805 10

Цветан Цветанов: Кабинетът няма да падне

Харчим толкова, колкото изкараме

Венцислав Михайлов

Скандалите, генерирани активно от опозицията, имат за цел да държат страната в перманентна нестабилност и да неутрализират постигнатото от властта. Това е единственият вид политика, който БСП владее и на който очевидно ще се осланя в периода, когато България ще бъде в обсега на публичното внимание на европейските граждани. БСП не успя да създаде свои политики и политически оси и не произвежда работещи политики в полза на страната. Тя ще се стреми на всяка цена да дискредитира всичко, направено от ГЕРБ, при това не по същество, а с атаки в гръб и безсмислени обвинения.“ Това каза в интервю за предаването „Неделя 150“ по „Хоризонт“ Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Според него в дневния ред на обществото трябва да бъдат предстоящият бюджет, размерът на дефицита, продължаването на икономическия растеж, политиката по отношение на Западните балкани.

Според парламентариста бюджетният дефицит за 2018 г. ще бъде под 1%, а изхарчените пари по бюджета ще са два милиарда и половина лева повече, като от тях 700 милиона са само за фонд „Работна заплата“ за бюджетната сфера. Тези средства, по думите му, няма да бъдат за сметка на растящ дефицит, а за сметка на икономическия растеж.

Цветанов отбеляза, че разходите за работни заплати са щели да бъдат и по-високи, ако не са били увеличени пенсиите:

Правим необходимите политики, за да увеличаваме и минималната пенсия и да индексираме пенсиите в нашия управленски мандат, когато, обаче, икономическият растеж продължи да бъде така сериозен и да имаме необходимите приходи.

Според народния представител от ГЕРБ харченето за инфраструктура и за секторни политики дават добавена стойност за по-голямо събиране на средства в бюджета и постъпления.

Цветанов обеща увеличение не само сферата на образованието, което е основен акцент в бюджета, но и поетапно увеличение и в други сектори. Той изрази надежда, че заради нарастването на брутния вътрешен продукт през 2019 година може да има повече разходи, без да се налага увеличаване дефицита.

Лидерът на парламентарното мнозинство очаква брутният вътрешен продукт да достигне приблизително 100 милиарда лева, но плановете са в края на мандат на управляващите той да е на равнището от 120 милиарда, като по същото време се планира средната работна заплата в страната да бъде 1500 лв., а минималната – 650 лв.

Цветанов прогнозира икономически растеж към края на годината от приблизително 4%, който ще е в основата на продължаващия ръст на доходите.

В тези месеци, в които правителството отново възвърна формата си, която беше преди провеждането на предсрочните парламентарни избори, имаме излишък и в момента ние можем да направим тези харчове, но не за да увеличим дефицита и не за да задължаваме следващите поколения. Харчим толкова, колкото изкарваме, подчерта Цветан Цветанов.

По повод дейността на МВР и правоохранителните органи Цветанов заяви, че те предприемат необходимите мерки всеки, който извършва престъпления, да понесе съответната строгост на закона. Той даде пример с успешните операции, направени през последните няколко дни, като изрази убеденост, че това ще бъде системен подход.

В коментар за протестите на служителите на МВР за повишаване на заплатите и срещу закриването на противопожарни звена Цветанов потвърди, че през 2018 година се предвиждат 55 милиона лева повече за работни заплати в сектора. Той изрази очакване ръководството и експертите във вътрешното министерство да осигурят по-голямо увеличение за полицаите и пожарникарите, които са „на терен“, жертват живота си и срещата сериозни изпитания ежедневно.

Цветанов съобщи, че в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и в рамките на второто четене на промените в закона за МВР ще се търси правна възможност за съхраняване, макар и с по-малък състав, на звената, които в момента се предлагат за закриване.

По повод думите на Президента Румен Радев, че, след като са петимни да се борят с корупцията, управляващите е трябвало да намерят възможност за участие в свикания от него Консултативен съвет за националната сигурност, председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви:

„Вижте, това беше лоша интерпретация, за да се подхранва и да се захранва един перманентен скандал, който трябва да има с управляващото мнозинство и с управлението на страната. За съжаление, обаче, много е неприятно, когато в тези подходи участва и човекът, който трябва действително да олицетворява единството на нацията. Съгласно член 92 от Конституцията това е Президентът на страната. И разбира се, тази интерпретация, която беше направена и от лидера на БСП. Нито един от напусналите Консултативния съвет не е напуснал просто ей така, а просто имаше обективни причини за това.“

Цветанов разясни, че вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захриева е уведомила две седмици преди съвета, че участва във форум на страните - членки на НАТО. Според лидера на парламентарната група на ГЕРБ е необходимо при такива неотложни ангажименти, на които гласът на България трябва да се чува силно на международната сцена, да се проявява разбиране. Необходимо е да се подобри координацията и комуникацията за съгласуване между институциите при свикване на Консултативен съвет за национална сигурност, допълни Цветанов.

В коментар по повод дебатите за закупуването на нови изтребители за българската отбранителна авиация Цветанов отрече да се води словесна битка с Президента Румен Радев:

Няма словесна битка. Има разделение на властите. Всяка една институция трябва да изпълнява своите функции по компетентност. Направихме анкетна комисия, която излезе със съответните изводи и препоръки и доказахме, че всъщност е имало умисъл в дискредитирането на един от участниците, което е в ущърб на националните интереси, в ущърб на цялата тази прозрачност, която трябва да декларират и да показват българските институции, защото ще се харчат над един милиард и половина лева на българските данъкоплатци. Не искам да влизам в тази тема, защото знам какви ще бъдат съответните спекулации, а и съм поел ангажимент и към премиера просто малко да подминаваме тази тема, за да няма излишни напрежения. Само ще споделя нещо, което е важно повече за статистиката и за тези, които все пак разбират, защото имаше безпочвени обвинения, че лобираме в една или друга посока. Сред държавите-членки на НАТО 10 са страните, които оперират с F 16, четири са страните, които оперират с „Юрофайтър“ и две са страните, които оперират с „Грипен“.

Според Цветанов в последните две страни – Чехия и Унгария – и двете сделки са били със съмнения за корупция и грандиозни скандали и заключи по темата:

Аз ще спра дотук и няма да коментирам повече. Аз просто казвам, че ние трябва да защитим националния интерес. И трябва все пак да се съобразим като страна - членка на НАТО какво е на въоръжение в съседните нам държави. Гърция, Румъния и Турция в момента са със самолети, които действително дават този интегритет и съвместни участия за отбранителната способността на НАТО.

В отговор на въпрос защо няма парламентарна комисия, която да разследва как се харчат двата милиарда лева за саниране, където има съмнения за завишени цени, Цветан Цветанов отбеляза, че в предизборния период и в началото на мандата на Народното събрание БСП е сезирала прокуратурата и според него, когато компетентните органи са сезирани, няма смисъл да се създава парламентарна анкетна комисия, която не притежава компетентността на разследващ орган.

В заключение Цветанов декларира, че не изпитва притеснения за стабилността на коалицията.

Господин Симеонов е част от коалиционното споразумение и ние заедно формираме парламентарното мнозинство. Изборът за съответните министри и вицепремиери е в правомощията на Обединени патриоти. Към настоящия момент коалицията е стабилна и нямам абсолютно никакви притеснения относно стабилността и управлението, което трябва да продължи.

Заедно с това лидерът на най-голямата парламентарна група изказа благодарност към Движението за права и свободи за отговорите решения, които взема и подчерта, че то се придържа към твърди стандарти за силна и обединена Европа и изповядва евроатлантическите ценности, но желаният от избирателите на ГЕРБ партньор в управлението са обединени патриоти.

Ние винаги сме разчитали на по-широка парламентарно подкрепа при приемането на законодателството, което действително кореспондира и с някои акценти от тяхната( на ДПС – бел. на ред.) управленска програма и това е част от политиката, която те са изповядвали през всичките тези години. Но в момента парламентарното мнозинство е формирано на база гласовете от българските избиратели…

Аз винаги съм казвал, че и опозиция трябва да участва в процесите и дори някой път дебатите, които се водят, допринасят за по-правилните решения, когато някой път променяме и ние нашата първоначална визия или представяне на даден законопроект. Когато има достатъчно силни аргументи, по-добре е да признаеш силните аргументи, да ги приемеш, отколкото да се правиш, че опозицията я няма. Опозицията я има и за нас е важно тя да бъдеш силна, да бъде мобилизирана, да бъде единна, но да бъде политически сблъсък на идеи, на политики, а не политически сблъсък, при който един да публикува компромати и да търси да въвлече управлението и управляващото мнозинство в поддържането на тази перманентна криза, заключи Цветанов.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • И таз добра
  Отговор
  1 15:27  15.10.17
  И накрая,бюджета ще се попълва от черните каси
 • тъпанар
  Отговор
  2 15:28  15.10.17
  Жалко, ще почакаме още малко
 • Ц.Ц+Б.Б
  Отговор
  3 16:02  15.10.17
  Ц.Ц. НЕ МОГЕ МИСЪЛТА ДА СИ ПОДРЕДИ ПОЧНА ОТ ФИНАНСИ ДА РАЗБИРА ДАИТЕ ДИПЛОМАТА ДА МУ ВИДИМ НО ТОЗИ УСПЕХ ~2+ ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛИСТИ
 • dynamo
  Отговор
  4 16:34  15.10.17
  Гаден физкултурник с уродливо събрани очички!

 • Варна
  Отговор
  5 16:58  15.10.17
  Честичко наблюдавам числата от бюджета и това, което виждам... - Ще плачем в следващите години доста именно заради физкултурника и пожарникаря. Нищо няма да се построи! - Нито магистрала Хемус ще се направи, нито ще купят самолети освен евентуално бракмите 3та ръка и то на отложено плащане за 10 години. Корабите също ще бъдат пак 3та ръка.... Социалните плащания за 2016година са 14,5 млрд. лева! Лихвите по кредитите платени към 31.12.16 година са над 700млн. лева! Над 7 млрд. са заплатите на държавните чиновници! Общините ще го духат просто защото няма да има пари. Всичко това ще бъде разбрано много скоро и това си личи по протестите. - хората започват да стават мнителни когато пожарникар и физкултурник говорят! Всички ще го духат, а шопите ще продължават да харчат парите ни само и единствено за техният гъз! Никой нищо няма да получи! Всички ще трябва да вдигат местните данъци и такси и разбира се осигуравките и минималната заплата ще разстат нормативно защото няма от къде да дойдат парите. Това което наричат ръст на икономиката се дължи на по- високите цени на стоките и услугите, а не от количеството. И това е в условията на отрицателно търговско салдо.

  Коментиран от #8

 • 6 17:12  15.10.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • И таз добра
  Отговор
  7 17:19  15.10.17
  Хайде бб,излез сега и кажи че,дефицита е наследство
 • Бесен Язовец
  Отговор
  8 00:22  16.10.17

  До коментар #5 от "Варна":

  Ако си мислиш че виждаме нещо от тия пари мн.се лъжеш виждат само В.Божков и Фандъкова ние виждаме само как столична община се източва и това е
 • Хахаха
  Отговор
  9 11:27  16.10.17
  Много ми е смешно, празните комунисти коментират...лайкат си безпомощни във форумчето...Варна, ти какъв мазник си !!!
 • Гого
  Отговор
  10 08:34  17.10.17
  Кабинета няма да падне купили сме всички депутати царете на катртела това са Герб едва ли хубава дума може да се намери за тях!

Напиши коментар:


Публикувай