Last news in Fakti

21 Юли, 2018 20:11 2 055 24

БСП: Смяна на системата, мутрите и концесиите

  • бсп-
  • визия за българия-
  • система

Не на джендър идеологията в българските училища – нека развиваме традиционно и електронно обучение

Не предлагаме алтернатива на ГЕРБ, а алтернатива на системата, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на Националното съвещание на партията, на което беше представена програмата за управление "Визия за България", предаде агенция "Фокус". Нинова обяви, че партията се обръща към всички българи, като претендира, че ще сложи край на прехода и ще очертае друг път за развитие на България.

Нинова призова, който с каквито сили и компетенции разполага, да се включи в този процес. Като виждане на партията тя посочи връщането на държавата в стратегическите сектори за живота на българите – производство, земеделие, енергетика, здравеопазване, енергетика, образование, социални системи, наука и култура.При разработването на документа екипите са били посъветвани да не се стъписват пред имена и групировки, а да мислят за интереса на българина и за суверенитета на България, подчерта Нинова.

Безплатни детски градини и забрана на концесии

"Не на джендър идеологията в българските училища – нека развиваме традиционно и електронно обучение", каза още лидерът на БСП. Тя допълни, че за левицата семейните ценности са по-скъпи от третия пол.

Нинова поиска образователна система, адаптирана и обърната към дигиталното поколение. Според нея държавата се е оттеглила от образованието и науката и трябва си поеме ролята. "Предлагаме – безплатни детски градини, един учебник за един клас в цялата страна. Общественият ресурс да отива за държавните и общински училища", каза още лидерът на БСП.

Част от програмата на БСП е и спиране на разграбването на националните богатства. Нинова обяви, че твърдението, че държавата е лош стопанин се е изтъркало. "Разбира се, че ние сме за това да има равнопоставеност на държавната, общинската собственост. Живеем в съвременен свят, балансът беше тотално нарушен. Равновесието трябва да бъде възстановено", каза лидерът на БСП.

Тя поясни, че онези стратегически обекти, които днес са забранени за приватизация, трябва да бъдат забранени и за концесия. "Концесиите на плажовете трябва да се премахнат, а на дървесина в държавните горски стопанства - да се забранят", допълни депутатът от левицата Петър Кънев.

Не на вноса на работна ръка

Нинова отчете, че предложеният план за развитие на индустрия и производство има проблем, който може да го спъне и това е недостигът на кадрите. "Голяма грешка е да се смята, че мигрантите ще ни решат въпроса с работната ръка. Държавата върви по пътя на най-лекото съпротивление. Нямаме – ще си внесем. Не, нямаме ще си произведем – български кадри и работна ръка", обяви Корнелия Нинова. Според нея държавата трябва да инвестира в знанията и уменията на необходимите кадри.

Нинова призова за намаляване на ДДС върху храните и въвеждане на таван на земеделските субсидии, защото "десетина фамилии в България владеят земеделската земя и получават най-високия процент от субсидиите".

По отношение на влизането на България в Еврозоната Нинова посъветва, "да забавим ежедневното и непрекъснато напиране да ни приемат". По принцип левицата подкрепяла този ход, но без да се бърза. "Една България със собствена икономика и със стабилна, социална, здравна и образователна система ще има друга тежест в общото европейско семейство", е мнението на лидера на левицата.

Обединяване на лечебните заведения по регион

В областта на доходите визията на БСП е за въвеждане на скала на прогресивно данъчно облагане. По отношение на пенсионерите, Нинова заяви, че се търси разговор най-накрая да се преизчислят всички пенсии.

Левицата предлага във всеки регион лечебните заведения да се обединят в холдингова структура и да се намали ДДС за лекарствата. БСП иска също държавата да се намесва в определянето на цените на лекарствата. За частните болници пък се предлага да се отпишат от търговския регистър, да станат само лечебни заведения и тогава да получават пари от НЗОК.

Нормализиране на отношенията с Русия и диалог с Вишеградската четворка

Според Нинова страната трябва да има външна политика с характер, стъпила на националния интерес. Тя каза, че българският национален интерес изисква да нормализираме отношенията си Русия. "Българският национален интерес диктува балансирана политика със САЩ, Европа, Русия и Китай", коментира лидерът на БСП.

Нинова предложи за дискусия темата за Вишеградска четворка. "Сигурна съм, че сега ще има много бурна реакция срещу това, но ви уверявам, че само след една година две противниците на този вид политики ще се убедят, че съм права", поясни Нинова.

В заключение лидерът на левицата обобщи, че "Визия за България" събира само предложения. "Това са идеи, предстои много работа, за да могат те да станат национално съгласие по ключови сектори за България и нашия живот. Идваме с тях при вас", завърши Нинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пешо

    21 8 Отговор
    Мале, тази наистина не е добре! Иска всичко да е държавно и общинско за да могат политиците да слагат в управлението техните авери и да мажат филийте дебело. Няма да и дойде акъла в главата на тази. Ами щото много милее за държавното, затова приватизира държавна фирма за жълти стотинки.

    Коментиран от #10

  • 3 onq s konq

    19 8 Отговор
    Хубо приказват,ама не казват оде ше дойдат парите.Пък като им спрат ЗАКОНОМЕРНО е ЕВРОФОНДОВЕТЕ...ше има "извинявайте че се видяхме":)
  • 4 Иво

    13 4 Отговор
    Значи всичко живо в скапаните държавни и общински болници, политиците в Правителствена болница, а заможните в хубавите частни болници с добрите специалисти! Това ако не е геноцид, здраве му кажи.

    Коментиран от #17

  • 5 Даааа

    14 4 Отговор
    Много добро заглави на статията , смяна на мутрите с другите мутри ! Да ама не , тези тъкмо ги нахранихме , сега други гладни !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 no name no face no number

    7 4 Отговор
    Партии не ни трябват, но нова система да без парламент и фалшива демокрация
  • 8 no name no face no number

    6 2 Отговор
    Партии не ни трябват, но нова система да без парламент и фалшива демокрация
  • 9 Filo

    13 2 Отговор
    Няма ли кой да разтрие дъртата слива на кака Кури, белкем се кротне малко, че като я гледам, отвсякъде незадоволена, даже май е забравила какво е к.р.
  • 10 Реалист1

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пешо":

    То сега е същото като това което си написал. Става малко като "за едно и също говорим, а се караме"
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 стоян георгиев

    10 2 Отговор
    с такава селска клюкарка бсп са обречени.ще изчезнат напълно.комунистите владееха цялата българска номенклатура десетки години и въпреки това не успяха да извадят един свестен политик.сега в бсп всички са хвани единия удари другия!

    Коментиран от #16

  • 13 Billi

    7 1 Отговор
    Я открито си казва, искаме си комунизма. Да ама не.
  • 14 666

    7 9 Отговор
    Ама КуРнелке,що не отзовеш твоите мутри от Ямболските села?Ти и онзи Смехурко Радев сте най голямата чума в България.
  • 15 Агент оо1

    6 1 Отговор
    Божеееее , опази ни от дези добри люде.
    Като гжа Машларова ,гжа Хелена Пъптудорова и тем подобни народни герои и героини.
    С лекота ни оттърваха от милиарди пари, да са ни живи и здрави .
    Те ни учеха как да се усвояват много лесно и бързо безнаказано големи работи.
    Винаги след тях потоп и фалит, не могат да си връзват обущата си но пак са готови да ни откарат в сибир. Сега забелязвам пак се опитват национализация за да си назначат съпартийци и балдъзи на държавна ясла. Много комунистически партий ве, твърди ,меки, леки, нагли , но все са крадливи и чеп за зеле не стават
  • 16 Диоген

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Ти бъзикаш ли се? Винету, Цецка, Костов са същите комунделници Калинки като тези. И лапат яко и нк средят яко. Даже ако помниш Цецка заяви, че са били в БКП, за да я подкопаят отвътре. То и нас довършиха отвътре. Трябваше слугите на чичо Дълес мен да назначат за Министро. Аз щях да играя почтенно и с тях и с руснаците, да оправя закпните както трябва, да са на равен конкурентен старт и български и щатски и руски компании, който играе дяволък директно глоби до небето. А сега и щатския департамент осъзнава с какси хемдлеони се върза като Боко и останалите и само факта, че им знаят кирливите ризи и ги държат в ръцете си, кара нашитд СТРОИТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ, да не им свъфтят номер. От номенклатури като Гоце, Цура, Боце, Костов, Сергей и още 200000 и нагоре като тях хора не ставс, само ЛАПАЧИ, те не ценят мъките на тфуженика. И за разлика от Винету, наистина щях доста да вдигна България, а не да я доокрадат и външни и местни. КУРнелия има и положителни виждания. Не е добре държавата да обсебва всичко, защото става диктатура, шериат, райх, халифат. Но не е добре и както Винету и Костов и останалите да толерират само местни и чужди моноплли. И двете страни не са прави изцяло.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Иво

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пешо":

    Така е! Това, което иска да направи в здравеопазването е един абсурд! И сега има общински и държавни областни болници, които са потънали в дългове заради корупция и некадърност на персонала. В частните болници администрация почти няма. А обединяването на здравните заведения в холдинги го измисли Петър Москов за да централизира краденето при обществените поръчки. Явно трябва много да си огладнял за да лансираш такива идеи.

    Коментиран от #19

  • 19 Пешо

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Иво":

    Безплатни детски градини! Ей, не може да има нищо безплатно! Съществуването на едно детско заведение струва пари, тук се дава идея аз да плащам на циганите детската градина. Е, не искам. И не знам кой ги лъже нашите политици, че като се гушкат с цигани и турци имат полза. Напротив - дразнят и отблъскват своя електорат.
  • 20 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Диоген":

    виж борисов е много зле безспорно.тои е корумпиран и некомпетентен,но е в пъти по сериозне човек от нинова.нали прочете в пъти.затова и ги бие като шкембе у довар на всички избори въпреки цецка и цецко,а бсп с плеядата деца на стари комунета и разни селски клюкарки са обречени.а що се отнася до целуването на задници ако се целуват такива е по-добре на тия дето могат да ти дадат развитие.развитие с решетников е напълно невъзможно за разлика от това със сащ и европа.справка всички европеиски държави без българия!
  • 21 ЖТВЕИ

    4 0 Отговор
    Ако БСП не иска ревизия на кабинените Борисов, кражбите, корупцията, обществените поръчки на нашите фирми, лобистките закони, харчелъците на народна пара за да има ГЕРП "красив" имидж, некачествените магистрали и асфалт, загиващите села, ниският стандарт от ниските пенсии и запати, превръщането ни в придатък на някои си държави и пр. проста нема смисъл от смисъл от смяна на системата. Едни мутри да си отидат за да дойдат други. Любимият лозунг на БСП ще вземем от богатите за бедните също им играе лоша шега.
  • 22 Кръст

    4 0 Отговор
    Не ти вярвам, другарко партиен секретар! Една кучка ви е раждала и теб, и Тиквата.
  • 23 Morgoth

    1 0 Отговор
    12 от годините на прехода БСП е била на власт и сега имат наглостта да твърдят, че предлагат алтернатива на цялата система! Система на половина изградена от тях самите!
  • 24 херодот

    0 0 Отговор
    Да напомня само -гласуваш за бсп,получаваш дпс...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове