716 0

Дават на прокурор обществени поръчки за 1 млн. лв. в МЗХ

Мартин Христов

Фрапиращи нарушения при обществени поръчки за почти 1 милион лева в земеделското министерство.

Служебният министър Христо Бозуков вече е сезирал прокуратурата. Според него са сключени ненужни договори за юридически услуги с една и съща адвокатска кантора.

Около 400 000 лева министерството е платило по договор за анализ дали е необходимо изготвянето на Кодекс за поземлените отношения.

Сключен е и втори договор - за самото избработване на този документ. По него държавата все още не е платила всичко.

Проф. Бозуков обясни и защо е направил промяна в ръководството на „Напоителни системи“ ЕАД. Само за осем месеца задълженията на държавното дружество са се увеличили с около 5 млн. лв. Към 30.06.2016 г. те са 29 574 000 лева, а към 08.03.2017 г. - 34 439 000 лева. За същия период несъбраните вземания са нараснали с около 4 милиона лева и от 13 511 000 лв. са станали 17 252 000 лв.

Установени са и нередности, свързани с възнагражденията на Галина Панайотова като изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите. Според Търговския закон тя няма право да бъде едновременно и на двата поста. Въпреки това само за шест месеца от своето управление Панайотова е получила общо над 36 000 лв.

За главен счетоводител на „Напоителни системи“ в продължение на пет месеца се е разписвало лице, наето на граждански договори като консултант и са му изплатени 18 700 лв. В същото време това лице е държавен служител в Министерство на земеделието и храните.

През 2016 г. „Напоителни системи“ – Клон Сливен финансира ремонта на стопански път до частна прасковена градина в местност „Речица“. Платени са над 60 хил. лв. на външната фирма, която е извършила строителните работи. Напоителните канали в местността „Речица“ са обрасли и не се използват.

„Това са само малка част от нарушенията, които установихме. Всеки ден в министерството постъпват сигнали от недоволни земеделски производители“, обобщи земеделският министър.

София / България


Напиши коментар:


Публикувай