1 131 1

Христо Терзийски: Системата на МВР не е разделена

Има колеги, които не са получавали дрехи от четири години, някои от три, отбеляза главният комисар

Снимка: БТА
Снимка: БТА
Константин Карагьозов

Допълнителни полицейски сили от София и страната са командировани в Асеновград заради очаквания тази вечер голям протест. Това обяви пред БНР главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".

"Те и самите граждани вече разбраха, че никой няма полза от провокации и сблъсъци между различни етноси с полицията, а в по-дългосрочен план, колегите от пловдивската дирекция са предприели мерки, текат конкурси за допълнително назначаване на служители."

"Системата не е разделена", обясни Терзийски по повод полицейските протести на професионалния празник на полицаите през седмицата и заканата да има такива дори по време на европредседателството на страната ни.

"Част от исканията на протестиращите наистина са основателни", посочи Терзийски, визирайки проблема с униформите на полицаите.

„Има колеги, които не са получавали дрехи от четири години, някои от три. Води се статистика, всеки служител знае какво му е необходимо да получава. Униформеният състав е около 12 хиляди, като сложим колегите от "Гранична полиция", колегите от Пожарната, доста сериозна е цифрата“

На въпрос за наличието на униформи, продавани в интернет Терзийски не отрече, че полицаи ходят на работа със закупени със собствени средства униформи, които наподобяват истинските: "Има служители, които ходят с такова облекло. Униформено облекло, купено с лични средства от неоторизирани фирми, които са го изработили".

"Недокомплектът е над 4 хиляди души, от тях над 2 500 са с полицейски провомощия. Не е малък и недокомплектът в Пожарната", отбеляза още главен комисар Терзийски.

"Заинтересовани сме да сведем недокомплекта до минимум, тъй като предстои много сериозно предизвикателство – българското председателство през 2018 година, чиято сигурност е много важен параметър", каза още той.

"Инспекторите от детските педагогически стаи ще съдействат на служителите на образователното и социалното министерство, но не полицаите ще са водещи", заяви Терзийски относно идеята от есента всички деца да бъдат в класните стаи и да няма отсъстващи деца от малцинствата, дори ако се наложи полицейска намеса.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 03:05  10.07.17
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай