1 262 8

Нинова: Има опасност за националната и финансова сигурност на България

Внася се вот на недоверие без мотиви, след дълги преговори и закани

Стефанаки Йоанис

Има опасност за националната и финансова сигурност на България. Това обяви в декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обаче уточни, че информацията, с която разполага е засекретена и не може да я оповести. Нинова поиска извънреден председателски съвет в парламента и закрито заседание, за да може всички депутати да се запознаят с тази информация.

„Днес, както обещахме, в 11:00 ч. БСП ще внесе мотивите за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов за провал в политиката за борба с корупцията. На 20 декември с наше писмо поискахме от Главна прокуратура да предостави информация за извършената проверка от ДАНС и от прокуратурата в приходните агенции. На 9 януари в секретно деловодство на българския парламент постъпиха три документа - доклад на ДАНС; доклад на Прокуратурата и писмо от финансовия министър Горанов. За съжаление законът ни забранява и в момента да си служа с имена на хора, с имена на фирми и с числа за злоупотреби и корупция. Но мога да предоставя информация, че в резултат на тези проверки, на разпити на свидетели и на експертизи, е направен извод за заплаха за финансовата сигурност на страната, а от там и за националната сигурност. От правоохранителните органи на България, не от опозицията и не само заради вота на недоверие“, посочи Нинова.

„Тези констатации с указания на главния прокурор стоят на бюрото на българския министър-председател Бойко Борисов от август 2016 г. Сега сме 17 януари 2018 г. Нищо не е направено. Констатациите към 4 януари са, че проблемът е същият. Не мога да ви го разкажа, защото е секретна информация, но проблемът е същият и продължава да е заплаха за финансовата сигурност на страната“, допълни лидерът на БСП.

Тя призова истината да стане достояние:

„За каква корупция става дума? Защо министър-председателят година и седем месеца не е взел мерки? Покровителства ли се тя на най-високо равнище в страната?“

Корнелия Нинова настоя в четвъртък да бъде свикан Извънреден председателски съвет с две искания: „или документите да се разсекретят, или да се направи закрито заседание на парламента“.

Малко по-късно социалистите внесоха подписи за вот на недоверие към правителството, а Корнелия Нинова разкри малко повече подробности около пробиви в системите на приходните агенции, които застрашат финансовата сигурност на страната:

„Мотивите са факт, внесени са в деловодството официално. Надяваме се, че всякакви спекулации, че няма мотиви и готовност, са затворени. Мотивите са публични. Всеки може да ги прочете в детайли - 10 страни са и се състоят от политическа част, по сектори. Конкретиката остава за дебата и за дните около дебата, защото в едни мотиви не може да бъде изписано всичко. Мотивите са политическата аргументация защо искаме този вот на недоверие“, каза Нинова.

„Много вярвам тези доклади да видят бял свят и там ще откриете много от конкретиката. Има тежки констатации на правоохранителните органи, че системите на приходните агенции са пробити, че в тях се влиза от множество точки, че се заличават данни на акцизни стоки, неща, които не мога да ви споделя, защото е класифицирана информация. Мога само да правя изводи и обобщения, но не мога да ви кажа конкретика. Затова искаме тези доклади да видят бял свят - дали чрез разсекретяване, дали чрез заседание на залата, но всеки депутат да може да види какво пише там. Народът да види. Тогава изобщо няма да ме питате какви са ни аргументите за вот на недоверие“, посочи още лидерът на БСП.

Не закъсня и реакцията на ГЕРБ.

„Докато цяла Европа приветства българското европредседателство в лицето на българската делегация там, водена от премиера Борисов, тук, в Народното събрание ставаме свидетели на самоцелни действия, които целят да имитират политическа дейност“, каза депутата Тома Биков.

„Внася се вот на недоверие без мотиви, след дълги преговори и закани. Получаваме един вот, който е обречен предварително, преди да е внесен. Защото един вот трябва да има три възможни цели - първата е да свали правителството. Очевидно няма да успее и то не, защото няма достатъчно гласове в Народното събрание, а защото България бележи най-добрите си икономически показатели за последните 10 години. Имаме 4% икономически растеж, имаме повишен кредитен рейтинг, имаме излишъци, имаме бюджет, който разхлабва коланите на българите и точно в този момент да спрем това, заради удоволствието на колегите от БСП да имитират политическата си дейност, няма да допуснем подобно нещо. Контрабандата беше свалена от 30% на 8, ако не се лъжа. Повече какво да кажа?!“, допълни Биков.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Русенец
  Отговор
  1 15:38  17.01.18
  Ако и БСП влезе на централно ниво в пиесата на взаимни отстъпки и договорки с крадците от ГЕРБ и Патриотите, то и пенсионерите ще напуснат БГ, защото няма смисъл да се живее в държавата на всеобщата Лъжа ! В Общинските съвети всички си крадат безогледно и там договорката отдавна е настъпила ! Единствено Нинова все още не се е пречупила.
 • Истината винаги боли
  Отговор
  2 16:24  17.01.18
  Много се разприказваха тези червеноармейци,мълчали година и половина и когато трябва да замълчат за шест месеца,не можеш да ги спреш!!Това е от любов към България????
 • Васил Левски
  Отговор
  3 16:38  17.01.18
  Да,и това си ти и крадливата ти партия.
 • Гост
  Отговор
  4 16:47  17.01.18
  Има опасност за националната и финансова сигурност на България!!!! Да има опасност!!! Най голямата опасност са самите те !!! Просто няма какво да каже и дрънка глупости че да я гледат бабите по телевизиите довечера.

 • Юбряяяяяя
  Отговор
  5 17:13  17.01.18
  След като първите години червената олигархия ограби и разпродаде България какво повече и по-лошо може да стане? Най-много да ни дръпнат шалтера - и без това свестни хора тук не останаха а младите бягат като луди навън!!
 • ГЕРБ
  Отговор
  6 17:27  17.01.18
  Нинова пи ли си хапчетата днес? България смята че не си.
 • Жоро
  Отговор
  7 19:42  17.01.18
  На цяло са изкукали комунете!!!Неадекватни нагли интриганти .. не се ли усещат че стават смешни!?!?Това не може да бъде опозиция
 • Кирилизатора
  Отговор
  8 11:18  18.01.18
  Нинова, не сме забравили управленията на БСП, при всяко от, които ни докарвахте до гражданска война . Еничари мръсни . Уж си социалистка пък личният ти живот, капиталистически, заводи купуваш, синчето в САЩ да учи, сменяш си политическите убеждения, в зависимост от капиталистическия си интерес !!! Госпожа Лъжа !

Напиши коментар:


Публикувай