21 Май, 2018 08:28, обновена 10 Юни, 2022 13:28 175 615 108

Вижте новите екотакси за автомобилите

  • автомобили-
  • коли-
  • екотакса

Строги правила за гумите и акумулаторите

Вижте новите екотакси за автомобилите - 1
Снимка: БТА/АП

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за обществено обсъждане.

Ако возилото е между 5 и 10 години, таксата от сегашните 253 става 290 лв. За колите под 5-годишна възраст има намаление – от 200 на 194 лв., а за новите – от 146 на 125 лв.

Ведомството на министър Нено Димов възнамерява да сложи продуктови такси и за други категории МПС, за които досега е нямало. Например за микробуси с над 8 места и за товарни коли до 12 тона се въвежда такса. За новите ще е 625 лв. и се увеличава с възрастта на возилото, за да стигне 1550 лв. за тези над 10 години, отбелязва в. „24 часа“.

Още по-големи са за тирове, като в мотивите е посочено, че са най-големите замърсители, а досега не са били обхванати от системата на продуктовите такси. Чисто нов автобус и камион над 12 тона ще може да се регистрират за 938 лв., а такъв над 10 години – срещу 2325 лв.

При хибридните коли, които се движат с ток или с бензин и дизел, таксата започва от 100 лв. за новите и стига до 255 лв. за най-старите. Електромобилите ще плащат 102 лв. независимо от това кога са произведени, но тази такса се въвежда от 1 януари 2022 г., т.е. засега те са освободени от нея. Останалите промени влизат в сила от 1 януари 2019 г.

В пакета от документи се предвиждат също нови по-строги правила за рециклирането на излезли от употреба гуми и масла, които засягат пунктовете с лиценз да ги оползотворяват.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 антрашпиц

    131 6 Отговор
    Честито на печелившите,както се казва..
  • 2 Малко е

    48 444 Отговор
    Повече трябва да се увеличи. Тези хора със старите дръгели тровят себе си и децата си, толкова ли не могат да го проумеят..
    Като не можеш да си позволиш адекватен автомобил, няма да ползваш.

    Коментиран от #4, #14, #28, #59, #62, #73, #75, #78, #79, #83, #98, #100, #103, #104

  • 3 антрашпиц

    225 45 Отговор
    Кой си ти да определяш какво ще ползвам и какво не?Това е соц мислене.

    Коментиран от #108

  • 4 Недоволен

    181 17 Отговор

    До коментар #2 от "Малко е":

    А ти кво караш бе умник чисто нжва електрическа кола ли, сигурно си си купил някои 10годишен и нагоре дръгел и си викаш ех купих си нова кола
  • 5 тъпня

    311 3 Отговор
    С тази такса не се решава проблема. Просто едни хора прибират едни пари, а народа го духа.

    Коментиран от #38

  • 6 Алхимик

    219 12 Отговор
    Похвално е за поетите стъпки към екологизация, НО какво се случва с истинските замърсители бълващи в стотици пъти повече емисии директно в атмосферата и стратосферата?! Самолети с капацитет 120 човека с пет заети места прелитащ 2000км, ежедневно изтрелваните ракети с ненужни "мисии" за обикновеното население и хората с нормален-земен живот? А актуалната тема за унищожената родина с изсечените и изнесени прекрасни гори? Какво ни занимавате с глупостите си и "насърчаването" към покупка на чисто нови автомобили с финансови санкции равни на нож в гушата. Много ясно, че всеки здравомислещ човек иска да кара нов автомобил, доказа се че и те не са от най-екологичните варианти за транспорт със скандалите и софтуерните измами...Господа просто кажете, трябват ви още пари идващи от нямащите! Да ви е честита великата пазарна икономика, ползвайте си я със здраве :)
  • 7 SAAB

    158 5 Отговор
    Обмислят екотакса от 01 . 06 - и за сандалите ! Защото много ВИ миришат краката !
    :)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГТП

    100 2 Отговор
    Еко таксите няма да променят нищо. Започнете да контролирате пунктовете за ГТП и нещата ще си дойдат по местата.
  • 11 Дългият

    153 5 Отговор
    Производство може да няма,но пък данъци и такси...дал Господ.
  • 12 Гост

    131 2 Отговор
    Най-много вдигат таксите за най-масово продаваните автомобили! Честито на печелившите. Да не говорим, че никъде няма официален ценоразпис.
    Така или иначе не е ясно тази такса за какво е - уж беше за рециклирането на автомобилите. Е да ама ако изнеса автомобила от България и го пререгистрирам в друга държава и я продам там, никой в БГ не ти връща тази такса.
    А данъците за по-екологично чистите автомобили (евро 5/6) кога ще ги намалят? Вземаш си някой по-нов и екологичен автомобил с над 107 к.с. и като ти сложат един зверски данък... Голям стимул за толкова вече ограбения и обеднял българин.

    Коментиран от #61

  • 13 Оххххх

    36 1 Отговор
    А честито , а чиситюююююю. , а наздраве .
  • 14 Гост

    52 5 Отговор

    До коментар #2 от "Малко е":

    Те хората са направили евро стандартни, нашите умници ще ги делят на година на производство?!
    А и 40 лева еднократно заплащане е толкова нелепо увеличение, че е чак смешно.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Несъгласен

    78 15 Отговор
    Цитат: Публикувано във факти.бг: Повече трябва да се увеличи. Тези хора със старите дръгели тровят себе си и децата си, толкова ли не могат да го проумеят..
    Като не можеш да си позволиш адекватен автомобил, няма да ползваш.

    Пичага хората ако имаха пари мислиш ли че нямаше да си вземат нови коли. С този стандарт на живот не всеки може да си го позволи, и аз искам нова кола и всеки който кара таратайка иска ама не може да си го позволи защото такъв ни е стандарта.А относно изказването на "антрашпиц" за соца ... по времето на соца имаше средна класа, а сега обществото в българия е разделено на бедни и богати.И колкото повече стават богаташите в България двойно че и тройно повече става броя на бедните.

    Коментиран от #77

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Asdfghjk

    30 79 Отговор
    Кво толкоз ревете, 43 лв увеличение и то само един път го плащаш -когато регистрираш колата. Сигурен съм ,че повечето от вас пушат по 150 лв на месец и още толкова изпиват на бира и ракия ,но тия 300 лв всеки месец не са проблем? Айде дръжте се адекватно.

    Коментиран от #74

  • 19 няма такава държава

    99 4 Отговор
    Не разбрахте ли , че тези еко такси нито влизат в държавата ,нито отиват за някакво подобрение на нещо. Еко таксите после ги прибират фирмите за скрап който изкупуват стари автомобили. Един път ти изкупуват колата на безценица , и за всяка кола държавата им превежда въпросната еко такса. Аз нямам нищо на против да я увеличат колкото искат , ама искам после като си бракувам колата да ми я върнат на мен , не на фирмата за скрап.
    Няма такава корумпирана държава.
  • 20 Bulgaria

    63 1 Отговор
    С това увеличение от 40лв. на ЕКО таксата въздуха ще се оправи навсякъде.А ако вдигнат с 60лв. ще сме номИр Ино по чист въздух в Европа.А ако вдигнат с 80лв. ще живеем на мястото с най-чист въздух в света!
    Значи отново почнАхме промените в законите с вдигане на данъци , а не с адекватно мислене и залагане на нови мерки.Отново мислим за пАри ,а не за каквото трябва :правила -спазване -санкции.Не могат ,не искат и не знаят как се прави...
  • 21 USA

    36 2 Отговор
    Макрон , Меркел и Юнкер приветстваха вдигането на ЕКО таксата!ТЕ изпратиха поздравителен адрес до премиера на Р.България!
  • 22 вижся

    24 5 Отговор
    всичко ок само не разбирам какво ще се направи по отношение на катализаторите и по отношение на факта, че електричките трябва да плащат еко такса.. за какво по дяволите? - затова, че гумите им се търкат в асвалта ли уот да фък

    Коментиран от #89

  • 23 гост

    38 2 Отговор
    Еха, за почти нова кола на стойност 20-25х.лв държавата те "поощрява" с цели 6лв намаление на таксата. А стара кола за скрап струваща 2х.лв ти я "оскъпяват с 37лв. Уау.
  • 24 Данъкоплатец

    45 1 Отговор
    А някои да знае къде отива тази такса - Нееее! А парите от данъци- Нееее! По правила и документи се събират(обират) и..... Ухилен министър с имоти на роднини и деца учещи в чужбина! Никога и никъде няма да видите статистика: събрани пари-толкова, похарчени-толкова, полезно за хората на които служа в%! Ние ги псуваме, а те ни обират!!! Пример по темата: Мерцедес 2014г.евро 6 - 1000лв данък+еко такса 320лв, Опел 1990г без катализатор, дпф филтри, дизел - 20лв.данък! Кой е по вреден и опасен? Или от кой можем да вземем пари? Поредния законен обир!!!!

    Коментиран от #102

  • 25 Гост

    20 2 Отговор
    Електричките ще плащат екотакса, защото закона е така написан:
    Чл. 56а. (Нов - ДВ, бр. 52 от 2008 г.) (1) Лицата, притежаващи моторни превозни средства, които чрез своето устройство, действие или използвано гориво причиняват замърсяване на атмосферния въздух, нарушаване на озоновия слой и промяна в климата, заплащат еднократно при първа регистрация екотакса в размер и по ред, определени с акт на Министерския съвет

    Производството на литиево-йонни батерии замърсява въздуха. Движението им пък затопля асфалта.
    Така е написано, че никъде няма норми и стойности и за това всички ще плащат.
  • 26 Русофил

    35 4 Отговор
    Еми няма как, ще си купя нова кола, за да спестя 21 лв от екотаксата.
  • 27 Марио

    4 35 Отговор
    Най-после едно смислено нещо направихте.Според мен на старите увеличени още повече а на новите ги намалете още.
  • 28 Марио

    5 52 Отговор

    До коментар #2 от "Малко е":

    Абсолютно съм съгласен с теб.Но нали знаеш,че 97% от хората в България карат стари коли.Затова имаме минуси.Нали се сещаш казват"нямаме пари за нов автомобил" и в същото време рушат по повече от 4 кутия цигари на ден,всеки ден са в кръчмата и имат по 5 апартамента и ходят само по почивки.Ама пари иначе няма.За мен коли над 12 години не трябва да се движат въобще.А на старите троен данък.И проблема е решен
    Обаче идва момент в който как ще изпуснат да ни крадат.Нали с новите коли имаме пари и трябва да ни ги вземат.

    Коментиран от #40

  • 29 Гоуст

    35 3 Отговор
    Колко е бил данъка по турско време? 10% ??? Пусти руснаци, защо дойдохте да ни "Освобождавате"
  • 30 Патето Яки

    38 14 Отговор
    Старите бензинови коли не замърсяват - 90% са на газ, трябва да им връщат екотаксата като се гъзифицират.
    Дизелаците и на 5г. пушат яко ако са над Х километра.

    Коментиран от #85

  • 31 патриотъ

    31 1 Отговор
    Всяка екстра се плаща на тоя свят!Само безплатно се раждаме,а после започва плащането и така цял живот,докато ни отпишат и забравят,понеже няма вече как да вземат от нас!Продължават да вземат от останалите живи,такъв е живота-който плаща ,ще живее,който не плаща,на боклука!А дали имаш или нямаш да платиш,никого не го интересува!

    Коментиран от #71

  • 32 Berlin

    22 2 Отговор
    Меркел благодари лично на законотворците на Р.България.Тя изрази надежда ,че по-голямата част от дизеловите автомобили на Германия ,все пак ще бъдат интегрирани в Р.България от нейните либерални джамбази!Вдигайки ЕКО таксата ,България показа своята ориентация.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Paris

    12 0 Отговор
    Президентът Макрон похвали смелите стъпки в посока вдигане на ЕКО таксата от страна на българските чиновници."Ние очакваме България да стане наистина Швейцария на балканите!"
  • 36 дедо иван

    21 0 Отговор
    Политиката джендър продължава да ни се налата насила от управниците, въпреки недоволството на хората. Облатат ни с нови данъци, но замаскирани ката такси, за да няма протести. Обаче хората не са вчерашни, какво означава еко такса за електломобили, те нали са екологични, защо тогава ще има еко такса- това е скрит нов данък.
  • 37 _!_

    29 1 Отговор
    Психопати само вдигат таксите а заплатине нямали да ги дигнат на 2000лв минималната
  • 38 ДДР

    23 0 Отговор

    До коментар #5 от "тъпня":

    По-точно народът го диша :):):)
    Но не нова или стара кола определят вредните емисии !!!
    Моята коля е на почти 20г., но с газова уредба. Дали тя замърсява повече от нов германски дизел?!

    Коментиран от #42

  • 39 Смях за България

    33 0 Отговор
    Тъп народ сме щом всички си траем значи сме добре!!!!
  • 40 Бенц

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Марио":

    Бълха ви ухапало,те парите ви от дет са дошле там утишле. И ти сигурно си от тях...

    Коментиран от #67

  • 41 Стенли

    21 4 Отговор
    Намирам екополитиката на управляващите в световен аспект за изключително цинична - сега например се захванаха с дизеловите автомобили , подминават се други замърсители - мръсни производства, за които дума не се обелва , поголовната сеч на горите , за което също се мълчи - имам предвид не само бракониерската сеч , но и "регламентираната" - с благословията на лесничеите, ТИР-овете , които сноват по пътищата , а за самолетите , които возят височайшите особи и непрекъснато браздят небесата - не се обелва нито дума / за да се превози по въздух един пътник е необходимо доста повече гориво от какъвто и да друг превоз/ - само за да рулира по пистата един Б-747 "издухва" тон и половина керосин - нима това е екологично?!?!?.... Само , е за също толкова неекологични проблеми както дизеловите автомобили се мълчи и то здраво се мълчи - понамирисва на политика , на лобиране и т.н.
  • 42 Бенц

    17 0 Отговор

    До коментар #38 от "ДДР":

    А какво бълва от комините, от централите........???
  • 43 Коментар

    28 0 Отговор
    ВДИГАЙ ВДИГАЙ.
    МАЛКО Е ОТ ЮЛИ СЕ КАЧВА ТОКА И ТОПЛАТА ВОДА ЛЕКИНКО ДА СЕ СВИКВА.
    ВАЖНОТО Е ЧЕ,3D MAPPING НА ПЛАВИТЕЛСВОТО ДОБРЕ МУ СЕ Е ПОЛУЧИЛО НА ВЕЧЕРЯТА.
    А ЗАЩО НЕ ДАДЕ ВНОСНАТА ИМ ХРАНА С ПАЛМОВО МАСЛО Е-та Аспартам и Всякакви Боклуци.
    ОБЪРНА ГРЪБ НА СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД.
    ТОЗИ ЗАКОН ЗА ВДИГАНЕ НА ЕКОТАКСИТЕ ИДВА От Министерски Съвет.Сиреч както казва Вожда От Управляващите.Кога ще се намали нещо Примерно като В Румъния ДДСто
  • 44 фау ве

    30 0 Отговор
    Ей, тия гьонове знаят само едно ВДИГАНЕ на данъчната тежест, само това, нищо друго!
    Акълът им стига само за най-лесното и простото, защото са прости, като гъбена чорба.
    Само кражби, схеми, вдигане на данъци и такси!
    Всичките пари, които ще приберат за лекарства да ги дадат, мръсни гадове, кръвопийци!
  • 45 abv

    28 0 Отговор
    Повечето българи караме автомобили между 10 и 25 години.

    Тези хора не могат да си позволят нов автомобил. Аз притежавам два автомобила на 18 и 38 г. съответно и двата в отлично техническо състояние. По- новия съм готов да го дам за сравнителен тест с автомобили дъргели, кошници и т.н от които нищо не става и само димят по улиците, но попадат в екотакса 290 лева.
    Като им гледам цените които предлагат по никакъв начин не ме стимулират да си купя автомобил примерно между 5 и 10 години защото това мога да си позволя.

    НЕНО ЕКОТАКСИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОПРЕДЕЛЯНИ НА БАЗА КОЛКО ЗАМЪРСЯВА АВТОМОБИЛА А НЕ НА КОЛКО ГОДИНИ Е. ВЯРНО Е ЧЕ НОВИТЕ АВТОМОБИЛИ СА ПО ЕКОЛОГИЧНИ НО ИМА И СТАРИ КОИТО СА НА СЪВСЕМ ПРИЛИЧНО НИВО И ПРИ ТЯХ ТРЯБВА ДА ИМА ТЕСТ НА ГАЗОАНАЛИЗАТОР И ТОГАВА ДА ОПРЕДЕЛЯТЕ ЕКОТАКСА.

    Коментиран от #47

  • 46 фау ве

    28 2 Отговор
    Вместо да намалят данъците и таксите за новите и по новите коли, даже да ги махнат, да стимулират хората с безлихвени заеми за закупуване на нова кола, да махнат ДДС то върху новите коли, да махнат данъка, те гнидите удрят с нови по-високи данъци!
    Нищо не става от тая държава, тия мутри прости знаят само да обират парите на хората, нито стимулират бизнеса, нито увеличаване на работните места, нито икономиката, само дерат кожи, няма такъв народ да трае такова дране, такъв геноцид.
    Хората нямат пари да си купят един стар дръгел, те им шият нови данъци, просто Кенефа не става за живеене от доста време, само Терминал 1, нищо друго, да останат само циганите да ги разкъсат накрая и тва ще е края, като в ЮАР.
  • 47 фау ве

    26 0 Отговор

    До коментар #45 от "abv":

    Идеята брат е да се вземат едни пари, знаеш ли, колко им пука за това, колко замърсява колата или колко е стара, важното е да дръпнат кинти.
    Чувал съм, че тия екотакси отиват в джоба на един важен и известен мутраген с голяма тиква, предполагам е вярно.
    Това е бизнеса на Мафията, боклука, синдикатите, всякакви такси и застраховки, там акъл не се иска, а печалбата е гарантирана, само трябва да имаш човек във властта да лобира за теб и милиардите потичат, като река.
  • 48 иванчо

    8 4 Отговор
    И това ли беше страшните вдигане на такси, което се говореше??? Замазаха положението че нещо се прави за екологията. За + 50лв не си заслужава да си купуваш по нова кола. Данъка пак ще е 20 лв на 25 годишните бараки, а на новите по 600 лв.
  • 49 гост

    22 0 Отговор
    Герб мошенници първа ръка .
  • 50 Uflaf

    29 1 Отговор
    И до сега като бяха по 270 лв колко дървета засадихте ,спряхте кражбите на дърва или въздуха е по-чист в градовете ? Мошеническа държава с крадливи политици и цигани . Това направихте само. Произведохме чалгарско циганско поколение в следствие на работещите бедни и от друга страна крадящи политици ,цигани и узаконена мафия на олигарси. И 500 лв да направите таксите пак ще ги откраднете и пак няма да стигат. Въздуха и екологията все ще са си зле , а бедния народ да го духа - смога де.
  • 51 BEZ IME

    8 2 Отговор
    Темата е супер банална. Това увеличение се очакваше отдавна и е с цел събиране на повече пари, а не да направи вноса на стари коли нерентабилен. Ако се загледате на всеки 10 метра има по една 20 годишна тойота ярис от 2000год. , при данък 12.50лв годишно какво искате да се промени .Първо народът трябва да има висок стандарт, после да се сложат високи данъци за старите коли ( 1500-2000лв год. ) и тогава много таратайките ще идат на боклука без никой да мрънка за това.
  • 52 К.К.

    10 0 Отговор
    Еко таксата за замърсяване е акциза върху горивата, гори ли повече- повече зареждаш.
    Еко таксата при покупка на автомобил един път е платена в ЕС като нов и втори път тук като втора употреба.
    Ако не си предам автомобила за рециклиране а го съхранявам в семейния музей, къде отива тази такса?
  • 53 gnida

    19 0 Отговор
    Майките ви да са живи и здрави ! До тук ли стигнахте , вървете си бездарници и тунеядци !
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ДДДДДД

    5 0 Отговор
    Вече спокойно мога да си купя 15 годишен дарак с данък 20 лв. Като няма да го вдигате. Таксата + - 50 лв е все тая.
  • 56 Canada

    13 1 Отговор
    Нашите приятели от Р.България разбраха ,че за да се подобри качеството на въздуха в страната им ,трябва да се вдигнат ЕКО таксите!Това е едно мъдро решение ,което показва капацитета на управниците в страната им.Ние подкрепяме това взето решение и очакваме да се въведат нови цени за СИНЯ ,ЗЕЛЕНА ,ЖЪЛТА зони ,защото дишайки по-чист въздух ,те (населението)ще станат по работливи и ще произвеждат повече.Но това не означава ,че заплатите трябва да растат.Напротив ,трябва да се приближим до положението (в която посока се работи от много време) да си плащаш за да ходиш на работа!
  • 57 Браво

    9 0 Отговор
    Тия с новите коли на килимчето в НАП
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 НЕ КРАДИ ОТ НАРОДА !

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Малко е":

    Малко са хората в България, които с честен труд си купуват нова кола ! С сега си признай ТИ колко открадна за да си позволиш подобен разкош ?! И изобщо известно ли е на такива сукалчета като теб в колко градове на България липсва градски транспорт и , че дори и стар, то същият този автомобил може да спаси човешки живот ?! АМАН ОТ ЗАПАДНИ ПОДЛОГИ, АМАН !

    Коментиран от #68

  • 60 Бакшиш

    1 7 Отговор
    До 2016 година карах Опел Зафира 2007 с оригинална метанова уредба, била е такси в Германия, сега показва 455000 км, сигурно е на 600000,не гори масло, абсолютно екологична е. Би трябвало да се стимулират собствениците на автомобили с природен газ и пропан бутан с по-ниски данъци, такси, винетки, защото първоначалната инвестиция е по-голяма, колите са по-скъпи, същевременно замърсяват значително по-малко. В нормалните държави е така, но ние по кой показател сме такава, по никой, ние сме Афганистан на ес. А колкото до старите автомобили, дами и господа, има и други начини за придвижване в града, като градски транспорт, таксита, но българина генерален директор ще се вози с автобус, мята се на 25 г. Пасат или Голф и резултата е зверски задръствания в големите градове, а в колите по един до двама човека. Както бакшишите ни ограничават за годините, същото и за останалите участници, и колкото по-стара е колата, по-висок данък.

    Коментиран от #65

  • 61 Светльо Чернев

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Връща се,но трябва да си я поискаш.

    Коментиран от #107

  • 62 Фючър

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Малко е":

    Някой дръгели са в нормите,дръгливчо
  • 63 Шаран БГ

    8 1 Отговор
    Горите на България се изсичат най-старателно и методично под наблюдението на лесничеите ! Къде отива тази дървесина - никой не ти казва.
    "Еколозите" се правят на улави - нищо не виждат, нищо не знаят !?
    За автомобилите екотаксата трябва да се определя от моментното състояние на колата, а не от нейната възраст !! За това е годишния технически преглед !! Да се прави обстойно и съвестно, а не защото "така се прави по света " и през пръсти !!! Апаратурата, която имат,показва кой колко замърсява и каква такса трябва да плати.
  • 64 босе

    12 0 Отговор
    Какъвто ни е стандарта на живот,такъв ни е и евростандарта на автомобилите.За тези с чисто новите колици...затворете се в гаража,запалете колата ,и се надишайте на евро 6!!!!
  • 65 гост

    12 0 Отговор

    До коментар #60 от "Бакшиш":

    Публикувано във факти.бг: има и други начини за придвижване в града, като градски транспорт, ТАКСИТА........................а ха ха, това сигурно е твоята БАКШИШКА ГЛЕДНА ТОЧКА А? И без това сте много, Ае марш !!!
  • 66 хан крум

    16 0 Отговор
    Тия с новите коли си мислят че като са голама работа,
    обаче са леко-прости
    примерно сега има 3милиона коли и се събират 300 милиона от винетки
    ако останат 30000 нови коли то за да се съберат въпросните 300милиона от винетки то цената на винетката трябва да се вдигне от 100 на 10000лева
    я сега да видим пак тия с новите коли дали ще искат и могат да плащат по 10000лева за винетка или ще дойдат на дедовия
  • 67 Марио

    3 6 Отговор

    До коментар #40 от "Бенц":

    И ти си от тия паметници дето все се оплакват.Защо всеки,който кара хубава кола,мотор трябва да е крадец.Проблемите са много.Хорта са завистливи.В тази държава не се плащат данъците защото колата ти замърсява повече,ами се гледа кой колко повече пари може да даде и как да го окрадем.Затова и тези като мен,колкото и малко да са получават минусчета като коментират.
  • 68 Марио

    3 9 Отговор

    До коментар #59 от "НЕ КРАДИ ОТ НАРОДА !":

    Първо да ти кажа,че не всички 6радат.Това е оправдание на тези,който казват всеки път"нямам пари"за да не работят повече и да спрат да пият и да пушат по 5 кутия цигари на ден или поне да не се стискат
    А дори и да краде някой айде докажете го.Давайте.Е да ама документално всичко е изрядно.Значи няма и кражба.
  • 69 Манекена

    2 0 Отговор
    То се вижда кой краде ама нали всички политици са на един клон крадът заедно кой да вкараш във затвора и прокурорите и съдийте са с тях затвориха и разграбиха доходоносните заводи и сега храним европейския пазар тука го съсопаха не образование нито лечение нищо
  • 70 555555

    4 0 Отговор
    На едните вдигат таксата с 40лв., а на другите свалят с 6...нещастници...
  • 71 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "патриотъ":

    Грешиш за безплатното раждане.Вече няма такова...
  • 72 Гост

    5 0 Отговор
    А защо не оставят само 3 вериги бензиностанций да видим дали ще пушат старите коли?????

    Коментиран от #82

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Да да

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Asdfghjk":

    За цигари и пиене може,за такси и данъци - не! Леко перефразирано :)! Нищо де,за мен най-екологично е да вдигнем малко акцоза на дизела и бензина,за да не се чудят и спорят разни гении дали било изгодно на газ и ток!

    Коментиран от #86

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 EU ТВ

    4 1 Отговор
    Европейските лидери и партньорите им от западните балкани приветсват добрата новина ,че българското правителство вдига ЕКО таксите!Това е правилен подход ,предвид факта ,че българското население намалява драстично!Трябва да се краде ,докато може!След 50г. няма да има от кой да се взема!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Ще ви .....

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Малко е":

    Явно нещо неси с всичкия си.нямам представа от къде си и какви доходи и от какво получаваш но обикновени работещи хора немогат да си позволят да купят нов автомобил.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Приказки

    9 1 Отговор
    Днес ЕКОтакси, утре ще гласуват за каруците, че правят задръствания... Нека да дойде ноември, че да вземат да гласуват и за замърсяването на въздухът, заради отоплението на твърдо гориво.
    Пълен цинизъм е това от правителството.
    Взеха милиарди от еврофондовете, от които пари никой един от населението не успя да се облажи за разлика от върхушката.
    Държавата потъва, а планът РанЪт е в действие отдавна.
    Жалко за нас. За хората, които обстойно се опитваме да оцелеем и полагаме усилия, за да спасим поколението което отглеждаме.
    Жалко. Ние не живеем, нито оцеляваме. Просто умираме бавно и мъчително от управляващата ни власт. Тежко ни.
    "Боже, колко мъка има на този свят, боже!"
  • 81 Solo

    11 2 Отговор
    Тия гербери ще ни закопаят напълно! Какъв ли законен рекет не измислят тия наглеци само за да ни тормозят и издевателстват над обикновения трудещ се българин и добросъвестен данъкоплатец!
    Когато МПС-то ти е в перфектно техническо състояние независимо от годините на които е и се кара на природен газ или втечнен нефтен газ ( LPG ) не е редно да ни скубят за данък и зони за паркиране ( синя и зелена ), защото се движиш с екологично гориво! Поне в белите страни е така! А сега измислят нова дивотия, с която да ни гърбят допълнително! Герберска нагла пастмина! Всички герберасти трябва да влязат в зандана на топло и със закон да се забрани тая антибългарска партия, като аналог на БКП! Тия ще ни закопаят надълбоко! Ненаяли се хрантутници!
  • 82 Нашенец

    6 1 Отговор

    До коментар #72 от "Гост":

    А знаете ли че ДЗИ иска вече близо 600 лева за застраховка Гражданска отговорност на "млад " до 25 години собственик и на всички застрахователи таксите пълзят нагоре с по 5-10 лева на месец съвсем по терлици и няма кой да " Ревне гороломно" . Е нема такава държава!!!!!
  • 83 Стара кола

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Малко е":

    Отворко тогава ни купи по една нова тъкмо няма да тровим и теб
  • 84 Стара кола

    4 0 Отговор
    Ей отворко кой знае какъв дръгляч караш и ти, но като искаш да не те тровим и теб купини нови автомобили на всички. Как си спечели парите за теоята на гърба на 100-на работници на който плащаш минималната заплата ли ?
  • 85 Смях

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "Патето Яки":

    Викаш да се гЪзифицират...Вероятно идва според теб от дирник тая дума. Не съм сигурен, че гЪзовите емисии ще са, обаче, по-екологични :)
  • 86 Петър Андонов

    3 0 Отговор

    До коментар #74 от "Да да":

    Не пия и не пуша и все пак не виждам връзка със сравнението ти, просто е крайно неуместно. По тази логика, нека да има данък за всичко.
  • 87 Bike

    0 0 Отговор
    Ще си купя велосипед и ще пътувам с него с влака. Плаща се два лева за него плюс вашия билет, няма да мисля за еко такси, винетки, данъци, застраховки и ще съм еко отговорен. А и влака е на ток.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Бачо Киро

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "вижся":

    Що да не плащат електрическите? Тоя ток който шляпат да не е от слънцето и вятъра само? Батериите като сменят, да не да платят за старите да бъдат правилно метнати в дерето? Всичко под ножа, няма тън мън ... Баце требе да заделя парици! Ето даже КАТ му налепиха глобите...
    Майтапът настрана, редно е да плащат, макар и малко. Но - нищо от тези такси не оправя нищо, просто ще съберат едни пари отгоре...
    40 лева еднократно отгоре нито ще затруднят някого, нито нищо. Скапанящината е, че просто прибират едни пари...
  • 90 .....

    6 0 Отговор
    За тези кьде не знаят еко таксата отива при чичо пеевски и 2 те фирми са негови тези пари не са за рециклиране!
  • 91 Румънец

    6 1 Отговор
    Румънската държава дъги години съдираше кожите на своите граждани с големи ЕКОТАКСИ! Но, паралелно се водеха дела и Румънската държава бе ОСЪДЕНА и бе разпоредено от МЕЖДУНАРОДНИЯ Съд В Хага. ЕКОТАКСИТЕ са НЕЗАКОННИ !!! От 01.01.2017 в Румъния няма ЕКОТАКСИ. Е щом са осъдили Румънската Държава значи Трябва да осъдят и Българската държава за незаконен РЕКЕТ към своите граждани! НЕ СПЕТЕ БЪЛГАРИ Крадът ви най нагло!
  • 92 бай АНАНИ

    2 0 Отговор
    БРАВО ЗА НОВИТЕ ЕКО ТАКСИ ЗА ВЛЕКАЧ 2500лв ГРАЖДАНСКА ОДГОВОРНОС 3900лв ДАНЪК в общината 1500 лв ВИНЕТКА 1500лвс тол таксите расте КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ РОМЪНЦИТЕ съсипва се малкият и среден бизнес КЪДЕ ОТИВАТ ТЕЗИ ПАРИ НЕ В ДЪРЖАВАТА А В НЯКОИ ОПРЕДЕЛЕНИ ФИРМИ ДА ЖИВЕЯТ Б А Л Ъ Ц И Т Е
  • 93 Димов

    2 0 Отговор
    Екотаксата за коли, произведени в ЕС, нали се заплаща еднократно, при първа регистрация на автомобила? България нали е част от ЕС? Защо да плащаме повторно екотакса за внесен автомобил, в държава, членка на ЕС?
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Uflaf

    1 0 Отговор
    Хора не останаха ,а тези алчни гъзове продължават да бълват какво било в Европата и какви изисквания за пари още да сложат. Крадлива и ненаситна пасмина от управляващи и лобисти в парламента и финансово министерство. Те ако не са ,ще е оная свинкя Лилянчето ,ако не е тя ще са Нап ,Кат ,мат и който се е докопал до държавна заплата която сами си гласуват . Тотална смяна на политическия строй и Ново Велико Събрание с адекватни мерки и решения за опазване на Българския Народ.
  • 96 Петров

    0 0 Отговор
    Защо на 10.04.2017 ми взеха 400 лева ? За Шкода дизел 1....
  • 97 Петров

    0 0 Отговор
    Къде се плащат екотаксите ?
  • 98 българин

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Малко е":

    правилно няма да ползваш но не тили мирише на комунистическо това бе демократе .Тогава чакахме ред уж не че неможеха да се произвеждат колки за да,има за всички но се правеше умишлено за да няма тази навалица от коли .Защото и пътната мрежя нямаше да удържи .Ха сега ми кажи не е ли комунизам защото още тогава се говореше за,замърсяваме даже има и реплики във някои от филмите за газовете .Абе толкова сте тъпи че немакак

    Коментиран от #101

  • 99 Иванчо от приказките

    1 0 Отговор
    няма да коментирам, защото коментара ми ще го премахнат, а ако е дискусия по някаква тема би трябвало да имаме права на свободно изразяване на мнение по даден въпрос без да ни отнемат свободата да го направим Марийке... /цитат/
  • 100 Typak

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Малко е":

    А ти толковане можеш ли да проумееш,че новите не са по Екологични .И каква химия дишаш с Новите боклуци
  • 101 Гочо

    1 0 Отговор

    До коментар #98 от "българин":

    Кой е чакал ред бе ? Ай стига с вашите глупости.Като не ти се чака ще вземеш Москвичи и после пак Лада.Чакаха тия ,дето се правеха на много хитри и стиснати.Демек как ще дам 300 кебапчета за една кла ,че видиш ли няма да спастря там поид дющека
  • 102 Гочо

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Данъкоплатец":

    Мерцедеса :) естествено.Оеплчето кво му е.70 коня. :)Повече ли гори опела или Мерцедеса.Тия номера с катализатори са ала бала
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 еди

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Малко е":

    bit of a cunt really aren't you. only those rich enough to buy a new car may drive? the rest shall go to work with donkey and cart? I bet you drive a BMW or some other emissions cheating fake German status symbol. I also bet you do an overpaid and unnecessary job.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Ели

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Светльо Чернев":

    Здравейте,
    А как се връща екотаксата? Не намирам подходящта информация онлайн
  • 108 Аноним

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "антрашпиц":

    Не капиталистическо мислене е.Богатите не искат да им се пречат по пътищата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове