575 3

Кристиан Вигенин: В Македония видяхме промяна в отношението към България

Визитата на президента Румен Радев бе изключително успешна

Венцислав Михайлов

„В Македония видяхме промяна в отношението на политическата класа и хората към България. Страхът е изчезнал и хората искат да разширят сътрудничеството със страната ни”. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин пред БНТ.

Той добави, че ако основните политически сили и институциите работят по теми, свързани с нашето място и роля в ЕС така, както го правиха за Македония, можем да гарантираме интересите си за десетилетия напред. Вигенин поясни, че от подписването на договора до сега, стокообменът между двете страни се е увеличил с над 10%, нараснал е и потокът на туристите от двете страни.

„Този договор има преки последици в реалния живот на хората. Ако това се запази, можем да предвидим само положителни страни в нашите отношения”, категоричен бе народният представител. Той добави, че договорът за стратегическо партньорство, иницииран от президентите на България и Македония, ще бъде следваща стъпка в изграждането на двустранните отношения. „В него сърцевината ще бъде сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната. Македония не е част от НАТО и тази стъпка ще уплътни допълнително нашето партньорство”, каза още Кристиан Вигенин. Той заяви, че визитата на президента Радев в западната ни съседка е била изключително успешна.

„България направи много с поставянето на темата за Западните Балкани в дневния ред на ЕС. Това, обаче се посреща с недоверие и скептицизъм в някои от страните членки”, обясни народният представител. Той добави, че Българското председателство и ЕК правят немалко за ангажирането на страните от Западните Балкани и смисъла от тяхното членство. „Оттук нататък те трябва свършат своята работа и да убедят скептично настроените страни”, категоричен бе той. ,

Вигенин заяви още, че с европейски средства можем да постигнем много за свързаността на региона.” Коридор №8 е един от акцентите в момента. Свързаността на Черно и Адриатическо море ще допринесе България да постигне целта си, да бъде и транспортен хъб”, добави Вигенин. Той обясни, че четири европейски коридора минават през страната ни, но ние все още не можем да усетим ползи, заради липсата на свързаност с останалите. „Докато Западните Балкани не са изцяло свързани с ЕС, ние не можем да бъдем пълноценна част от него”, категоричен бе Кристиан Вигенин.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гост
  Отговор
  1 09:53  19.02.18
  Този пе.ал какво е правил в Македония?? Търсил си е нов мъж ,или само е бил дежурен да облизва топ.ите на президента?
 • Реалист
  Отговор
  2 11:00  19.02.18
  Хахаха - клуб "момчета с червени прашки" пак излезе на светло. Сер гей ще изревнува от румчо.
 • ПЕЕВ
  Отговор
  3 11:41  19.02.18
  ТОЗИ ЧЕРВЕН ЛИЗАЧ ГЛЕДА САМО СОБСТВЕНИЯ СИ ИНТЕРЕС.

Напиши коментар:


Публикувай