855 3

КЗК глоби сайт за продажба на лаптопи заради влогър

„Лаптоп.БГ“ ще трябва да плати 47 265 лева за нелоялна конкуренция

Стопкадър: Youtube
Стопкадър: Youtube
Константин Карагьозов

Комисията за защита на конкуренцията глоби уебсайт за продажба на лаптопи заради клип на влогър в Youtube. След свое решение от 2 ноември КЗК ще глоби „Лаптоп.БГ“ в размер на 47 265 лева (0.5% от нетните си приходи от продажби). Наказанието е резултат от проверка по преписка, образувана по искане на конкурентна фирма - базираната във Варна „Голдън Грийн Стоун Груп“, която управлява друг онлайн магазин.

Става дума за видео в платформата Youtube на геймъра Димитър Кожухаров. В него той сравнява компютрите от двата сайта и директно напада сайта на "Голдън грийн", с изказвания като: ''те се опитват да лъжат'', ''ако знаете за какво става въпрос, вие няма да купите от тях'.

В конкретния случай "Лаптоп.БГ" пряко не е участвал в създаването и не е поръчвало публикуването на посочените видеоклипове, но индиректно (чрез посланията на "влогъра" Димитър Кожухаров, който има стопански отношения с ответното дружество) черпи ползи: популяризиране на онлайн магазина и възможност за увеличаване на продажбите чрез предлагането на финансови стимули за закупуване на продукти от него. Въпреки че "Лаптоп.БГ" не може да влияе върху свободата на изразяване на мнението на физическото лице, административният орган счита, че приемането и съгласяването с негативната реклама чрез видеоклипове в интернет, които промотират собствената му дейност, от друга страна, противоречат на добросъвестната търговска практика. Поради това Комисията приема, че е извършено нарушение по чл. 29 от ЗЗК от страна на "Лаптоп.БГ", пише още в решението на комисията.

Така се оказва, че ако дадена компания не възрази срещу негативно мнение за конкурентите ѝ, независимо по какъв начин и от кого е изразено то, подлежи на наказание. Бездействието на "Лаптоп.БГ" е отчетено като нарушение на чл. 29 от ЗЗК, който забранява "всяко действие или бездействие при осъществяване на стопанска дейност, което е в противоречие с добросъвестната търговска практика и уврежда или може да увреди интересите на конкурентите". Освен глобата дружеството ще трябва да заплати още 2500 лева на конкурентите си от "Голдън грийн стоун груп" за разноските по делото. Решението на КЗК ще бъде обжалвано, са заявили от "Лаптоп.БГ" пред "Капитал Дейли".

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 112
  Отговор
  1 10:25  14.11.17
  Не виждам как тоя ще ми повлияе на избора.
 • Патриот
  Отговор
  2 01:27  15.11.17
  Еми платили са си си хората - глобили ги. Сайтът изкарва реалните параметрина машините, които продават и двата. Просто сайтът поръчител на проверката е завишил параметрите, за разлика от лаптопточкабг. Това обаче няма значение - в България, който плаща той получава справедливост. Цялата държавна машина срещу българският бизнес.
 • Патриот
  Отговор
  3 01:37  15.11.17
  В случая го разбирам, че е глобен сайт за това, че е разпространявал верните данни за параметрите на машините по обвинение в нелоялна конкуренция. В същото време сайтът, който има обявени параметри, които не реални и въвеждат клиента в заблуждение са напълно невинни. Това е справедливост в България. По герберастки, където се вика. ЗА това нашите магистрати направо си заслужават космическите заплати в тази правова европейска държава.

Напиши коментар:


Публикувай