1 545 19

Стартовата учителска заплата става 920 лева

Възнаграждението на старши учителите ще бъде повишено на 955 лева, а на главните учители – 1005 лева

Стартовата учителска заплата става 920 лева

Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха новия колективен трудов договор, който има за цел да разпише по-благоприятни условия за заетите в системата на училищното и предучилищното образование.

От министерството се надяват да повишат привлекателността да учителската професия чрез повишаване на заплащането, което да мотивира работещите в системата на образованието.

Новите параметри на договора предвиждат стартовата заплата за учители и други педагогически специалисти, която в момента е 760 лева, да стане 920 лева. Възнаграждението за старши учителите и старши възпитателите ще бъде повишено на 955 лева, а за главен учител – 1005 лева. Предвижда се и по-високо заплащане на директорите и заместник-директорите, както и за педагогическите специалисти, за които работата с деца не произтича от преките служебни задължения. Наставничеството на учителите също ще се заплаща с не по-малко от 60 лева месечно.

"Предвижда се и увеличение на средствата за т. нар лекторски часове. Това са часовете, които са над минималната задължителна преподавателска норма", разясни заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова.

Увеличението трябва да влезе в сила на 1 януари 2019 година, но при добро изпълнение на бюджета е възможно то стане факт от началото на новата учебна година през месец септември.

Новият колективен трудов договор акцентира и върху разработването и прилагане на политики за недопускане на агресия в училище.

"Промени, които са насочени към по-ясно и точно регламентиране на правата и задълженията на ученици и родители. Предвидено е родителите, при записването на учениците, да се запознават с всички нормативни изисквания, а това да се уверява с техния подпис. След това те са длъжни да спазват изискванията на съответното училище. Предвидена е и съвместна работа по осъществяване на Стратегията за възпитателната дейност. Училището никога не е бягало от втората функция, която изпълнява, а именно възпитателната работа", смята зам.-министър Михайлова.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Отечествен Фронт
  Отговор
  1 11:58  11.06.18
  Много хитри, няма що! от догодина се смята съкращението на паралелки защото няма деца което води до съкращението на учители и демек делят парите на освободените иначе бюджета същия!!!

  Коментиран от #4, #7

 • Песимист
  Отговор
  2 11:59  11.06.18
  А осмокласниците ще знаят ли да четат ?
 • Ванката
  Отговор
  3 12:02  11.06.18
  Това е добра инициатива .Кадърните Лекари, Учители, Полицай трябва да са много добре платени. Без образование няма напредък . Без здравеопазване няма нация Без блюстители на реда и законността няма държава . Бойко Борисов да вземе да прочете този пост и да си вършат работата за която им се плаща.

  Коментиран от #12


 • СссереМ
  Отговор
  4 12:25  11.06.18

  До коментар #1 от "Отечествен Фронт":

  Средната възраст при учителите е 56 години,а това което пишеш са пълни глупости.
 • гоол
  Отговор
  5 12:36  11.06.18
  Смях в залата, има ли някой който да вярва на тази лъжа. Всичко е заради съкращенията и закриване на училища.
 • Голям прос
  Отговор
  6 13:35  11.06.18
  Интересно, народа от неграмотен по-неграмотен, а на тия им дават заплати. А нашите кога? Или и ние трябва да не си вършим работата, за да ни дават. Нали всички българи сме европейци, а заплатите ни не знам какви са. То вече и страните от Третия свяг са по-добрд от нас

  Коментиран от #8

 • Дай пък
  Отговор
  7 13:57  11.06.18

  До коментар #1 от "Отечествен Фронт":

  като няма деца да увеличат щата на безхаберните даскали!
 • Да да
  Отговор
  8 14:02  11.06.18

  До коментар #6 от "Голям прос":

  Що все за феновете на каПутин ,БСП и ДПС няма работа или сте около МРЗ,добре че не сте на руска МРЗ! Пробвай с корупционни практики! Това го можете най-добре!
 • ПРИНЦИПНО
  Отговор
  9 14:21  11.06.18
  Не е важно децата да излизат грамотни от училище , по важно е да имат учителките пари за дрога и алкохол, за да им е по весело на купоните ! А по медиите да има повече излагащи се даскалки , и повечко материал за журналистите !
 • Още по - прост
  Отговор
  10 14:22  11.06.18
  До Голям просто. Ама наистина си,, много голям просто... "И тази заплата ти е много!!!
 • Simu
  Отговор
  11 15:07  11.06.18
  Като "млад" учител смея да твърдя , че това е прах в очите. Не може от три години да кандидатствам по даскалата и да ме режат само., защото стажът ми не стигал или мястото все още не било освободено. Като не е свободно , защо има обява? Един преподавател води по 3 предмета, плащат му за 1 1/2 , а остатъка го пестят до лятото..., а после нямало кадри. У нас останахме само работещите бедни, мрънкаторите и шмекерите. А относно децата работа на родителя е да даде на детето книгата в ръката , а на даскала да му покаже как да я ползва. Не е редно, вместо да седне с детето , мама му да му връчи таблета и да седне на лафче с кафе и цигара... Стискайте палци да ме вземат тази година за даскал , па да видим отвътре дали ще се види свелинка или и духът ни си е казал мене не ме "%+ и се подготвя за гурбет.

  Коментиран от #14, #16, #19

 • Компетентен
  Отговор
  12 16:48  11.06.18

  До коментар #3 от "Ванката":

  Точно кадърните в БГ , са по слабо заплатени от ония , помиярите , които се занимават само с клюки и интриги !
 • Аааа
  Отговор
  13 16:52  11.06.18
  Колкото по неграмотни ученици , толкова по високи заплати ! На управляващите не им трябват знаещи и можещи , а неграмотни , на ниво добитък , които да бъдат лесно управлявани ...
 • Компетентен
  Отговор
  14 16:57  11.06.18

  До коментар #11 от "Simu":

  Възпитание се придобива в семейството , а знание и умение - предимно в училище !

 • Гост
  Отговор
  15 17:05  11.06.18
  Браво, ГЕРБ ще ни измъкнат от калта, другите партии само гледат да крадат.
 • Azazel
  Отговор
  16 19:50  11.06.18

  До коментар #11 от "Simu":

  Замислял ли си се, че може би не те взимат за учител не заради стажа, а защото и идея си нямаш от пунктуация, примерно...?
 • Бай ХОЙ
  Отговор
  17 21:48  11.06.18
  И кво ще има в БГ-то ,рекетьори в бели престилки и даскали с големи заплати ,които работят реално по 5 месеца в годината!А за останалите хора ,които формират БВП ,какво ще има?"Евтин" пиар на герберите с парите на народа!
 • незнайко
  Отговор
  18 11:33  13.06.18
  Нито един от писалите преди мен не знае как се учат деца !!! Някои загатнаха за семейството и до там. Наистина това е най важното, възпитанието през първите 7 години и примера след това . Учителите им вързаха ръцете, защото нямали право да шамаросват !!! Учениците имат по големи прова от учителите !!! ТОВА РЕДНО ЛИ Е ??? РАЗБИРА СЕ, ЧЕ НЕ !!!
 • Ангел
  Отговор
  19 23:26  13.06.18

  До коментар #11 от "Simu":

  Обръщение до младото момче завършило образование за учител, от един пенсионер, който няма претенции за образование и грамотност. Като имаш претенции за образование, първо трябва да се научиш да си пишеш името на български, ако имаш поне капка чест и достойнство ( в което се съмнявам) След като имам наблюдение, че през последните 20 години, 90 % от приетите като теб да учат за учители, оценките от приемния изпит им са максимум 3,5 много ме съмнява на какво ще успеете да научите децата и внуците ни. И като последно искам да попитам теб и всички, които се мислят за много грамотни, следното: В коя нормална държава един ,,прост" учител взима по - голяма заплата от един сержант от армията или полицията на страната? Въпросът ми е и към всички журналисти работещи за сайта.

Напиши коментар:


Публикувай