1 942 6

Протест в ефир срещу Кошлуков

В позицията им се забелязват и определени намеци за цензура

Мария Атанасова

Журналисти от БНТ изказаха недоволството си от новото ръководство на държавната телевизия и по-конкретно от новия програмен директор - Емил Кошлуков. Екипът на предаването ”Денят започва с култура” излезе с остра позиция, в която посочи, че е притеснен от ”намесата в изборите как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани”.

Според източници това е първият изразен в ефира на БНТ протест срещу ръководството за последните почти три десетилетия. Позицията бе изчетена от водещите Анна Ангелова и Димитър Стоянович.

Екипът коментира и ултиматума на Кошлуков, който поиска предаването да удвои рейтинга си в кратък срок, или ще се наложат промени.

"Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване", заявиха от "Денят започва с култура".

В позицията им се забелязват и определени намеци за цензура от страна на ръководството на БНТ. Например: "Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че “Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото."

Пълният текст на позицията:

Във връзка със случващото се през последните дни в Българската национална телевизия и по-конкретно с възникналите принципни различия между екипа на „Денят започва с култура“ и програмния директор на БНТ1, сме длъжни да изразим и нашата позиция:

Обществената телевизия изпълнява функциите си не като се стреми всяко предаване да бъде за всеки, а като създава и поддържа специализирани предавания, които покриват разнообразните ценности и вкусове на своите зрители. Това е и причината тези предавания да не се въдворяват в рейтинги, а да се оценяват като образоващи, доближаващи се до общочовешки културни ценности и съдействащи за разбирателството и толерантността в отношенията между хората. Такова е и предаването „Денят започва с култура“, което през последната седмица е обект на натиск от страна на програмния директор на БНТ1 – Емил Кошлуков. Още по-притеснителна е намесата в изборите на екипа как да бъдат представяни определени гости и какви въпроси да им бъдат задавани. Крайно неприемливи са и намеците, че някой ни кара да работим повече и това е проблемът на предаването. Това показва пълно неразбиране на спецификата на работата ни, създавайки ежедневно над 100 минути профилирано предаване.

Ето защо заявяваме:

• Не защитаваме интересите на нито една партия - каним гостите си не заради партийното им членство, а в качеството им на експерти.

• Изискването за повишаване на рейтинга също показва неразбиране на функциите, които обществената телевизия трябва да изпълнява. Критериите за култура, стил и образователна мисия не могат и не трябва да бъдат измервани в числа.

• Оценяваме декларираната пълна свобода на теми и събеседници от страна на генералния директор на БНТ - Константин Каменаров. Това са основните журналистически критерии в свободния свят и ние ще се съобразяваме единствено с тях. От този момент оставяме разрешаването на този незаобиколим проблем в ръцете на ръководството на националната телевизия и Съвета за електронни медии.

• Уверяваме всички хора на духа, които през последните дни изказват своята подкрепа за това, което правим, че “Денят започва с култура” ще продължи да бъде запазена територия за смислен дебат и свобода на словото.

София / България


Още по темата

 • Скандал след ултиматум на Кошлуков

  Скандал след ултиматум на Кошлуков

  В 14 точки с публикация във Фейсбук Емил Кошлуков отговори на критиките по негов адрес, след като ClubZ съобщи, че програмният директор на БНТ е дал ...
  22.01.2018
  7 997
  19
 • Емиле, ексик зюмбюле

  Емиле, ексик зюмбюле

  „Ако майка ти ти каже, че те обича, провери този факт“ – не помня заглавието на филма, но това пишеше на стената в нюзрума, където ...
  22.01.2018
  2 586
  11
 • Кошлуков отговори на журналистите

  Кошлуков отговори на журналистите

  Програмният директор на БНТ Емил Кошлуков заяви, че журналистите от "Денят започва с култура" трябва да представят доказателства, че ги е ...
  22.01.2018
  1 177
  5
 • Генерално няма проблем с медиите у нас

  Генерално няма проблем с медиите у нас

  Генералният директор на обществената Българска национална телевизия Константин Каменаров не вижда генерален проблем с медиите в България. Коментарът ...
  27.01.2018
  493
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • СЕМ
  Отговор
  1 14:28  22.01.18
  Кошлука ги накара да поработят и тия лигльовци ревнаха.
 • Кити
  Отговор
  2 14:35  22.01.18
  Нахлебниците ревнаха!
 • ДГД
  Отговор
  3 14:44  22.01.18
  Отивай ти да работиш с него, семкаджия.
 • Густо Майна
  Отговор
  4 14:53  22.01.18
  Най-якият тв смЕх в БГ-то. Канал 1! Стига ти само всеки ден да гледаш баба Радина и Сашо Йовков, и да се чудиш, абе нямаме ли журналистически факултет? Аааа, ама имало шуреи, шуренайки, баджанаци и...
 • Бесен Язовец
  Отговор
  5 14:54  22.01.18
  Кошлуков е долнище което завърши в САЩ и там го вербуваха, сега изпълнява задачки на ГЕРБ! Вън Кошлуков от БНТ
 • Витанова
  Отговор
  6 11:46  23.01.18
  Подкрепям протеста на журналистите от предаването "Денят започва с култура ". Харесвам тяхното предаване. Това, което неприятно ме изненада, бе слабото представяне на Кошлуков в "Още от деня " - по моя преценка бе недостатъчно добър като водещ.

Напиши коментар:


Публикувай