Last news in Fakti

12 Февруари, 2012 18:13 970 1

Георгиева: Лев за превенция спестява 7 лв. за щети

  • кристалина георгиева-
  • ек-
  • бисер-
  • иваново-
  • язовири-
  • наводнения

Бързото топене на снеговете крие риск от нови наводнения

Георгиева: Лев за превенция спестява 7 лв. за щети - 1
Снимка: БГНЕС

Един лев за превенция спестява от 4 до 7 лева за щети. Това заяви пред бТВ българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Изтъквайки важността на превенцията, Георгиева посочи, че трябва да се направи ясна оценка на риска, за да се знае какви мерки да бъдат взети.

Така например, ясно е, че се очаква бързо топене на снеговете от най-суровата зима, обхванала Европа от десетилетия насам и отнела стотици човешки животи. Прогнозите са тревожни, тъй като температурите ще се покачат бързо, което ще увеличи риска от наводнения.

Eврокомисарят бе на посещение у нас, за да се запознае със щетите от потопа, отприщен от скъсаната дига на язовир „Иваново”. Георгиева изрази надежда подобни трагедии да сплотяват хората, както това се случва в Япония, например. "Хората проявяват човещина, трогват се и помагат. Вече са по- сплотени и солидарни", допълва тя.

Най-много жертви на студа има в Украйна, но и в други наши съседи в Централна Европа. Бедствието в Бисер обаче ни казва, че трябва да работим преди всичко за превенцията, за предотвратяването на подобни трагедии, когато се знае, че снеговалежите могат да доведат до препълване на язовирите и евентуалното им преливане. Една институция трябва да събира информация за потенциално опасните места и да отговаря за тях. Трябва да се разговаря и с хората, така че те да са готови при подобни бедствия”, допълни още Георгиева.

Иначе Георгиева призна, че майка й е от село Любимец, а до село Бисер ходела в колело. „Хората не помнят такова бедствие. Със сигурност не е имало толкова голям разлив на Марица от 50 години”, заяви тя и припомни, че природните бедствия стават все по-често.

"Трябва да работим много по-сериозно за превенцията на такива бедствия и ако има човешка вина да бъдат наказани виновните", категорична е Георгиева.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калугера

    0 0 Отговор
    Сития на гладния не вярва.