1 133 1

Работещи в "Пирогов": Уволнението на доц. Сопотенски е репресия

Мартин Христов

Работещи в "Пирогов" застават зад уволнения доц. Стоян Сопотенски - един от водачите на последните протести срещу директора на спешната болница. Според недоволните отстраняването на специалиста е "репресия."

Ето какво се казва в писмото:

Дисциплинарното уволнение на д-р Стоян Сопотенски означава завръщане в миналото. Практиките от авторитаризма, в който хората бяха преследвани, уволнявани, унижавани и на работното си място даже, от властта, видно не са напуснали съзнанието на властващите в болница „Пирогов“.

Дисциплинарното уволнение е последна форма на трудово наказание по нашите съвременни закони. Обявените мотиви от директора Балтов „заради протести и уронване на добро име“, е форма на унижение към д-р Сопотенски. Това е обаче и несправедлив шамар по професионализма на д-р Сопотенски, неоспорен от никого и доказан във времето. Дисциплинарното уволнение е и предупреждение към всички останали, нагла заплаха за неморална разправа с привидно законни средства към всеки дръзнал да протестира, да се бори за законните си права със законни средства и да прави неудобен живота на властващите, считащи се за управляващи. Уволнението на лекар, с ранг, професионална квалификация и добро име сред колегиума и обществото като д-р Сопотенски не е като всички останали, то има тежки негативни последствия и за цялостната система на здравеопазването.

Декларираме, че не само ще подкрепим колегата си с каквото ни е възможно, декларираме, че сме възмутени от действието на д-р Балтов и екипа му от явно непопаднали на правилното управленско място хора. Сигурни сме, че властта в „Пирогов“ няма да възстанови д-р Сопотенски и няма да го върне при пациентите му в спешната болница. След такъв акт не се надяваме на никакъв здрав разум, а липсващата колегиалност е явна. Но сме уверени в Българския съд, че ще възстанови справедливостта, такава кавато очевидно е.

Актът на дисциплинарно уволнение е и ясен сигнал към останалите лекари в страната – всеки директор вече може да посегне към този инструмент, ако счете че някой лекар е уронил доброто име на болницата си, не с лоша лекарска работа, а с протести и ако е приложил правото си на свободно слово, може да бъде ДИСЦИПЛИНИРАН. Когато това е направено от директора на най-известната спешна болница, е сигнал – може да мачкате колегите, които и да са те.

Декларираме, че ще застанем редом с д-р Сопотенски в неравната му борба за справедливост и няма да допуснем, със законни средства, да има и други заплашени или със запушени усти!

Д-р Георги Тодоров, д-р Николай Бъчваров, д-р Петър Свраков, д-р Ирена Мазнева, д-р Михаил Христов – членове на БЛС и на КК на БЛС

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • пациент
    Отговор
    1 07:43  17.01.18
    Кадьрните вьн че идват некадьрните

Напиши коментар:


Публикувай