4 308 10

Шефът на НСО хвърли оставка!

Реалната причина обаче е прокурорска проверка за извършени от него злоупотреби

Венцислав Михайлов

Началникът на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов е подал оставка. Формално молбата му за напускане, депозирана в понеделник вечерта, е мотивирана с преминаване на друга работа, съобщава в. "Стандарт".

Реалната причина обаче е прокурорска проверка за извършени от него злоупотреби. Преди няколко дни стана известно, че военно-окръжната прокуратура е започнала проверка по няколко сигнала, подадени от служители на НСО.

В сигналите се твърди, че Антонов е ловувал в ловното стопанство „Кричим", а излетите му там са били маскирани като командировки. Имало нарушения и в автопарка – роднина на Антонов е карал автомобил, предоставен на НСО за тест драйв.

Антонов, който има дългогодишна кариера в МВР, бе назначен на поста от президента Росен Плевнелиев по предложение на правителството през 2014 г.

Антонов получи генералски пагони в мандата на Плевнелиев при опорочена процедура, по силата на постановление на Министерския съвет, което приравнява полицейските длъжности във военни звания. Важен детайл тук е, че постановлението важи за резервисти от МВР и ДАНС, какъвто Антонов не беше към онзи момент. Все пак Антонов беше заведен като резервист по силата на текст от Закона за отбраната, който важи само за военно време.

От престараване за назначаването му на всяка цена от администрациите на МС и на президента тогава не съобразиха, че Антонов ще получи военно звание, което е с една степен по-висока от тази, която се изисква за началник на НСО. Тази ситуация беше в разрез със Закона за отбраната, което наложи три месеца след назначаването на Антонов президентът Росен Плевнелиев да промени друг указ, с който се определят изискванията за военни звания за отделните служби. Така официално Антонов беше "закован" за поста.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • goni
  Отговор
  1 16:04  23.01.18
  Не може да бъде! Питайте Деси!:)

  Коментиран от #4

 • Сенко
  Отговор
  2 16:21  23.01.18
  Видя дебелия и оставка.В нормална държава белезници и в кауша
 • 007
  Отговор
  3 16:37  23.01.18
  Безумието в НСО ще спре, но е важно и кой ще я поеме, и с какви съветници ще се обгради.
 • Петър
  Отговор
  4 16:37  23.01.18

  До коментар #1 от "goni":

  Коя е тази ДЕСИ, да не би да е тая с пискливият глас?

 • me be re
  Отговор
  5 16:39  23.01.18
  Ей така е в цялата държава, хиляди врътки за да се назначи точния човек на точното място. Ма няма корупция ...
 • ха ха ха
  Отговор
  6 16:44  23.01.18
  Росен Плевнелиев да промени друг указ - много е държала кравария за България, да е точно този на тази длъжност, а Плювньо? Не разбрахте ли, че шило в торба не седи, все ще избуши отнякъде :D
 • Шаран БГ
  Отговор
  7 18:19  23.01.18
  Туй дето му викат НСО, не е ли нещо като УБО ? Какво ли представлява НСО-то на .....например............ на Дания? Тя дали го има? От колко човека се състои и какви точно са функциите му ? Какъв му е годишния харч и колко процента е от общия годишен бюджет на тяхното МВР? Няма спор, нашенските чорбаджии са такива от време оно и са с голямо "Ч". Тоя манталитет те си го имат още от турско, преминава през царско, после е затвърдено от социализЪма! Колко му е да го съхранят и в капиталистическо ??
 • 8 18:26  23.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Санкция
  Отговор
  9 19:14  23.01.18
  Един истински гербер 😉 , ако не краде, няма място в партийната ложа. А това с оставката го знаем вече - гущера си откъсва опашката, като го хванат 😉, за да не бъдат засегнат P.R.-ът на вождът-тиква. А, и той никога не назначава никой , за да не му бъде търсена сметка, а друг да опере пешкира.
 • явно
  Отговор
  10 09:57  24.01.18
  Всеки пътува с служебните коли. Ако това е нарушението ,явно го изритват по този начин за да сложат друг.

Напиши коментар:


Публикувай