Last news in Fakti

12 Февруари, 2012 14:34 3 363 0

Възстановиха моста между Харманли и с. Иваново

  • иваново-
  • харманли-
  • бисер-
  • свиленград
Възстановиха моста между Харманли и с. Иваново - 1
Язовир Иваново. Снимка: БГНЕС

Възстановено е мостовото съоръжение в участъка Харманли – с. Иваново, разрушено от потопа, отприщен от скъсването на дигата на едноименния язовир. Екип от психолози оказват психическа помощ на пострадалите от наводнението.

Нормализира се обстановката на територията на страната. Няма обилни валежи и не се наблюдава снеготопене. Пътищата от републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия, съобщават от пресцентъра на МВР.

Остава усложнена обстановката в област Хасково, където продължава действието на въведеното бедствено положение.

Днес сутринта под ръководството на областния управител на Хасково е проведено заседание на кризисния щаб, създаден във връзка с обстановката в с. Бисер, общ. Харманли. Бяха обсъдени извършените дейности през изтеклото денонощие и са разпределени задачите за деня във връзка с продължаването на спасителни и аварийно-възстановителни дейности:

- ОУПБЗН ще продължи работата по отводняването на сгради, сушене на мокри помещения и разчистване на терена. Продължава работата на денонощния наблюдателен пункт на яз. Елена, поддържа се постоянна връзка с кризисния щаб и с. Бисер. Осъществява се периодично сваляне на нивото на преливника на язовир Елена;
- РПУ Харманли и сили на Дирекция „Специализирани полицейски сили” ще изпълняват задачи за опазване на обществения ред;
- Агенцията по храните доставят храни за пострадалите от наводненията и ще организират  събиране на умрели животни;
- БЧК организират разпределянето на помощи, облекла, обувки, завивки, легла и оборудване на фургони за нуждаещите;
- РИОКОС организира издирването на неоткрити мъртви животни;
- Горското стопанство - Хасково организира подготовката на дърва за огрев за населението;
- Участващите сили на МО ще осигуряват доставката на питейна вода в селата Васково, Оряхово, Дрипчево, Изворово и Черепово;
- ЕВН (район Харманли) ще работи за осигуряване на електрозахранване на доставените фургони и възстановяване на електрозахранването на годните за ползване сгради в с. Бисер;
- ВиК Харманли организира свързване на доставените фургони с водопроводната мрежа и възстановява водоподаването на годните жилищни сгради.
- Регионална здравна инспекция изследва водата от собствени водоизточници за годност, дезинфекция на сгради и др.

Продължава работата по възстановяване на дигите на река Марица в района на гр. Свиленград. За осигуряване на достъп започна изграждането на временен път до разрушената дига от 10 товарни автомобила,  багер, фадром и валяк. Преминат е най-трудният участък от терена, очакванията са, че до няколко часа пътят до дигата ще бъде прокаран и ще започне работа по нейното същинско възстановяване.

Сформирани са екипи по областите с участието на експерти от „Напоителни системи” ЕАД. НЕК – „Язовири и каскади” и басейнова дирекция Източнобеломорски район – Пловдив, които извършват оглед на всички хидротехнически съоръжения и речни корита в района на Хасково, Кърджали и Ямбол.

Структури на ГДПБЗН оказват съдействие при огледите и намеса при необходимост от спешно освобождаване на водни обеми от язовири.
Контролирано се изпускат обеми от значимите язовири. Организирано е наблюдение на основните водоеми и хвостохранилища за недопускане на инциденти.

Нивото на р. Тунджа при Ямбол е 235 см. и има понижение от вчера с 5 см. При Елхово нивото е 200 см. и има понижение от вчера с 10 см.

Ледоходът по р. Дунав е 70-80 %. Нивото на реката при гр. Калафат е 550 см. и бележи спад с 3 см.

Пътищата в страната продължават да се почистват и са проходими при зимни условия. В някои планински райони и дефилета има опасност от падане на камъни и свличане на земна маса. Затворените и опасни участъци са сигнализирани от органите на АПИ и КАТ.

Няма населени места без електрозахранване и водоснабдяване. Вследствие на авария във водоем за питейни нужди.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА