653 3

Спортното министерство е поискало промяна на плана за управление на Витоша

Проблемът с действащия план за управление на парк Витоша е, че разрешава подмяна на лифтове, единствено, ако новите съоръжения имат точно същите параметри като старите

Венцислав Михайлов

На 13 октомври 2018 г. от Министерството на младежта и спорта са внесли в Министерство на околната среда и водите официално искане за промяна на плана за управление на природен парк Витоша, за да могат да бъдат модернизирани лифтовете.

Това пише в. „Труд“.

Причината да бъде поискана промяната е, че влекът „Заека“ е собственост на министерството на спорта. Той е разрушен от силните ветрове, а ведомството от години се опитва да го подмени, но поради рестрикциите в плана за управление, не може. Промяната в плана се иска и заради плановете за зимна младежка олимпиада на Витоша.

„С оглед на предстоящата кандидатура на Република България за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 г. Ви сезирам за предприемане на действия за промени в Плана за управление на ПП „Витоша“, пише в писмото на министър Красен Кралев от 13 октомври 2018 г.

В началото на годината към Министерството на спорта е създадена междуведомствена работна група, която има за цел да установи възможностите за модернизиране на лифтовете на Витоша. В нея са участвали експерти от четири институции – Министерството на младежта и спорта, Министерството на туризма, Изпълнителната агенция по горите и Столична община.

След няколко месеца работа, в началото на юни, групата излиза със становището, че „трябва да се предложи предприемане на действия от компетентните органи да се инициира промяна, по реда и условията на чл. 60-63 от Закона за защитените територии, на действащия ПУ за ПП „Витоша“, насочена към премахване на пречките за реконструкция, модернизация и развитие на инфраструктурата, свързана с практикуването на ски спорт. Режимите, въведени с действащия ПУ на ПП „Витоша“, не съответстват с духа на ЗЗТ, относно предназначението на категорията природен парк, взаимно си противоречат и необосновано препятстват възможността за иницииране на инвестиционно предложение за изграждане на нова и реконструкция и модернизация на съществуващата инфраструктура – писти и въжени линии за практикуване на зимен туризъм“.

Проблемът с действащия план за управление на парк Витоша е, че разрешава подмяна на лифтове, единствено, ако новите съоръжения имат точно същите параметри като старите. Стълбовете на лифтовете на Витоша обаче са бетонирани в земята, а според Закона за устройство на териториите, за да се смени бетонираният стълб, трябва разрешение за строеж. В същото време планът за управление на Витоша забранява строителство.

Преди по-малко от месец, кметът на София Йордан Фандъкова също назначи проверка на лифтовете. Експертите на Столична община достигнаха до същото заключение – че без промяна в плана за управление, няма как да бъдат модернизирани спортните съоръжения.

Това бе потвърдено и при посещението на Драгалевския лифт от вицепремиера Валери Симеонов, министъра на околната среда и водите Нено Димов, председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и представители на институциите на Драгалевския лифт.

„В момента действащия план за управление не позволява каквато и да е промяна. Давам си сметка и ще кажа, че, като столичанин заслужаваме нещо по-добро, отговарящо на 21 век“, каза при посещението министър Димов.

След официалното искане за промяна от Министерство на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите трябва да се свика Висш експертен екологичен съвет, който да обсъди предложените промени. Окончателните изменения в плана за управление трябва да бъдат утвърдени и с Решение на Министерски съвет.

Започване на процедура за промяна на действащия План за управление на Природен парк „Витоша“ да поиска СОС от МОСВ вече настояха и общинарите от групата на „Патриоти за София-ВМРО и Атака“ на първото заседание на местния парламент през септември

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Мартин
  Отговор
  1 14:25  31.10.18
  Крайно време е нещата на Витоша да започнат да се случват и лифтовете да бъдат модернизирани! Цялото общество го иска, с изключение на стотина "зелени" мафиоти от структурите на "Капитал"!
 • Горан
  Отговор
  2 14:52  31.10.18
  като настоящия план не става, да сменят плана, какво толкова сложно има?! и да се действа по плана, който ще реши проблема и хората ще се радват на нови лифтове. нещо не разбирам откъде идва пречката. май сами си я създаваме.
 • Борис
  Отговор
  3 22:34  05.11.18
  Витоша не може повече да е заложник на интетресите на Тома Белев и компания, които пречат на развитието й от години.

Напиши коментар:


Публикувай