1 577 3

Прокуратурата поряза Валери Симеонов

Вицепремиерът не може да съди Елена Йончева за издаване на държавна тайна

Венцислав Михайлов

Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство по сигнал на Валери Симеонов срещу Елена Йончева за издаване на държавна тайна. Това съобщиха от държавното обвинение.

Софийската градска прокуратура беше сезирана от заместник - министър - председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, с твърдения, че на 02.06.2017 г., по време на участие в предаване на бТВ, Елена Йончева, народен представител в 44-то НС на България, разпространява информация и снимки на инженерно възпрепятстващо съоръжение /ИВС/ по българо - турската граница, с което неправомерно се изнасят факти и обстоятелства, които поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток.

Според подателя на сигнала на 07.06.2017 г., при свое участие в предаване по Нова телевизия, Елена Йончева поставя акцент върху обстоятелството, че по-голямата част от граничната ограда в Област Хасково е едноредова. Същото Валери Симеонов определя като неправомерно разпространено, некоректно и неотговарящо на действителното правно и фактическо положение, което поставя под риск националната сигурност на страната посредством засилване на имигрантския натиск върху границата в района на Област Хасково.

Софийската градска прокуратура е възложила извършване на проверка на ДАНС за това нарушени ли са разпоредбите на българското законодателство с разпространяването на информация, която е поверена или достъпна по служба и от която могат да последват значителни вреди за държавата, в т.ч. риск за националната сигурност на страната.
Снети са писмени обяснения от множество лица, изискана е информация от ГД “Гранична полиция“, МС, ДКСИ и др.

След анализ на събраните данни, Софийската градска прокуратура е установила, че Елена Йончева не е извършила престъпление от общ характер.
Информацията, разпространена от Елена Йончева е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 03.05.2017г- заседание на парламента.

Информацията за граничната ограда и прилежаща инфраструктура по българо - турската граница не представлява класифицирана информация. Не е класифицирана и информацията относно проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогична ограда от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница.

Информацията, изнесена от Елена Йончева, по съдържанието си не би могло да се определи като информация, представляваща държавна тайна, поради което не е извършила престъпление по чл. 357 НК/ разгласяване на държавна тайна/ и чл.284 НК/съобщаване на поверена информация във вреда на държавата/.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Анонимен
  Отговор
  1 13:20  11.10.17
  Ехх, как ме зарадва за момент заглавието - помислих, че са го порязали от ухо до ухо през гърлото, докато са го бръснели за слива...
 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 14:01  11.10.17
  Вальо дано е бил с памперс когато е чул новината от СГП щото иначе ще му викат Вальо шоколадовите гащи
 • Гостенин
  Отговор
  3 15:58  11.10.17
  А онази активистката с мигрантите заплаха ли е за нац.сигурност.Може би.

Напиши коментар:


Публикувай