493 4

Румен Радев на посещение в Азербайджан

Преговаряме за пренос и доставка на природен газ

Константин Карагьозов

Днес (12 октомври) президентът на България Румен Радев е на официално посещение в Азербайджан.

В Баку президентите на България и Азербайджан ще проведат среща „на четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете държави. По-късно двамата държавни глави ще направят съвместни изявления.

По време на разговорите се очаква да бъдат обсъдени аспекти от двустранния политически диалог, търговско-икономическото сътрудничество и партньорството в областта на образованието, науката и културата, отношенията и сътрудничеството в областта на енергетиката и транспорта, както и актуални международни теми и въпроси на глобалната сигурност и миграцията.

Основна тема ще са възможностите за пренос и доставка на природен газ от Азербайджан към България, които са предмет на дългогодишни срещи, преговори и усилия на най-високо ниво, но засега остават без резултат.

От години се говори за диверсификация на доставките, а целта е да се намали дела на руски газ в потреблението ни. Експертите подчертават, че Азербайджан няма достатъчно добив, за да осигури подобен експорт. Пропаднали проекти като "Набуко" трябваше да се захранват с газ именно от Азербайджан.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Чук Норис
  Отговор
  1 09:53  12.10.17
  Това не е работа на президента. Той може само да подпише договор уговорен от правителството. Отива ушанката на инструктаж.
 • гост 2
  Отговор
  2 09:59  12.10.17
  Тръгна по любимите дестинации на Гоце.
 • жщг
  Отговор
  3 10:56  12.10.17
  Пак ли ще ни излага тоя по света ? Сигурно пак ще реве да се вдигнат санкциите все едно че не му знае целия сват репертоара? Нищо нека да изкара и той някой лев!
 • Ения
  Отговор
  4 23:38  12.10.17
  Вие се излагате с гнусните коментари.

Напиши коментар:


Публикувай