713 1

Казусът "Олимпик" влиза в кипърския съд

Всеки клиент на застрахователната компания, който е ощетен, ще получи писмо с разяснения за процедурата

Казусът "Олимпик" влиза в кипърския съд
Мария Атанасова

Искът за обявяване в ликвидация на застрахователната компания „Олимпик” влиза в съдебната зала в Никозия днес. Всеки клиент на застрахователната компания, който е ощетен, ще получи писмо с разяснения за процедурата, която следва, както и какви са изискванията и условията да си получи парите. Това съобщи пред БНР вчера временният ликвидатор Павлос Накузи. Експерти прогнозират, че процедурата няма да е лека и може да продължи повече от 5 години.

Близо 200 000 българи "изгоряха" със застраховки "Гражданска отговорност" след отнетия през август лиценз на "Олимпик" от кипърския застрахователен надзор. Общата сума на изгубените пари от неизползваната част от "Гражданска" е 9.5 млн. лв. Не е ясно обаче колко още граждани и фирми са ощетени по друг вид прекратени застраховки.

Първият срок, важен за клиентите на „Олимпик”, започва да тече след обнародването на съдебното решение за обявяване на дружеството в ликвидация в Официалния вестник на Кипър. Възможно е по време на днешното заседание на съда да бъдат подадени възражения срещу самата ликвидация или срещу постоянния ликвидатор. Той се назначава от съда по предложение на Гаранционния фонд на Кипър. Ако няма нови искания, съдът ще продължи с процедурата, но самото решение се очаква дни по-късно.

Потърпевшите от фалита на компанията ще имат 35 дни от обнародването на решението да подадат своите искове за обезщетения или за възстановяване на сумите по предсрочно прекратените застрахователни полици. Срокът обаче може да бъде продължен от ликвидатора.

Всеки клиент на „Олимпик” в България и Кипър ще получи лично писмо на адреса, който е предоставил в компанията, с което ще бъде уведомен какво следва да направи. В това писмо ще бъде дадена подробна информация за процедурата, изискванията и сроковете за подаване на иска, както и формуляра, който трябва да бъде попълнен.

Всички кредитори от България и Кипър ще бъдат включени в общ пул и ще бъдат третирани равнопоставено, в прозрачна и справедлива процедура, увери временният ликвидатор. За удовлетворяване на исковете няма значение времето на тяхното подаване, изясни той.

Дължимите плащания ще бъдат направени в края на ликвидацията, когато е ясна цялата картина на активите на компанията и сумата от подадените искове.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Bubbles
    Отговор
    1 17:22  12.09.18
    Поне да пратят по едно шише студена вода на "застрахованите".

Напиши коментар:


Публикувай