дава за мнение в СОС и така нататък, означават само едно - отлагане и безвремие в решаването на проблема. Смятам, че в случая изобщо няма място за тълкуване вината на "Топлофикация-София" ЕАД, освен ако не се окаже, че джихадист е взривил станцията. Тук не може да говорим за форсмажор. Разбира се може да се търси отговорност и от ЧЕЗ. Но това е търсене на регресна отговорност. Затова смятам, че "Топлофикация-София" трябва да признае проблема и да приеме последиците, а те са да компенсира гражданите".

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 11:34  11.02.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай