974 6

Кабинетът решава за втория лифт в Банско

Протест и контрапротест относно бъдещето на Пирин днес

Снимка: БТА/Архив
Снимка: БТА/Архив
Константин Карагьозов

Днес е последното заседание на правителството за 2017 година. Очаква се министрите окончателно да се произнесат за втория лифт в зимния курорт Банско, въпреки че официално темата не е заложена за обсъждане.

Спорът между еколози и бизнес да има или да няма втори лифт в Банско изостри отношенията и в управляващата коалиция. Екоминистърът Нено Димов оттегли проекта за втори лифт и обеща той да бъде обсъден с плана за управление на националния парк "Пирин".

Днес отново ще има протест и контрапротест за Пирин и строежа на втори лифт в Банско. Природозащитници отново ще излязат пред сградата на Министерския съвет срещу изграждането на ново съоръжение в планината. Хора от Банско и региона пък отново се готвят да блокират главния път за Гърция с искане да има строителство. Според тях вторият лифт е важен за развитието на туризма и ще привлече нови посетители, а зад протестите срещу идеята стои така наречената „зелена мафия“.

Общественото обсъждане за промяната на плана за управление на „Пирин“ приключи в петък преди Коледа. Министерството на околната среда и водите вече трябва да е обработило получените становища.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Кики
  Отговор
  1 08:26  28.12.17
  Остана ли нещо читаво бе хаймани.Бетонирахте морето давайте че малко остана и от планината.

  Коментиран от #3

 • Paca
  Отговор
  2 08:55  28.12.17
  "така наречената „зелена мафия“" Това е опорна точка на "пеевската мафия"
 • Гъзи
  Отговор
  3 09:03  28.12.17

  До коментар #1 от "Кики":

  Не спирайте прогреса бе
 • Гост1212
  Отговор
  4 09:17  28.12.17
  Като имаме вече натрупани впечатления от досегашният начин на действие на Б.Б.-ето как според мен ще процедира.... Стартира след броени дни европредседателството ни и понеже там са му големите надежди да се бетонира във властта-ще "замаже" положението в очите и на двата лагера.Тъй като страхът от протести на въпросният е мнооого голям, най-вероятно ще обсъдят въпроса "ритуално" и ще вземе решение от типа:"Ще се строи, НО ако мине през всички инстанции проекта!" Ще забавят във времето вземането на решението докато мине времето начело на ЕС, юни догодина и .... ! После кой колкото иска да лае-керванът ще продължи да си върви! А все пак говорим за развитие на отрасъл, който може да бъде основополагащ за държавата ни в близко бъдеще! За съжаление- събрани накуп индивиди НЕ ПРАВЯТ ДЪРЖАВА! Докато национален герой ни е Андрешко, и докато уважаваме поговорки от типа:"Преклонена глава сабя не я сече!"-това ще ни е съдбата!
 • 213
  Отговор
  5 09:21  28.12.17
  Защо само с това Банско ангажират всички - курорта е развит, даже прекалено. България е с много и прекрасни планини, които предлагат подобни условия. Къде са: Стара Планина (Узана, Беклемето и не само), Врачански балкан, Осогово, Ком, Добринище, Витоша - все места с прекрасни условия, но май без прекрасни интереси...
 • Кккк
  Отговор
  6 12:00  28.12.17
  Бърза справка в нета.Швейцария-229 писти с почти 430 км дължина.46 влека и 3 лифта.И сега въпрос към "еко" организациите.Е как там не пречат на природата а тук вече пагубно било.Може би ако се види откъде са спонсорите на същите ще станат ясни много неща.Най-вече,кой интерес защитават.

Напиши коментар:


Публикувай