593 1

Увеличен брой охранителни фирми пазят "Пирогов", но бият лекари и сестри

Ръководството на болницата е уведомено и знае за зачестилите случаи

Венцислав Михайлов

Случаите на вербална и физическа агресия в последно време зачестиха в УМБАЛСМ "Пирогов". Категорично осъждаме бруталното насилие над наш колега, пишат в писмо до медиите лекарите и сестрите от спешната помощ.
Ръководството на болницата е уведомено и знае за зачестилите случаи, но нехае. От поемането на ръководния пост на изп. директор проф. Асен Балтов въпреки тежкото финансово състояние на болницата, той увеличава охранителите от 12 на 27 служители.

Той е сключил договори с три охранителни фирми и пак ни бият. Към настоящия момент не е ясна каква е ролята на тази охрана, да опазва болничния инвентар, да претърсва личните автомобили и багаж на лекари и сестри, да четат вестници, да си играят по телефоните на столчетата, на които са поставени пред входовете. Или би трябвало да се грижат за безопасността на лекарите и сестрите и на пациентите. Няма никаква ефективност от тях. Може би проф. Балтов се чувства по-сигурен от тяхното присъствие, но не е известно от какво се бои и за персонала са абсолютно безполезни.

Относно пребитата медицинска сестра е важно да се разбере причината защо е била сама на нощна смяна в отделение с рисков фактор, вземайки предвид контингента от пациенти на Клиника по Токсикология. Проблемът е много дълбок и се корени в лошото управление на ръководството на болницата, водещо до масовото напускане на лекари и сестри, където техният недостиг става все по осезаем, за разлика от раздуването на администрацията.

Пребитата медицинска сестра е нападната и просната в безсъзнание пред вратата на манипулационната, без да е провокирала с нищо пациента. Не е имало разговор. Въпросният пациент е нападнал и други пациенти по болничните стаи, след което чупи стъклената врата на отделението и бяга.
Медицинската сестра е обезобразена с тежко сътресение на мозъка, изпитва силна физическа и емоционална болка. Телесните страдания, дай Боже да преминат без последствия, но болката от унижението и накърненото достойнство трудно ще зараснат.

Проф. Балтов знае да уволнява /визирайки случая с уволнените колеги от Спешното отделение/, но не знае и не желае да защитава служителите. Останалото е грозна демонстрация на загриженост, която той продава за собствен имидж. Уволненият екип понесе своята отговорност пред обществото.

А кой ще понесе отговорността за пребитата медицинска сестра в "Пирогов".
Как ще реагира обществото сега и докога ще се отнася по такъв начин с хората, които се борят за живота и се грижат за неговото здраве. Изниква въпросът как да се защитим от агресията над нас, след като политици, министри и директори са безсилни да ни помогнат. Министърът на здравеопазването защитава директора проф. Балтов. Защо не защитава персонала? При тази ситуация, отговорът е един. ..Изборът на защита е наш!", пишат още лекарите.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 681
    Отговор
    1 17:41  01.11.17
    Някои от така наречените лекари и сестри или както ги наричат хората - мафията на белите престилки, си заслужават боя! Сигурен, че всеки, на който му се е налагало поне веднъж да виси пред така наречения "спешен" кабинет ще се съгласи с мен! Преди 3 месеца стоях час и половина пред тоя кабинет със 7 годишно дете с комоцио, и познайте - вратата се отваря и затваря през 5 мин. Влизат някви хора с престилки, излизат, ама пациентите отвън кучета ги яли - никой не им обръща внимание по 10-15 мин. Най-накрая като влезнеш вътре, се натъкваш на следната гледка - на масата чинийки с сладки и други мезета, пред всеки чашка с уж кола и кафе, ма кво има вътре - сещайте се! Стаята смърди на цигари и пет престилки се надвикват щото радиото така дрънчи, че човек не може да си чуе мислите! За отношението им към пациентите не ми се коментира, че няма да ми стигне мястото. Така че ДА, някои от тях си заслужават боя!!

Напиши коментар:


Публикувай