Last news in Fakti

11 Февруари, 2012 14:53 1 586 0

600 са опасните язовири у нас

  • миет-
  • трайчо трайков-
  • язовири-
  • наводнения
600 са опасните язовири у нас - 1
Снимка: МИЕТ

600 са потенциално опасните язовири в страната, сочат данните, събрани от Министерството на икономиката и енергетиката. Това е една пета от язовирите в България. До десет дни ще бъдат готови резултатите от проверката на всички язовири в страната. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков при инспекцията на язовирите Въча и Кричим. Създадена е организация, която трябва да установи, кои са проблемните и опасни язовири, подчерта заместник-министърът Делян Добрев, цитиран от БНР

В резултат на проверките снощи е установено проблемно състояние на язовир Елена, Хасковско и веднага се предприемат мерки, уточни директорът на НЕК Михаил Андонов. Решението е 52 язовира да бъдат отдадени на концесия на дружеството "Язовири и каскади" към НЕК, което ще ги стопанисва и управлява и ще контролира всички останали язовири в страната. 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството има ангажимент да изготви регистър на язовирите в България. Още следващата седмица трябва да бъдат готови списъците за състоянието на язовирите, тогава ще се вземе решение за мерките дали ще е необходимо пълно или частично изпускане на водите и къде ще се правят корекции. Държавата поема лидерството чрез предписанията и контрола, но на местно ниво кметовете и областните управители трябва да си свършат работата с почистването на речните корита и тяхното укрепване. 

По-рано от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. През следващите 24 часа се очаква речните нива да останат без съществена промяна, посочват още от екоминистерството.

Около пет милиона лева са необходими за най-спешните мерки, които сега да се предприемат, за да се направи превенция и оценка на риска на опасните малки язовири. Това каза проф. Димитър Тошев, ръководител на Катедра "Хидротехника" в Университета по архитектура, строителство и геодезия и член на Техническия комитет към Международната комисия по големите язовири.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА