985 6

Шефът на КОНПИ не знаел, че "Капитал" и "Дневник" са на Прокопиев

Пламен Георгиев отрича, че му е оказван натиск при запора на имуществото на собственика на "Икономедия"

Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Снимка: Ладислав Цветков, bTV
Константин Карагьозов

„Ни най-малко не се чувствам като бухалка, чувствам се като човек, който си е свършил добре работата и оценка за нашата работа е решението на съда, с което бяха наложени обезпечителни мерки“, посочи шефът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев пред bTV.

Георгиев уточни, че „абсолютно невярно се твърди, че Комисията налага запори, налага ги съдът“.

За коментарите, че КОНПИ прави прецедент и се връща над 17 години назад, за да разглежда сделката с приватизацията на „Каолин“, той каза: „Това е манипулация, която тече от доста време насам – Комисията всъщност не се връща назад. Преди пет години има една продажба на дружеството „Каолин“, която е за 150 милиона, на немска компания. Единственият начин да разберем дали тези пари, които са постъпили, са законни или не, междувременно г-н Прокопиев е получавал дивиденти от дейността на „Каолин“, единственият начин да разберем дали това е законно или не, е да установим законен или не е източникът на средствата. Това е смисълът и философията на гражданската конфискация“.

Проверката се прави, ако има продажба и приходи в проверявания период. Ако г-н Прокопиев нямаше приходи, не беше продал нищо, нямаше да разследваме нищо, обясни Георгиев.

На въпрос: „Казвате ли, че Иво Прокопиев е откраднал „Каолин“?“ той отговори: „Казвам, че установихме страшно много нарушения. За нас категорично има схема, при която „Каолин“ е придобит почти без пари“.

По думите му твърденията, че КОНПИ застава над съда, който вече се е произнесъл по сделката, са поредната лъжа. „Съдът изобщо не се е занимавал с приватизацията и нарушенията, извършени от държавните органи по времето на приватизацията на „Каолин“. Съдът се е занимавал с обвинението, повдигнато на г-н Прокопиев и другите лица, а именно за длъжностно престъпление. И поради това, че те не са били длъжностни лица, съдът ги е оправдал. Той изобщо не е коментирал приватизационна сделка. Това е една огромна лъжа“.

За обвинението на Прокопиев, че Георгиев изпълнява поръчка на Бойко Борисов, който му е работодател, гостът коментира: „Изрекоха се изключително много лъжи. Борисов ми е работодател дотолкова, доколкото ми разписва годишните отпуски и командировките в чужбина (...) Смятате ли, че това е начин за влияние върху един независим орган?“. Той добави, че за последно се е чул с премиера вероятно миналата година. Не е говорил с него за проверката. „Никога по никакъв повод премиерът не ми се е обаждал дори да се интересува от проверки“, декларира той.

Комисията смята минусите и плюсовете. Когато минусите са повече, търсим дали има несъответствие, дали има повече от 150 хил. необясними доходи. Тук са повече от 14 млн., каза Георгиев.

„Г-н Прокопиев говори само за тази проверка. Много важен друг факт е, че ние установихме в хода на проверяваните 10 години напълно несъответствие между добива – това, което е добивано от находищата, и това, което е отчитано. Т.е. спестявани са данъци, спестявани са концесионни такси. Т.е. отвсякъде това имущество е незаконно придобито“, каза още председателят на КОНПИ.

"Знаех, че г-н Прокопиев има медии, но не знаех кои и не знаех какво. Сега разбрах. "Дневник" и "Капитал" мисля, че бяха", заяви Георгиев, който през изминалите седмици около запора се оплаква от медиен натиск.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 12:05  19.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Кики
  Отговор
  2 12:26  19.12.17
  Мазен наконтен комедиант аман от парашутисти и шушумиги готови на всичко за някаква службица .България потъва бре!.
 • Любопитен
  Отговор
  3 12:31  19.12.17
  "Публикувано във факти.бг: "Знаех, че г-н Прокопиев има медии, но не знаех кои и не знаех какво." Е не му ли е станало малко любопитно поне?
 • Боримир
  Отговор
  4 13:09  19.12.17
  Това е ной законният начин да тормозиш и подчиниш някой.
 • анализатор
  Отговор
  5 16:50  19.12.17
  всички в Лудогорието знаят че Каолин е взет с подкрепата на СДС и Н. Николов,а за колко пари-има документи
 • Глупак
  Отговор
  6 22:38  19.12.17
  Всички плачат за Прокопиев, но Единственият уместен въпрос е: ЗАЩО САМО ПРОКОПИЕВ ? Всички олигарси до стената заедно с политическите покровители !!!!!

Напиши коментар:


Публикувай