1 356 2

Дете пропадна с асансьор в жилищен блок

Дете пропадна с асансьор в жилищен блок
Мартин Христов

Инцидент с неизправен асансьор в жилищен блок в центъра на Пловдив. 7-годишно момиче е в шок след като кабината пропаднала до дъното на асансьорната шахта. Съоръжението е ремонтирано преди по-малко от 4 месеца, а задължителното GSM известяване не работи.

Майката на детето вече е подала жалба в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, за случая е информирана и Комисията за защита на потребителите, информира БНТ. Детето се прибирало в къщи и когато натиснало копчето в асансьора, за да се качи на четвъртия етаж, кабината изведнъж тръгнала надолу и паднала от 2 метра в шахтата.

Виковете на уплашеното дете огласили целия вход.

"Детето викаше толкова силно, ние не можахме да разберем от къде идва звука и когато излезнахме тя беше изпаднала в някакъв шок, видяхме я през прозорчето свита в ъгъла на асансьора и ѝ казахме да стои там да натиска бутона", разказа бабата на детето Таня Пощова.

Оказало се, че бутонът за GSM известяването не работи. Връзка с обслужващата фирма родителите направили по телефона.

"Горе-долу до половин час дойдоха техниците, освободиха я и аз казвам: „Можете ли да ми кажете - този бутон нали е за това монтиран тука, защо не работи? - Ами той не работи, защото не е монтирана акумулаторна батерия", каза майката на момчето Бистра Николаева.

Според данните от фактурите за поддръжка на асансьора последния ремонт е извършен през февруари. Тогава е монтирана и системата за аварийно осветление и GSM комуникация. Днес опитите на хората да разберат повече за инцидента и за това кога ще могат да използват безопасно асансьора останаха напразни.

До края на работния ден техници от фирмата, която обслужва асансьора не дойдоха на адреса, за да направят ремонт на авариралото съоръжение. Неудобството за живеещите в 24 апартамента остава най-рано до утре.

Родителите на детето обмислят дали да съдят фирмата, която обслужва асансьора или да търсят друга, която да се грижи по-добре за съоръжението.

Пловдив / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 125
  Отговор
  1 20:46  05.06.17
  Е да се каже коя е фирмата да знаем, че не подържат! Това съоръжение трябва да се гледа ежемесечно според мен . А тия асансьораджии са без никакъв контрол.

  Коментиран от #2

 • ужас
  Отговор
  2 21:29  05.06.17

  До коментар #1 от "125":

  ТАМ Е РАБОТАТА ЧЕ ТЕ ЗА ВСЯКО ГЛЕДАНЕ ИСКАТ ПАРИ И И И И И ПАК СА БЕЗ КОНТРОЛ

Напиши коментар:


Публикувай