1 837 5

Премиерът даде НДК на министъра на културата

Боил Банов ще упражнява правата на държавата в капитала на „Национален дворец на културата – Конгресен център София“ ЕАД

Премиерът даде НДК на министъра на културата
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Министърът на културата Боил Банов ще упражнява правата на държавата в капитала на „Национален дворец на културата – Конгресен център София“ ЕАД. Това реши правителството на на днешното заседание на Министерския съвет. Досега принципал на държавното дружество беше министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018.

Промяната настъпва в рамките на само 2 дни, в които директорът Мирослав Боршош беше отстранен от длъжността си изпълнителен директор и член на борда на НДК и предложен отново за шеф.

Предложението на премиера Бойко Борисов НДК да премине от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова към министъра на културата Боил Банов, а Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор.

Междувременно архитектът, изготвил проекта за ремонта на НДК, Любомир Станиславов, остана без права за проектиране по част „Архитектурна“ заради извършени от него тежки нарушения.

От Държавна агенция “Национална сигурност“ пък са изпратили до главния прокурор сигнална справка, касаеща извършените нарушения с бюджетни средства, отпуснати по решение на Министерски съвет на НДК.

Справката сочи, че с решение на МС от 03.08.2016 г. на НДК са отпуснати средства в размер на 17 милиона лева, предназначени единствено за увеличение на капитала на дружеството с оглед разходите по бъдещото европейско председателство . Твърди се, че част от тези средства са разходвани от изпълнителния директор за други цели, като са извършвани плащания по договори за минали периоди.

Справката и материалите към нея са изпратени от главния прокурор по компетентност на Софийска градска прокуратура. Наблюдаващите прокурори от СЗ“Антикорупция“ – СГП са възложили на ДАНС извършване на допълнителни проверовъчни действия с цел изясняване на фактическите обстоятелства по случая.

На 17.05.2017 г. ДАНС са приключили проверката и са докладвали материалите на СЗ“Антикорупция“- СГП. На 08.06.2017г. е образувано досъдебно производство с предмет чл.254а ал.1 от НК - за разпореждане с бюджетни средства не по предназначението им, в нарушение на нормативни актове.

Осъществени са множество действия по разследването, като е назначена и счетоводна експертиза за анализ на начина на разходване на целеви средства от сметките на НДК.

След получаване на заключението на експертизата, наблюдаващите прокурори от СЗ “Антикорупция“ ще вземат решение относно по нататъшния ход на досъдебното производство и евентуалното наличие на предпоставки за повдигане на обвинения.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Будалата
  Отговор
  1 14:32  28.06.17
  Крадат като за последно. Всеки народ си заслужава управляващите.

  Коментиран от #2

 • БайМанаф
  Отговор
  2 16:43  28.06.17

  До коментар #1 от "Будалата":

  Ха дано скоро им преседне и с кръв да го преглътнат На народа му завря от кражби и лъжи!

  Коментиран от #4

 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  3 19:57  28.06.17
  НДК е недоразумение, на мястото на купчината скрап може да се оформи чудесен парк с езеро.
 • све
  Отговор
  4 21:16  28.06.17

  До коментар #2 от "БайМанаф":

  За съжаление не останаха българи в България. От 2,5 млн пенсионери, на протестите организирани от В. Енчев за увеличение на пенсиите ходеха по 10 човека. Като овце избраха отново мафията. Прост и бездушен народ остана….май ще загубим и 3тата българска държава
 • Шкода
  Отговор
  5 23:31  28.06.17
  Меринджея се вози на „Лексус” за 200 хил., а ръководи тежко катастрофирало дружество...

Напиши коментар:


Публикувай