2 014 7

Спираме войната по пътя с база – данни за техническите прегледи

Венцислав Михайлов

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) гледа изключително сериозно на разрешаването на проблема с пътната безопасност. Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов по време на конференцията по пътна безопасност „Мирен договор за българските пътища”.

Медиен партньор на проявата е Факти.бг.

Увеличаващият се брой на жертвите и пострадалите при катастрофи е сериозна задача, която трябва да бъде решена по категоричен начин, призова Ангел Попов.

Той заяви, че България разполага с една от най-съвременните електронни системи за контрол на теоретичните изпити и към момента няма данни за допуснати злоупотреби. Той съобщи, че се правят единични опити за заобикаляне на системата от хора, които се явяват с фалшиви лични карти, за да вземат изпита на други кандидати, като до сега имаме около 26 такива случая и всичките са предадени на органите на МВР. Работим и по затягането на контрола при практическите изпити и обучението на кандидатите за водачи, чрез въвеждането на съвременни технологии и системи, допълни още той.

Заместник-министърът обяви, че се подготвя проект за интегриране на софтуер за контрол, обработка и съхранение на данните от техническите прегледи. Той ще дава възможност за прехвърляне в реално време на стойностите от уредите на техническите пунктове към Централизирана информационна система. Тя автоматично ще определя валидността на прегледа, което ще подобри контрола и работата на служителите в пунктовете.

По отношение на постигането на по-добра успеваемост на проверките на пътя заместник-министър Ангел Попов каза, че се работи по проект за въвеждането на електронна система. Тя ще има автоматизирана възможност за разпознаване на регистрационните номера, извършване на бързи справки, издаване на наказателните постановления на български и на чужд език; проверка на дигиталните тахографски карти в системата Tachonet; водене на отчетност за осъществените проверки и други функционалности.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Паламуда
  Отговор
  1 14:42  05.10.17
  СЛУЖИТЕЛИТЕ в пунктовете за ГТП не правят нищо, ТЕ НЕ ПРОВЕРЯВАТ ДАЛИ КОЛАТА Е ДОБРЕ ИЛИ НЕ, НЯМА КОЛА СПРЯНА ЗА ВРЕДНИ ЕМИСИИ, ОБАЧЕ ВЗИМАТ МНОГО ДОБРИ ПАРИЧКИ !!???
 • alf
  Отговор
  2 14:46  05.10.17
  леле ако е като новата КАТ система тип: регни си сам акт-а с точната сума тип УНСС .
 • RAMBO
  Отговор
  3 16:36  05.10.17
  Господа чиновници ,с нищо няма да спрете катастрофите ,с тези ваши тъпи и измислени закони ,, а ще се увеличават повече ,,
 • Дядо поп
  Отговор
  4 15:42  06.10.17
  Леле,какви хора ни управляват и ни харчат парите за това.Във всички бели държави,визирам САЩ и Канада няма ежегодни тех прегледи,а само при смяна на собстве- ността.Държавата на може да контролира собствените си чиновници та ще ни контролира колите.Горните мерки означават увеличаване на корупцията,като във всички други сфери контролирани от държавата.Този чиновник с други думи казва,че е належащо да се смени управлява- щата клика,иначе лошо ни чака.
 • Дядо поп
  Отговор
  5 15:49  06.10.17
  Да допълня още,какво друго означават горните мерки- те означават,някой свой човек да си напълни гушата с някой и друг милион от нашите пари за създаването на тази система,която да ни контролира.Като слуша изказ- ването на тоя А.Попов някой тлъст котарак потрива ра- достно ръце гледа каталог за нови Бентлита и мисли за нова любовница.А наивниците казват-да така трябва.
 • Кръстанов- гост
  Отговор
  6 13:41  08.10.17
  Някой да каже колко ПТП- та са станали по техническа неизправност на превозните средсва и колко по неизправност в главите на тези които ги управляват
 • 123456
  Отговор
  7 21:27  24.04.18
  Не може за 20 часа да вземеш книжка да се качиш на кола 150 коня и някой да плаща за нарушенията, Първо трябва да се върнат полигона, градското и извънградското и да карат поне 60 часа и тогава може да се пооправят нещата,

Напиши коментар:


Публикувай