1 630 10

България се намира в точка на незавръщане

Иво Христов смята, че с Истанбулската конвенция БСП може да тръгне с народа

Росен Стойчев

България се намира в точка на незавръщане метафорично казано. Точка на незавръщане е, когато сноп от различни по своя характер събития, разразнопорядкови в един момент се събират в една точка, след което системата преминава в друго качество или престава да съществува като система. Това каза в предаването „Лице в лице” проф. Иво Христов, депутат от БСП за България.

„Ще ви го кажа така: преписването на учебниците по история и Истанбулската конвенция – на пръв поглед несъвместими неща, а всъщност са абсолютно съвместими, две страни на един и същ процес – превръщането на народа в стадо за по-лесна манипулация”.

Това не е пренаписване, а тенденциозно преобръщане на представите, за да могат по този начин бъдещите поколения да бъдат манипулирани по един или друг начин, допълни той.

По думите му има изкривени факти – „когато пишете за лагерите в Белене, напишете, че България е била 28-ма индустриална сила в света. Напишете едното и другото, а умният човек ще си направи изводите. Разбира се, че историята не е черна и бяла, тя е всякаква. А това е тенденциозно прецеждане на факти, то е ясно с каква цел”.

Когато децата на червената номенклатура също пребоядисали се отново ще ме учат на морал, на демокрация и на толерантност – това ми идва малко в повече, каза Иво Христов.

"Светът влиза в много тежка форма на турболенции. Има опасност от точка на незавръщане, чисто физически, има огромна опасност нацията да спре да се възпроизвежда. Българите са основната жертва на тази трагедия", добави той.

По думите му проблемът е в това, че на нас ни се съобщава, че българската нация е съвкупност от общности.

"Разбивате нацията на общности, правите една мозайка, а след това правите много лесно от това нещо стадо. Стадото лесно се управлява – лишавате го от памет, и метафорично… проф. Андрей Пантев преди време беше казал една велика мисъл: „Преди да ни направят бедни, ще ни направят прости”. Направиха и едното, и другото, аз добавям – сега ще ни направят и извратени".

Статистиката ясно показва – тестовете PISA, които са обективни тестове, показват, че качеството на образование в България рязко пада и то пада непрекъснато, добави Иво Христов.

"Качеството спада непрекъснато, поради това, че имате непрекъснато генерации, които просто не четат книги, те не разбират сложни послания, не разбират метафори, не разбират неща, които изискват някакъв багаж, някакво въображение, продукт на все по-примитивната форма на социални контакти от една страна. Това води до опростяване в лошия смисъл на думата на социалните връзки, а това води и до печалните резултати, за които ви говорих. Това е точката на незавръщане", каза още професорът.

България


Още по темата

 • БСП иска одит на бюджета

  БСП иска одит на бюджета

  БСП ще поиска Народното събрание да възложи одит на Сметната палата на допълнителните разходи и трансфери по бюджетите на първостепенните ...
  1.02.2018
  548
  5
 • Съседите ще търгуват с левове

  Съседите ще търгуват с левове

  От началото на февруари Центарлната банка на Сърбия започва търговия с няколко чуждестранни валути. Сред тях са бългapcĸият лeв, pyмънcĸaтa лeя, ...
  31.01.2018
  4 136
  5
 • България е пред историческо изпитание

  България е пред историческо изпитание

  „България се намира в предверието на едно от най-големите исторически изпитания”, предупреди проф. Иво Христов на среща с граждани в ...
  1.02.2018
  3 234
  21

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Kcaniba
  Отговор
  1 10:47  03.02.18
  Именно!! Трябва да се разделя, като светлината разделя черно и бяло. А нашата соросня зацапва всичко в мъгли...
 • ПЕЕВ
  Отговор
  2 10:50  03.02.18
  БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЪРВИ НАПРЕД АКО КОМУНИСТИТЕ СИ ОТИДАТ.

  Коментиран от #4, #6

 • гост
  Отговор
  3 11:03  03.02.18
  О,Боже, прибери си вересиите,които не виждат повече от носа си.
 • mediator37
  Отговор
  4 11:09  03.02.18

  До коментар #2 от "ПЕЕВ":

  Остъй комунисти, капиталисти. България ще върви напред ако почнем да раждаме. Те предишните комунисти, дето искаха да бесят капиталистите, станаха вече капиталисти и те са наред за бесене.

 • мунчо
  Отговор
  5 11:21  03.02.18
  а бе Пеев, не разбрахте ли че комунисти у нас не е имало,няма и никога никъде няма да има! има и ще има само партийни членове,които сменят само партийките в зависимост от интереса си/пример за партийните членове от герП,преди в БКП-сега там/! а обикновените и бедни хора мечтаят за БКП защото на времето нейните идеолози откраднаха светите идеи от христянството и ги приписаха на "комунизма"-естествено пълна лъжа! а сега си обяснете кои идеи от ОПГ герП ще привлечат бедните,неуки българи ? НЯМА ТАКИВА! герП КУПУВАТ гласове,мамят,защото БЪЛГАРИНА е БЕДЕН! сега с тази конветция искат да му отнемат и Христос!
 • Стига
  Отговор
  6 11:24  03.02.18

  До коментар #2 от "ПЕЕВ":

  Спрете да дъвчете тая догма вече 30 години!
 • 7 11:28  03.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • моя страна моя България
  Отговор
  8 12:59  03.02.18
  ПРАВ Е ЧОВЕКА, НАПЪЛНО!
 • 9 14:13  03.02.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • българин
  Отговор
  10 15:20  03.02.18
  Разделиха ни,обраха ни,но тая с конвенцията няма да стане!!! Иначе ще настъпи ад в България и тогава да се сърдят на себе си господата управляващи!!! Господи,спаси наши души!

Напиши коментар:


Публикувай