1 092 1

Работниците от фалиралите фирми ще получат заплатите си

Депутатите гласуваха промени в Кодекса на труда, целящи допълнителна защита на правата на служителите

Константин Карагьозов

Хиляди служители, останали без заплати поради фалит на фирмата, за която са работили, ще могат да си ги получат полагаемото възнаграждение. Това стана възможно след като депутатите гласуваха промени в Кодекса на труда, целящи допълнителна защита на правата на служителите, когато не им се изплащат заплатите, предаде информационна агенция "Фокус".

Текстът беше подкрепен с 95 гласа „за“, 1 „против“ и 0 „въздържали се“. Според приетия текст гарантираните вземания на работниците и служителите са в размер на последните шест начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 36 календарни месеца, предхождащи месеца, в който е вписано решението. С промените се прекратява практиката прехвърляне на фирма на „клошар“, а работодателите, които дължат възнаграждения на работниците си, няма да могат да участват в обществени поръчки.

След приемането на текста на пресконференция в парламента омбудсманът Мая Манолова обяви, че всички работници, които през последните три години не са си получили заплатите, вече ще могат да ги получат от Фонда за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия.

Междувременно стана ясно, че около 10 000 работници и служители са получили забавени възнаграждения и обезщетения в размер на 18.1 млн. лв. след намесата на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ само от началото на 2017 г. до момента.

Установените през годината забавени възнаграждения са за обща сума 27 млн. лв. От ИА „Главна инспекция по труда“ уточниха още, че от началото на кризата, когато беше установен проблемът със забавянето на изплащането на възнагражденията, до момента десетки хиляди работници и служители са получили забавени плащания от работодателите си за над 300 млн. лв., благодарение на предприетите мерки за повишаване ефективността на контролната дейност.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Кредитен Милионер
    Отговор
    1 11:03  14.12.17
    ШЪ ГИ ПОЛУЧАТ НА ВЪРБА

Напиши коментар:


Публикувай