891 11

Фандъкова: Имаше ефект от зеления билет, макар и за ден

Програмата за по-чист въздух включва над 100 постоянни мерки

Светослава Ингилизова

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че е рано още да се направят точни анализи дали има ефект от въвеждането на т. нар. "зелен билет" за пътуване в градския транспорт на София срещу 1 лев.

"Ефектът за по-чист въздух в града не може да се очаква само с една мярка, защото това е дълъг процес. Ако говорим за очакването повече хора да се включат в промяната на навиците си. Мисля, че имаше ефект", обясни Фандъкова пред БНТ.

По думите й, данните показват, че през вчерашния ден в метрото са се возили с 12 000 повече пътници в сравнение с предходната неделя. Около 23 000 души са се возили в метрото със "зелен билет". Но със сигурност тези 12 000 души повече или поне част от тях са слезли от автомобилите си.

"Това е дълъг и сложен процес с включването на гражданите със собствените си усилия, с мерки, които общината и държавата въвежда, да могат да участват, защото без участието на всеки един от нас няма как да преодолеем това голямо предизвикателство пред всеки един голям град. Говорим за последните мерки, които бяха приети тази седмица от СОС и това са мерки, които се прилагат само при извънредни ситуации, в дните с превишения. По принцип, програмата за по-чист въздух включва над 100 постоянни мерки, по които се работи през последните години. Това е втората програма, която изпълняваме", коментира Фандъкова.

"Първата беше приета още през 2011 г. и включва постоянни мерки, които са ангажимент на общината, уточни столичният кмет и обясни, че това са проекти, които могат да бъдат реализираме - подобряване на градския транспорт, подмяна на автопарка и в момента се продължава с тази програма. Тя е много мащабна и доста инвестиции се влагат в нея. В момента има вече избран изпълнител за нови 60 газови автобуса", каза още Йорданка Фандъкова.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 19:13  29.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Бесен Язовец
  Отговор
  2 19:23  29.01.18
  Тая крадла е една от големите в бг.поредна година бюджета на София е 1.5 милярда лв.и нищо не се вижда едни и същи улици всяка година се ремонтират. Дала на Пеевски полувината транспорт на София на концесия за 5 милярда лв.в София за 3 г.да са влезли не повече от 1 милярд!
 • Хахсхахахаха
  Отговор
  3 19:25  29.01.18
  Хахахахахахаххахаа
 • гадост
  Отговор
  4 19:30  29.01.18
  Софиски клошарски транспорт

 • гост
  Отговор
  5 19:46  29.01.18
  Фандъкова, ефект има от нормализирането на цената на 1лев, а не е заради екологията. Вие се гаврите с хората като им обяснявате, че колите били виновни, а не изгарянето на всякакви боклуци и мръсна индустрия. Камо минеш през индустриална улица и видиш какви пушилки излизат не можеш да се съгласиш, че колата е по-мръсна от черните кадилки. Горенето на наелон, гума, парцали и мебели е всеизвестно. Добави и стандартните въглища и дърва и става ужас. Колите са мръсни и с изрязани системи за пречистване, кой би платил 2х.лв за дпф и кат, като е купил колата за толкова, а тя точно затова е била продадена от западняка.
 • Варна
  Отговор
  6 20:00  29.01.18
  Проблемът с въздуха в повечето случаи се дължи на това, че улиците не се чистят и мият. - В БГ няма изискване на всеки строеж колите които влизат да напускат след измиване на гумите. - После идва въпросът с опесачяването и хвълрянето на препарати против замръзване на асфалта... - Това всичкото лети във въздуха, вдигнато от колите заради скоростта. Когато бяхме над 8 млн и хората се отопляваха с дърва и въглища по- мръсен ли беше въздуха? - Отговорът е НЕ!
 • онзи същия
  Отговор
  7 20:23  29.01.18
  кой го избра тва чучело бе? Имало ефект? В неделя дето няма кьорава кола в София.... Що днес нямаше зелен билет? Щот само пясък в очите...
 • Шопа
  Отговор
  8 23:27  29.01.18
  След като изгарянето на какви ли не боклуци е основната причина за мръсния въздух, нека държавата да да направи програма за подпомагане за газифициране, аналог на тази със санирането на фасади и пушеците около големите градове ще понамалеят.
 • Кон бе кон
  Отговор
  9 00:47  30.01.18
  Вижте 280 само как чади,камо ли клошарите които свалят катализатора за 100-200 лева....
 • Дядо Йоцо
  Отговор
  10 11:42  30.01.18
  Най-големите замърсители на въздуха в България са ТЕЦ Марица Изток 2 и ТЕЦ Бобовдол . Същите са и на челните места в класациите за най-големи замърсители в Европа / мисля, че са в челната десетка / За тях какви са глобите и рестрикциите, та са се захванали с колите и отоплението на хората. Аз не знам някой да не иска да кара нова кола или да се отполява на газ или ток. Искат хората, ама парите не стигат...
 • Неутрален
  Отговор
  11 13:52  14.02.18
  Крадло, крадло - достатъчно е да се разследва - Витошка, НДК, Дондуков и ще се види твойта крадлива, нагла, некадърна и проста натура.

Напиши коментар:


Публикувай