653 4

Мъж продава животните си, за да строи църква

Мартин Христов

В полите на Сакар село Българин има много поводи да се гордее. Тук са се родили много българи, които са дали живота си за родината, а един от тях днес им напомня за подвизите на предците си.

Той стои пред плочата с имената на загиналите жители на село Българин по време на войните. Идеята за нея и реализацията са негови. Хрумнало му преди няколко години.

“Тези хора за какво са умряли, за какво са се били?! За отечеството - нашето! И така ми дойде идеята и започнах", разказва Васил Вълчев за Нова тв.

Плочата струвала 2 000 лева. Тя е открита на Деня на независимостта миналата година. Оттогава обаче много малко хора идват да я видят, дори и на 3-и март.

"Ние сме нация, даже се смеят зад гърба ми. Нашите хора търсят само да има аванта, по нашенски, не нещо да направим, ами гледаме да разваляме. А политиците гледат да са хванат в политиката и да може да са на пост", на мнение е Васил Вълчев.

Въпреки че му е болно, бай Васил продължава да гради за селото си. Започнал преди близо 10 години с възстановяването на църквата. Тя била в окаяно състояние и имала нужда на първо време от заздравявяне. И макар днес да е напълно ремонтирана отвътре и да остава малко за връщането на красотата й от вън, в църквата не влиза почти никой.

Бай Васил обаче не се грижи само за духовното. Негово дело е и пазарчето в село Българин. Идеята била на почината преди години негова съпруга. Пазарчето излязло 3 000 лева, пари отново заделени от продажбата на животни.

За паметната плоча в село Българин бай Васил има признание от военното министерство. Получил е почетния знак на ведомството. Българите от Българин също оценяват това, което прави. А мечтата на 75-годишния мъж е да довърши ремонта на църквата.

Хасково / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Vasik Atanasova
  Отговор
  1 04:10  06.03.17
  дано успее да осъществи мечтата си човека
 • незнайко
  Отговор
  2 11:21  06.03.17
  Ето това се казва БЪЛГАРИН с главни букви ! 1/3 в БЪЛГАРИЯ ако мислеха като него, нямаше да сме в това положение.
 • Гост
  Отговор
  3 16:46  07.03.17
  Атанасова, не казвай дано успее....а пални колата и вместо да лющиш гюбеци и други работи, събери 2/3 съмишленици и идете до селото и му дайте пари на човека или му помогнете, ако те е страх за парите. Хем ще си направите незабравимо преживяване , хем нещо полезно ще свършите.
 • ЪРП
  Отговор
  4 15:35  08.03.17
  ЕЙ НА ТОВА МУ СЕ ВИКА ГОЛЯМ, ГОЛЯМ, ГОЛЬМ БЪЛГАРИН!!! ДОБЛЕСТЕН БЪЛГАРИН!!! СЪСЕЛЯНИТЕ МУ ДА НЕ СЕ ОСЛУШВАТ И ПОЧЕСВАТ, А ДА ИДАТ И ДА МУ ПОМОГНАТ НА ЧОВЕКА ЗА СВЯТОТО ДЕЛО С КАКВОТО МОГАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай