1 040 9

Гласовете на ГЕРБ и ДПС стигат за конвенцията

Мария Атанасова

Гласовете на ГЕРБ и ДПС са достатъчни, за да бъде ратифицирана Истанбулската конвеция, която предизвика разделение в коалиционното правителство на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Документът, въвеждащ странното понятие „социален пол“, бе одобрен на заседание на правителството в сряда, въпреки че 8 министри гласуваха против. Конвенцията ще влезе в сила, едва след като бъде ратифицирана от Народното събрание с обикновено мнозинство.

До момента "за" узаконяването на документа в България са само ГЕРБ и ДПС. В партията на Борисов обаче не са сигурни дали всичките 94 депутати (мястото на напусналия НС Ивайло Константинов все още не е заето от следващия в листата на ГЕРБ, б.р) ще подкрепят Истанбулската конвенция. На вчерашното заседание на Министерски съвет стана ясно, че ключовите министри на ГЕРБ Кирил Ананиев, Владислав Горанов и Ивайло Московски са гласували против, а в интервю за Епицентър.бг депутатът Георги Марков заяви, че няма да даде гласа си за конвенцията, въпреки обещанието за лоялност към партията, която го е излъчила за депутат.

От ДПС казват неофициално, че тъй като са либерална партия, те защитават либералните ценности и ще дадат възможност на всеки български гражданин на оцени сам себе си, както прецени.

Още вчера Патриотите заявиха, че в Народното събрание ще отхвърлят Истанбулската конвенция, тъй като тя прави опит да разруши традиционните български християнски ценности. Днес категоричната позиция на „Обединени патриоти“ бе потвърдена и от председателя на парламентарната група Волен Сидеров.

Партията на Веселин Марешки „Воля“ няма официална позиция по въпроса. Това обаче едва ли е от особено значение, тъй като през последните месеци формацията демонстрира странно поведение – лидерът ѝ казваше едно, а в пленарна зала той и депутатите му правеха точно обратното.

От Народното събрание съобщиха, че към момента "Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие" не е внесена в деловодството.

Според аления 1 на член 77 от парламентарния правилник, в 3-дневен срок от внасянето на даден законопроект, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева трябва да го разпредели в съответните комисии. По правило конвенциите се приемат или отхвърлят само на едно четене. Ако документът бъде приет, комисията изготвя доклад, който в срок от 2 месеца трябва да бъде гласуван в пленарна зала.

Пред Епицентър.бг председателят на парламента Цвета Караянчева съобщи, че този срок започва да тече от 11 януари, когато е първият работен ден на депутатите след ваканцията. От думите ѝ стана, че първата политическа сила у нас не е обсъждала казуса с Истанбулската конвенция.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Истината винаги боли
  Отговор
  1 17:14  04.01.18
  ДПС ще помогне и на ГЕРПда се изнесе завинаги от политическата сцена,който е бил ,,ортак"със тях,повече не е видял бял ден!!!!

  Коментиран от #3, #4

 • гост
  Отговор
  2 17:19  04.01.18
  Не знех че и манафите от ДПС си падали по конвенцията.
 • синя трева
  Отговор
  3 17:20  04.01.18

  До коментар #1 от "Истината винаги боли":

  ДАЙ БОЖЕ!
 • Юпи
  Отговор
  4 19:52  04.01.18

  До коментар #1 от "Истината винаги боли":

  Много си прав.И си отиват с бой,.......и без пари,а накрая им вземат къщата.

 • стоян георгиев
  Отговор
  5 20:19  04.01.18
  голям проблем дали ще има трети пол еиии!!!цялата мара втасала та сега и тва ще ни проблемизира.п...ли и лезбиики има и са част от обществото .тва че част от хората се правят че не ги виждат не променя ситуацията.
 • Равин
  Отговор
  6 01:16  05.01.18
  Тази Конфекция има за цел да подмени християнските корени на обществото и ДПС за това са За!Трети пол няма,дори Хермафродитите не са трети пол!Пол е биологично понятие и няма нищо общо със социалното,което е човешки термин!Социален пол не означава нищо,защото не е свързано с биологията по никакъв начин!Обратен означава размяна на пола мъжки-женски,а социално може да бъде и всяко куче!:)
 • Равин
  Отговор
  7 01:20  05.01.18
  Само Дебил би гласувал тази Конфекция,но няма страшно,поне ще разберем ясно Кои са Дебилите в тази Държава!:):):)Ако са повече,значи положението е зле и някой ще падне от Власт!:)
 • 1234
  Отговор
  8 12:10  06.01.18
  Ами защо да не стигнат,те турците се подкрепят за разлика от нас българите.Както казах в един друг коментар по рано днес опитите в анадола продължават.Може като приемат тая конвенкция пък да успеят.Може пък това да е причината за НЕ УСПЕХА ИМ,защото света не е приел такава конвенкция до сега.
 • чалма тв
  Отговор
  9 20:00  06.01.18
  ДуПеСе винаги ЗА...те са либерално наведени...

Напиши коментар:


Публикувай