594 6

ГЕРБ търси подкрепа за мажоритарния вот

Венцислав Михайлов

ГЕРБ търси подкрепа за мажоритарния вот в пленарна зала.

Председателят на парламентарната група Цветан Цветанов изрази надежда, че все пак някои депутати от БСП и ДПС ще подкрепят въвеждането на мажоритарна избирателна система.

Вчера промените в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ, бяха подкрепени в правната комисия с гласовете на ДПС. По-късно обаче от ДПС смениха позицията си и така е много вероятно измененията да не бъдат приети в пленарната зала. ГЕРБ имат 95 депутати, а "Воля" само 12, има и един независим, който би могъл да ги подкрепи, но гласовете не стигат. Ако от залата обаче отсъстват доста депутати, това би било възможно.

"ГЕРБ няма желание да прокара идеята за мажоритарен вот. Ако ГЕРБ имат желание да прокарат какъвто и да е закон, ще намерят огромно мнозинство", заяви обаче Марешки.

Според него по-вероятно е от ГЕРБ да имат идея само популистки да кажат, че подкрепят желанието над 2 милиона българи за мажоритарна избирателна система.

По думите му от "Воля" ще подкрепят всички възможности за повишаване на мажоритарността в изборите и ще внесат свои предложения.

"ГЕРБ остава зад промените, нямаме промяна в позицията, както в 43-ия, така и в 44-ия парламент, а и по време на предизборната кампания, ние сме казвали, че ще подкрепим мажоритарната система, затова сме внесли този законопроект", каза пред журналисти още Цветанов.

Той подчерта, че е разговарял с лидера на "Воля" Веселин Марешки, който е заявил подкрепа за мажоритарната система.

"Ние също утре ще изразим нашата подкрепа с гласуване, ще се постараем да направим и допълнителни обществени обсъждания, за да можем да убедим колкото може повече депутати също да подкрепят и така да се стигне до желанието на гражданите", добави Цветанов.

Той изтъкна, че не вижда нищо лошо в мажоритарната система, защото е много важно депутатите да имат сериозен ангажимент към своите избиратели, а не да се сещат за тях, когато идват избори и тогава само да се правят предизборни обиколки.

"Мажоритарните избори са тема номер едно за нас Колкото по-мажоритарни са изборите, толкова по-добре за България и българския народ", категоричен бе Марешки.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също заяви, че поведението на ГЕРБ не е съвсем искрено. Според нея няма парламентарна група в този парламент, която да иска да се въведе мажоритарната избирателна система.

На въпрос защо смята че ГЕРБ не искат мажоритарен вот, тя отговори лаконично:

„Защото го знам от тях“.

Още във вторник от левицата заявиха, че ще предложат смесена избирателна система - със 120 мажоритарно и 120 пропорционално избрани депутати.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • фил
  Отговор
  1 14:45  14.06.17
  ИСКАМ САМО РАБОТЕЩИ И НЕЗАВИСИМИ СЪД,ПРОКУРАТУРА И МЕДИИ. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА МАЖОРИТАРНИЯ ВОТ, ИСКАМ 60 ДЕПУТАТА И 1лв. СУБСИДИИ.ИСКАМ ЕДНО ВИЦЕ НЕ 4, 8 МИНИСТЕРСТВА НЕ 17 С ОГРОМНИ РАЗДУТИ ЩАТОВЕ ЗА ПОСЛУШНИТЕ ТЪПИ И КРАДЛИВИ КАЛИНКИ

  Коментиран от #6

 • депутата
  Отговор
  2 14:47  14.06.17
  Прав е Марешки. Колкото повече депутати, като Марешки има в парламента, толкова по добре за България и българския народ. Марешки Президент на следващите мажоритарни избори. Искам да видя и Цеко Чоков депутат, да оправи България. Само така ще се оправим.
 • dragula
  Отговор
  3 14:48  14.06.17
  Ако тези над два милиона български граждани бъдат попитани: "Искате ли ГЕРБ с 33% процента от гласовете да имат 190 депутати по мажоритарна избирателна система? Като имате предвид, че при пропорционална избирателна система ще имат 90", дали всички те ще подкрепят мажоритарната избирателна система.
 • депутата
  Отговор
  4 14:49  14.06.17
  Публикувано във факти.бг: 120 мажоритарно и 120 пропорционално избрани депутати. ???????????????? Манджа с грозде, сега пък хората въобще няма да гласуват, писна ми от тия простотии и без това партията е само една, партията на олигарсите и кукловодите, всичко е само театър, който вече стана доста ТЪП и банално отегчителен.
 • депутата
  Отговор
  5 14:51  14.06.17
  Плюят Бойко, пък искат мажоритарна система, не знаят, какво е мажоритарна система, но пък гласуват "ЗА" мажоритарни избори?????????? Уникална държава, уникален народ!
 • депутата
  Отговор
  6 14:55  14.06.17

  До коментар #1 от "фил":

  Не е проблема в субсидиите, не е проблема в броя на депутатите, ТРЯБВА да ги има, за да има многопартийна система, за да има ДЕМОКРАЦИЯ и ОПОЗИЦИЯ! Проблема е, че няма ПРАВОСЪДНА СИСТЕМА, за което си прав, няма работещи и независими контролни органи, което означава, че всичко е само един ФАРС, всички партии са част от една партия и едни и същи хора управляват България и стоят НАД закона и институциите, нарича се ПЛУТОКРАЦИЯ, а богатите са ОЛИГАРСИТЕ, червените фараони.

Напиши коментар:


Публикувай