1 732 9

Как да пътуваме безопасно по празниците

Мартин Христов

От полицията предоставиха полезни съвети за безопасно пътуване в празничните дни. Ето и препоръките за безпроблемно движение:

Преди пътуването прегледайте основно изправността на автомобила си и неговата готовност за движение при зимни условия! Погрижете се за осветителната система на своя автомобил; осигурете си подходящи за сезона гуми; прегледайте амортисьорите, акумулатора и спирачната течност; подменете остарелите и втвърдени пера на чистачките, снабдете се с вериги за сняг и лопата; проверете изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

Не потегляйте с износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

Пътуването трябва да е добре планирано и е по-добре да се осъществи през светлата част на денонощието! Не поставяйте предварително час за пристигане! Пътуването през зимата често е непредвидимо! Изберете подходящо време за придвижване на дълги разстояния! Отложете пътуване и гостуване, ако условията за движение са усложнени.

Не предоставяте автомобила си на неправоспособен водач! На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач!

Винаги поставяйте предпазните колани!

При шофиране по пътища със заснежена и заледена настилка, управлявайте плавно, без рязко форсиране и отнемане на газта, намалявайте скоростта с помощта на двигателя при включена предавка, почти без да използвате спирачките. Рязкото използване на спирачките е крайно опасно и може да доведе до загубване на контрол и плъзгане на автомобила. При движение по тъмно, бъдете още по-бдителни! Съобразявайте скоростта.

При движение в колона, не правете излишни опити за изпреварване. Далеч по-безопасно е да поддържате скоростта на колоната, движейки се на подходяща по-голяма дистанция.

Не сядайте зад волана след употреба на алкохол!

Заредете мобилния си телефон и задължително вземете със себе си зарядно устройство. А, ако имате старо мобилно устройство, заредете го и го вземете като резерв.

Във връзка с предстоящите празнични и почивни дни за Коледа и посрещането на Новата година, "Пътна полиция" при ОДМВР - Варна предвижда да бъде осигурено засилено полицейско присъствие по главните пътни артерии, по входовете и изходите на града в дните, в които се очавка засилен поток от автомобили от и към Варна. Екипи на сектора ще дежурят на входно - изходните артерии на Варна. В града се предвиждат засилени полицейски проверки за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотични вещества, управление на МПС без свидетелство за правоспособност и с превишена скорост.

Взети са съответните мерки за обезпечаване на обществения ред и сигурността на гражданите и гостите на Варна по време на празничните мероприятия, които предстоят.

Весела Коледа и щастливо посрещане на Новата 2018-та година!!!

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЯК КАРАЧ
  Отговор
  1 17:09  22.12.17
  Публикувано във факти.бг: На дълъг път зад волана винаги трябва да е най-опитният водач! ЕЕЕЕЕ, то хубаво, ама тогава кога по-неопитните ще придобият своя опит???? Аде нема нужда.... То ако нямаш акъл и съвест, все тая дали си опитен. А това е, което липсва на днешната младеж за съжаление...
 • един
  Отговор
  2 17:11  22.12.17
  Тая какичка одупената на снимките бая ще позамръзне катертичката и докато я сложи тая верига.... И да имаше кой да и каже, че на кола с предно предаване се слагат отпред веригите, ама на... Ще се научи жената, ако не може сама да се оправи, някой ще спре да я оправи....

  Коментиран от #8

 • МУТРА СТАРА
  Отговор
  3 17:14  22.12.17
  Публикувано във факти.бг: А, ако имате старо мобилно устройство, заредете го и го вземете като резерв. Аз имам един мобифон спомен от мутренските години- дали да го взема за всеки случай....
 • азззззззззззззз
  Отговор
  4 17:17  22.12.17
  Публикувано във факти.бг: снабдете се с вериги за сняг и лопата мисля даже и една кирка да зема да сложа

 • Стария тираджия
  Отговор
  5 17:35  22.12.17
  Eй такава да видиш на пътя............как да не и помогнеш.
 • 6 17:39  22.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • tost
  Отговор
  7 17:51  22.12.17
  За веригите незнам дали ще успея да и ги сложа,обаче "другото " със сигурност ще успея.
 • 8 19:15  22.12.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Аха
  Отговор
  9 22:24  22.12.17
  И кой модел Мерцедес е точно с стоя калник ?

Напиши коментар:


Публикувай