Last news in Fakti

2 Декември, 2011 08:45 1 105 1

Борисов: Като дойде половин България, ще ни смени

  • борисов

Българите обичаме да се самобичуваме, заяви премиерът

Борисов: Като дойде половин България, ще ни смени - 1
Снимка: БГНЕС

Никой разумен лидер на партия не би искал в тази криза да управлява, заяви пред ТВ7 премиерът Бойко Борисов. С всяко едно съсловие ние в момента влизаме в конфликт – това са наши избиратели. Каквото и да стане, като дойде половин България да протестира – ще ни сменят, ще дойдат тези, които направиха дупката в бюджета, така както след Жан Виденов се хапаха да не кажа къде... Добре дошли са – да дойдат. Ако не искаме тези поколения да се окажат след 10 и 15 години да нямат пенсии, сега трябва да го направим, каза Борисов.

Първото предложение на Дянков беше – вместо от 2015 г., от 1 януари 2012 г. да започнем с 4 месеца на година да вдигаме пенсионната възраст за всички категории. Казах им на депутати и Изпълнителна комисия – дали е 4 месеца или една година, шумът ще бъде един и същ. Да го направим с една година и ще видите, че и на 4 месеца ще се радват. По 4 месеца на година бяхме договорили със синдикатите от 2015 г.

Така премиерът Бойко Борисов разясни непрекъснатите промени в предложенията на правителството относно пенсионната реформа. По думите му грешките в пенсионната система са от 20 години, а пари от държавата отиват за попълване на дефицита в Националния осигурителен институт (НОИ).

Парите за детски градини, естакади, тунели - това, за което ахкаме, като отидем в чужбина – отиват в пенсионните системи, отиват в осигурителните системи. Затова в България е така; сега се строят с европейски пари с 20 % кофинансиране. Ако имахме построени магистрали, щяхме да даваме тези пари за иновации, за административна реформа. Но европейските пари биха могли да бъдат приоритизирани и вместо за магистрали, бихме могли да ги даваме за административен капацитет, заяви Борисов.

Сменихме шефа на НОИ и той дойде с умопомрачаващия дефицит на НОИ, който е бил такъв през всички години, каза Борисов. Дойдоха Тотю Младенов, Дянков, шефът на НОИ – да ми обяснят, че е трябвало да се направи реформа, ги питах – как толкова години никой премиер не е тръгнал да го поправи това. Блесна ужасяващата истина, че имаме 800 000 инвалидни пенсии, каза Борисов. Каква конкуренция ще бъдем на скандинавските страни, на Германия, Франция, запита премиерът.

Предложили сме 7 – 8 точки в пенсионната реформа, каза Борисов. Фондовете ги окрадоха много отдавна. В синдикализма прекаляват с това – особено за първа категория, за миньорите. Ако не вдигнем сега и на миньорите с 4 месеца – за тях е най-изгодно да се вдигне сега, иначе ще отидат в частните пенсионни фондове, ще взимат по 50 – 60 лева на месец, каза Борисов. Борисов отхвърли, че са излъгали синдикатите и подчерта, че когато са постигнати онези договорености, ситуацията е била друга.

Синдикатите искаха Тристранка, която аз да водя - още на другия ден ги поканих при мен. Направихме Тристранка в 11.00 часа, на която присъстваха всички, работодатели, синдикати и правителство. Какво стана там - не само Теодор Дечев, и "Подкрепа" казаха "не" - ние не искаме това да се води Тристранка днес. Защото не сте ни призовали... Това се казва опит да ти извият ръцете. Предложих им да изслушат тези седем - осем точки, но те казват - не, ние не искаме да ни го кажеш, защото да ни го кажеш, означава, че сме го обсъдили. Сега чувам, че тези хора недоволстват, че не сме обсъждали с тях - абсолютна лъжа. Отидох на крак с всички министри да го обсъдя с тях. Тук не са прави, каза Борисов.

Премиерът обаче призна, че това е демокрацията – всеки има право да стачкуват. Според него протестите са заразни. „Виждате, че целият Брюксел е блокиран, Лондон е блокиран. В арабския свят също – просто – системите не издържат по този начин, по който са управлявани държавите“, обясни министър-председателят. Дори се говори за разпад на Еврозоната. Преди една година ни беше приоритет да влезем, сега виждате как е, допълни той.

Много разчитам на синдикатите да не прекаляват с дърпането на дявола за опашката, защото и те самите няма да могат да контролират ситуацията после. Има много лумпени в държавата, каза още Борисов. Той определи ситуацията със синдикалните протести срещу предлаганата пенсионна реформа на тази, в която майка води детето си на имунизация, а то се дърпа и плаче, защото ще го боли, но тя знае, че това ще го предпази от тежко заболяване след 20 години.

По повод представената вчера оценка за нивото на корупция в страната ни  от международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл" Борисов заяви: „Оценката за корупция в България е най-силна сред бизнеса и народа. Българите са такива хора, че сами обичаме да се самобичуваме, да обявяваме колко сме зле, колко сме нещастни, колко ни е трудно, колко сме корумпирани.“

Новият правосъден министър ми обясни по каква методика се обявява нивото на корупция в една страна – това не се позовава на цифри, а на усещането на хората. Питат фирми в бизнеса и те казват „усещане за корупция има”. И мен да ме запитат, и аз ще кажа, че може би в някои от системите има корупция.
Сменям министри, заместник-министри, областни управители при всеки сигнал. Но - усещането на хората се променя с години. Това е усещането на хората, не вярвам да сме по-зле от гърците, каза Борисов. Щом усещането на хората е такова, това е факт.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    0 0 Отговор
    да отидем в Турция поне там можем да се менсионираме на 40 или на 42.