Last news in Fakti

22 Ноември, 2018 20:14 71 986 117

Ето колко шофьори ще плащат 1200 лв. "Гражданска отговорност"

  • гражданска отговорност-
  • застраховка

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа

Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка “Гражданска отговорност” ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. души. Това показват разчетите за ефекта от въвеждане на системата “бонус-малус”, съобщава "Труд".

Попадането в групата с най-голямо завишение на цената ще става след тежка катастрофа, довела до смърт, или след 8-9 по-леки нарушения на пътя. 78% от собствениците на автомобили, или около 2 млн. души, ще ползват бонус от полицата, тъй като са изрядни водачи. Още първата година след въвеждане на системата “бонус-малус” те ще ползват отстъпка от 10%, а на втората година отстъпката им ще бъде 20%.

За да ползват максималния бонус от 25% обаче, ще трябва да шофират без нарушение в продължение на 7 години. Разчетите показват, че 44% от собствениците, или близо 1 млн. души, ще достигнат до максималния бонус. Така при настоящи цени от около 300 лв., за “Гражданска отговорност” те ще плащат 225 лв. Не е ясно обаче за тези седем години с колко ще нарасне базовата цена на полицата и дали реално всяка година ще плащат по-малко от предходната. Въвеждането на системата “бонус-малус” по света е довело до намаляване на катастрофите и жертвите – с между 15% и 30% в различните държави.

В България ефектът може да е и по-голям, защото хората са чувствителни към цената на всяко нещо, за което плащат. Очаква се голяма част от лошите водачи да променят поведението си, за да не влошат досието си и да плащат по-скъпа “Гражданска отговорност”. Примерните водачи пък ще получат бонус за поведението си на пътя. Застраховката както и досега ще се сключва за всеки автомобил. Но при нарушение на пътя отрицателни точки и по-рисков клас ще се слагат както на колата, така и на собственика.

За извършване на административно нарушение при шофиране в чужбина няма да се завишава цената на застраховката “Гражданска отговорност”. Например, ако получим глоба за превишена скорост в Гърция, рисковият ни клас като водачи в системата “бонус-малус” няма да нараства. Причината за това е, информация за глобата няма да постъпи в информационната система за полицата. Цената на полицата обаче ще нараства, ако причиним произшествие на пътя в чужбина и българският застраховател и заплати щета по полицата.

При проверка в “Гаранционния фонд” за рисковия клас на всеки автомобил ще има данни както за вече влезли в сила наказателни постановления за нарушения, така и за потенциално възможно повишаване на рисковия клас на колата. Например заснемане на колата с превишена скорост веднага ще се регистрира в системата като възможност на по-късен етап да се вдигне цената на полицата, дори ако фишът още не е връчен.

При продажба на употребяван автомобил историята за направените нарушения ще върви заедно с колата, предвижда системата “бонус-малус” за определяне на цената на “Гражданска отговорност”. Целта е шофьорите с много нарушения да не могат да прехвърлят автомобила си на баба или малко дете, които нямат произшествия на пътя и така да избегнат плащането на по-висока цена на полицата. При покупка на употребяван автомобил хората ще може да правят безплатна справка в “Гаранционния фонд” за неговия “бонус-малус” клас. С промяна в Закона за движение по пътищата нотариусите може да бъдат задължени да правят тази справка. Така новият собственик ще знае дали с колата са правени нарушения и каква цена за полицата ще плаща. Очаква се такива справки да може да се правят от април 2019 г. Непродаваеми ще бъдат само колите на шофьори с много нарушения, които плащат с 400% по-скъпа “Гражданска отговорност”. Ако колата има по-малък рисков клас и завишение на цената от например 30%, новият собственик може да се спазари за цената – 3 години ще плаща по-скъпа полица и ще купи колата, ако му направят отстъпка от цената от 300 лв.

При въвеждане на системата “бонус-малус” може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната “Гражданска отговорност”. Например неспазване на дистанция и лек удар на колата отпред ще води до завишение на цената на полицата със 190%, ако се викне пътна полиция, попълни се протокол и щетата бъде платена от застрахователя. Освен това виновният шофьор ще плаща по-скъпа полица в продължение на 5 години. В този случай по-изгодно за виновния шофьор ще бъде да плати от джоба си за ударената броня и случаят въобще да не стига до застрахователя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    261 12 Отговор
    Перфектно заглавие - искараха МПС-тата с душа! Кретенизъм безкрай, причинен от желанието за свръхпечалби на застрахователите. Едно просто решение - застраховка на водача - и всичко е ОК!

    Коментиран от #9, #11, #48, #77

  • 2 1000

    34 4 Отговор
    https://fakti.bg/bulgaria/342448-borisov-svika-speshno-ministrite-grajdanskata-namalo-da-e-1000-lv
  • 3 Емил

    62 5 Отговор
    Я-а-а докато пусна поста и смениха заглавието!
  • 4 Гост

    170 10 Отговор
    Нямам думи ,по-голяма простотия не бях чел!

    Коментиран от #112

  • 5 Булшитс

    124 5 Отговор
    Нямам вяра на тия глупости, вън тия мърши
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Стамат

    156 8 Отговор
    Ее попиляха ни и това си е .Дано се задават .Няма такава държава .
  • 8 Уую от Пичковци

    113 13 Отговор

    До коментар #6 от "СУй леп и Уешко мЕсо":

    И аз обмислям напускане на тази кочина .С цялото си семейство се махаме край .

    Коментиран от #62, #64, #81

  • 9 да кажа и аз

    103 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    много си прав отговорността е на автомобила с номера на рамата и регистрационния номер а не на лицето с име и егн а се нарича гражданска отговорност т е на гражданина примерно пежо 407

    Коментиран от #13

  • 10 8888

    153 4 Отговор
    Тези застрахователи са пълни кретени. Автомобилът ли причинява катастрофите или водача? Абсолютни олигофрени!

    Коментиран от #41

  • 11 гост

    20 50 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    И като сте двама или трима "водачи" с една кола , тогава пак ша ревеш май , а тогава и да сте "примерни" , пак 1200 лв , да ви дойде акъла !!!
  • 12 onq s konq

    102 6 Отговор
    Статията в общи линии ОБЯСНЯВА ПОДРОБНО бъдещите нагласи в Закона за застраховането относно ГО,които вероятно ще бъдат приети макар и с малки корекции.Само едно не се ОБЯСНЯВА В СТАТИЯТА -.....КАК ЩЕ СИ ХАРЧАТ ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ПОРИТЕ,ИЗСМУКАНИ ОТ ВОДАЧИТЕ КАТО "ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ" В ПОЛЗА НА ДРУЖЕСТВАТА?А "некои хора" си мислят,че депутатите чакат на депутатската си заплата и "като нищо" ще отхвърлят с гласа си подобен УНИКАЛНО ИЗЕДНИЧЕСКИ ЗАКОН...вместо ДА ГО ГЛАСУВАТ И ДА СИ НАПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ СЪС "ЗАСТАХОВАТЕЛНИ МИЛИОНИ"!
  • 13 гост

    47 9 Отговор

    До коментар #9 от "да кажа и аз":

    А случайно да ти мине през акъла , че като сте в къщи шофьори ти , жената и двама 18-19 годишни ще платите 1300-1500 лв , щото все някой ще издъни "дисциплината" , хахах !!

    Коментиран от #17, #29

  • 14 Сандокан

    84 2 Отговор
    При въвеждане на системата “бонус-малус” може да се стигне до ситуация шофьорите, които направят катастрофа, да предпочетат да платят причинените от тях щети на другия автомобил, вместо да се повиши техният рисков клас като водачи и да нарасне цената на тяхната “Гражданска отговорност”. НИКОГА НЕ БИХ СЕ СЕТИЛ ,ЧЕ ТОВА Е ИДЕЯТА.Разбира се.

    Коментиран от #21, #44

  • 15 Тотални боклуци

    153 1 Отговор
    В цивилизованата Европа тази застраховка и регистрационните табели са на ШОФЬОРА!!! Ако ще и 50 коли да има регистрирани, едновременно може да кара САМО 1 от тях. И съответно плаща една гражданска за 50 коли, а номерата си слага на която кола му се ползва(Швейцария, дори и Гърция). А тук какво става - 50 автомобила=50 граждански=50 регистрации=50 винетки. Е*АТ НИ ВЪВ ВЪЗДУХА, А СИ ТРАЕМ ТОВА НИ Е ПРОБЛЕМА!!! Утре си вадя разрешително за автомобилен психиатър, та да успокоявам душите на "лошите" автомобили, ще може и с направления от НЗОК. Да запалим Райхстага, пардон, парламента - то по Хитлерофашизма не е имало такива репресии срещу собствения народ.

    Коментиран от #80, #109

  • 16 Путин

    17 55 Отговор
    Елате при миня във кочина расия тук е рая не ходете във Европа

    Коментиран от #30, #45

  • 17 що бе

    21 2 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    всеки си има име и егн на един много на другия малко на третия средно всеки според това какъв е на пътя демек индивидуално
  • 18 Сталин

    9 22 Отговор
    Имеет чолавек имеет проблем,нимеет чолавек нимеет проблем!!!
  • 19 Джудже

    78 3 Отговор
    Много интересно, защо застраховката се казва "гажданска отговорност" като не е за граждани, а за автомобили? Трябва да е "автомобилна отговорност"

    Коментиран от #20

  • 20 истината

    23 0 Отговор

    До коментар #19 от "Джудже":

    ние май всички казваме едно и също но по различен начин

    Коментиран от #35

  • 21 колата

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сандокан":

    не просто на тяхно име няма да бъде регистриран автомобил
  • 22 ние длъжниците

    54 0 Отговор
    Държавата като един закоравял ЧСИ
  • 23 Morgoth

    63 0 Отговор
    Тънкия момент тук е "или след 8-9 по-леки нарушения" - за 7 години давност това прави 1 нарушение на година. С толкова ви приравняват на водачите убили човек!
  • 24 Николай

    62 1 Отговор
    За водач под 25г. застраховката гражданска отговорност е почти два пъти по скъпа. Това е факт и е на собственика на колата. Сега ако си купи кола от друг собственик с лошо досие на колата какво става. Значи в единия случай фактор е водача-собственика в другия колата понеже бившия собственик имал много нарушения. Имам и други въпроси по темата, но ми писна от глупости. Не разбирам защо никой не казва истината и манипулират хората.
  • 25 Николай

    17 3 Отговор
    Миналата година платих с около 60-70 лева по малка гражданска. Те така или иначе я увеличават всяка година.
  • 26 ЯДОСАН

    77 6 Отговор
    Маи наистина доста българи щесе махнат от тази бг тук в бг сме мишки цени нагоре заплати надоло а тези дето са в парламента взимат тлъсти заплати дано този дето го е измислил да гледа собствените си деца и внуци с наши заплати ите даневзимат повече от 400 лв. Бъдете проклети
  • 27 Киро

    54 5 Отговор
    Оставка

    Коментиран от #73

  • 28 8888

    49 3 Отговор
    Далаверата явно е друга. Колата като ти стане с лошо досие, да я бракуваш и да си купиш друга "нов внос" от чужбина. И ще стане един оборооооооот на вносни коли.
  • 29 О.Р.

    27 0 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Ако гражданската отговорност не е на автомобил, а на водач, премията трябва да е значително по-ниска(на човек)
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 хост

    17 0 Отговор
    както вече стана известно,досие ще има колата,а не шофьорът!Ще настане трескаво търсене на данни за колата,а някои коли на старо ще бъдат бракувани.
  • 32 може да хване дикиш

    35 4 Отговор
    в неделя отивам да запаля свещ и да ги "БЛАГОСЛОВЯ"
  • 33 BRABUS

    51 2 Отговор
    Наглостта няма граници! Надяват се виновният водач при птп да плати щетите, за да не му се оскъпи застраховката?!?
  • 34 8888

    16 1 Отговор
    Май ще си сменя дейността. Ще стана вносител на автомобили!
  • 35 Джудже

    26 1 Отговор

    До коментар #20 от "истината":

    Имам предвид, че "гражданска отговорност" трябва да е персонална за всеки водач. Така няма да има санкции за автомобили, а за водачи. Просто, който смята да управлява автомобил си прави въпросната застраховка. Така цената на застраховката ще е или по-ниска, или голяма част ще предпочетат да ползват друг вид транспорт, а може би и двете. Така и задръстванията ще намалеят, и така могат допълнително да се санкционират джигитите, а не автомобилите.
  • 36 Уую от Пичковци

    67 4 Отговор
    Къде в статията е най важната информация?.Счупената броня .Ето това е 190 % пет години .Леките ПТП са най масови .И Гадов.ете са го измисли .Или плащаш скъпия ремонт или(отваря се така и възможност автосервизите да вдигнат цените страшно много за леки ремонти) плащаш пет Години колкото не плащат и в швейцария за одраскана броня.Тука е разковничето А ,пътните полицай вече гледат сайтовете за луксозни коли и яхти.Браво на ГРОБАРНИКА.Този път ни разказаха играта.А това което държавата причянава на народа си никой враг не може .Врага ще ни обидини и ще го победим Но държавния служител от стремежа за лично облагодетелстване бавно и системно убива народа си .При това излиза все едно е герой.

    Коментиран от #49

  • 37 Гого

    20 11 Отговор
    Купуваш нов автомобил,който няма досие. Толкова ли не можете да вденете! Завоалирано е ,ама се подразбира.

    Коментиран от #105

  • 38 Индианеца

    29 0 Отговор
    Е като може да се оправяш на пътя кой поема ремонта при птп да не стигало до застр. Да ги закрият всички като Олимпик
  • 39 Гого

    10 4 Отговор
    Скоро разбрах ,че застрахователят ми дава 10% отстъпка през SDI ,затова че нямам нарушения.
  • 40 Бай Тошо

    49 0 Отговор
    Къде отидоха тия цени, от 100 лв на 300 лв че говорим за бонуси , прах в очите на слепите
  • 41 Бай Шиле

    44 4 Отговор

    До коментар #10 от "8888":

    Момченче,застрахователите съвсем не са "олигофрени".Те са част от реалностите на капитализма.Ние сме олигофрените и овце,които ги стрижат.

    Коментиран от #46

  • 42 Bat Sande

    24 2 Отговор
    Пътя към ада е постлан с добри намерения! Преди и банковите карти ни ги пробутваха като нещо страхотно и сигурно, а се оказа че нито са сигурни и от безбройните им такси и таксички парите ни се топят без да можем да ги ползваме. Аз още не съм убил никой (нямам и нарушения последната година), а вече застраховката ми от 360 е 1065 лева с тенденция да я дублират до края на годината. И нямаме право на избор...или по скоро избора е: Да се обеся или да се гръмна?
  • 43 Пътна Полиция СДВР

    27 0 Отговор
    И ся КВО прайм???
  • 44 оня без коня

    21 4 Отговор

    До коментар #14 от "Сандокан":

    ДОБРО УТРО! Сега ли се сети,че това е крайната цел. ДА ЖИВЕЕ КАПИТАЛИЗМА!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 8888

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Бай Шиле":

    Първата дума не я разбрах!
  • 47 Иво

    27 3 Отговор
    Вервайте му на тиквата че няма да е хиляда ще е хиляда и двеста
  • 48 Народа ПРОСТ

    38 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Все още търпи мафиотите -застрахователи да Го РЕКЕТИРАТ а Мента стоянова яростно ги защищава -явно съвсем безкористно и Аз искам моята ф-ма да има сигурен пазар с клиенти които РОБСКИ да ми плащат и да им вдигам произволно цената ?!? Бандитска БЪЛГАРИЯ
  • 49 Уйу пичковец

    17 3 Отговор

    До коментар #36 от "Уую от Пичковци":

    Кви държанки те гонят. В случая застрахователите от няколко години реват, че не им достигат парите и ето ти малус, бонус, само дето ще е само малус. Хоп, лекп боя о 200% отгоре. За 25% бонус чакаш 7 год. Това е договорка на застрахователите с гробарите, не с редовите пешки. Но не съм съгласен, че ако искам да си купя кола с много нарушения, трябва да й плащам до гроб 400% застраховка. След като се прпдаде, новия не трябва да е ощетен. Така излиза че стария си продава колата и си взима друга без нарушения и човека е на чисто.
  • 50 ВНПР

    47 2 Отговор
    Шофьор съм от 40 години от далечната 1978г. До сега без нито едно нарушение и нито едно наказание. Според застрахователите ще чакам още 7 г. за бонуса. Ами дойте ми го вече на онзи свят , може там да ми потрябва.

    Коментиран от #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Да има за гражданите

    35 0 Отговор
    Последния цитат цепи. Значи по изгодно е да платиш от джоба си, и едновременно да плащаш гражданска. Ами така или иначе този който няма гражданска, трябва да плати от джоба си. Сега ще се бърка два пъти в джоба.
  • 53 123

    12 1 Отговор

    До коментар #50 от "ВНПР":

    Ще ти трябва и там те герберасти са на всякъде
  • 54 Жжжжот

    36 2 Отговор
    Дейб.а смотаните гербери, проклети да са до 7 седем поколения.. алчни нещастници долни.. дано, дано цялата тази простотия изнудване на населението да ви се връща многократно, дано и в другиа свят да не видите вир !!!
  • 55 1222

    28 1 Отговор
    Защо трябва да е задължителна гражданска отговорност ако направиш нещо си плащаш а така и нищо да не направиш пак плащаш
  • 56 Caci

    26 3 Отговор
    ДОЛУ ГРОБ
  • 57 Иванов

    31 2 Отговор
    Има един момент, който изобщо не са го отразили "мъдреците" застрахолапачи. А той е, че кат ще започнат поголовна сеч по заповед отгоре, а хората ще преминат към саморазправа с катаджийте заради несправедливите наказания. Казвам ви, идва време разделно по пътищата и то заради алчността на застрахолапачите и техните спонсорирани закрилници- политиците!
  • 58 Ne razbiram

    3 11 Отговор
    Ha ha ha,mnogo svirepi,mnogo gnevni,mnogo nedovolni,Ha ha ha!
    Haide sega napishete vkupom neshto otvratitelno za ciganite,koi s kolkoto dar slovo razpolaga ,izleite zlobata i otrovata,koyato taite v robskite si dushici i zapochvaite da si plashtate legalnia reket.Nyama nujda da izpolzvate socialnite mreji za da se organizirate i da izlezete na spravedliv Protest!Ne! Izpolzvaite socialnite mreji da rusite otrova bez da se sramuvate ot sebe si kak izglejdate ot strani izpolzvaiki tolkova otvratitelen ezik.Zashtoto vsichki ste edinodushni,kogato stava vapros da hulite i psuvate prelivashti ot zloba.Zashtoto da budete zli vi haresva!Zashtoto Robat postoyanno bit,unijavan i podtiskan e natrupal mnogo zlost i omraza.Zashtoto Robat e sviknal da turpi i da ponasya vsichko!Shte izturpite i tezi zastrahovki,i oshte mnogo.
    Ne razbiram,kak edin takuv robski narod e rodil sinove kato Levski,Botev,Smirnenski,Vapcarov!
    Razbiram zashto ste gi ubili i predali,zashtoto prosto ste takiva/Kalin Orela/-prochetete knigata i vie shte razberete!
    Pishete komentari na volya /svoboda na slovoto/ i si plashtaite....
    Svobodata...Salama-Svobodata...Salama
    Do kude dokarahte Bulgaria!
  • 59 Бонкп

    29 4 Отговор
    Че аз по-добре вече да сменя държавата... ако все пак реша да остана тук, мисля да сменя регистрацията на колата с такава от друга държава. Тук вече таксите са непосилни за нормалните хора.... Който се кланя на тиквата, няма грам акъл в мозъка си !

    Коментиран от #63

  • 60 Bg mafia

    16 1 Отговор
    Прост народ проста даржава какво общо има колата сас шофиора в германиа се застрахова според водача ама наште са по хитри ако има кои да плаща
  • 61 гост

    34 1 Отговор
    Гадна мафия е поробила народа и се чуди как да му вземе и малкото което има . Чудят се какво да криминализират за да събират глоби или такси .
    Личната ми прогноза е че без едно голямо трепане няма да мине работата . То се търпи до едно време . С протести не става . Прехвърлят си вината един на друг по институциите , а са от една мафия всичките .
  • 62 Иван

    41 4 Отговор

    До коментар #8 от "Уую от Пичковци":

    Това само доказва долнопробието на българите . Да бягат като плъхове от собствената си страна . Страна райско кътче .
    Около 100 семейства висша номенклатура заграбиха България и водят геноцидна политика , като повечето се знаят кои са . Толкова ли е трудно да се разреши този проблем , че да бягат българите от България ? Малоумен народ - това е истината . Ще вдигали цената на гражданската отговорност на 1000 лева и малоумника , видиш ли вместо да си потърси правата с всички възможни средства , щял да бяга от страната . Ами пълна идиотия е това .
    И излиза че един средностатистичен човек в България за да кара автомобил трябва да работи 2 месеца за да и плати масрафа .
    Тая наглост само с олово се оправя .
  • 63 Тихомир Тодоров

    13 0 Отговор

    До коментар #59 от "Бонкп":

    Отдавна съм го направил, за пример преди три месеца си платих застрсховките за двете коли, общо 145 Евро, едната е 2003 другата 2004 година и двете с 2 литрови двигателя, прегледа ми е един път на две години и.... Повече нищо никому не плащам, няма винетки, няма данък в общината а да не ви казвам как за по малко от два часа ми заплатиха 276 Евро за това, че ме подпряха на паркинг пред магазин, щетата беше няколко драскотини по бронята, т. Е. Никаква

    Коментиран от #107

  • 64 Тореро

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Уую от Пичковци":

    И аз се замислям вече
  • 65 Владислав

    11 0 Отговор
    Въобще няма да си купувам такава застраховка
  • 66 Бисер

    16 0 Отговор
    Ковчег с чекмеджета няма рано или късно щеги затрапим мръсни мафиоти кръвопийци!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 67 Усмивката

    25 3 Отговор
    Защо в България се приемат такива закони .От Финландия родината на Дядо Коледа ,там дето слънцето го няма месеци взехме правилото движение с включени фарове посред бял ден.Сега това чудо на европейското законотворчество.До вчера ни убеждаваха че всичката домашна ракия е вредна и опасна. Битуването на море по близо от 100 метра е неекологично ,а бетонните дворци до сами бряг еко.Тоз народ толкоз ли е проз ,че не вижда що чини от приказките...„ за благото на народа”....или за чие благо се работи в това народно събрание.
  • 68 Сульо

    20 3 Отговор
    Този ГЕРБ ни ебамамата с най различни измислени закони през последните години само само за да направи бюджет..

    Коментиран от #70

  • 69 vasik atanasova

    23 2 Отговор
    аз не вярвам някой да плаща 1200 лева гражданска
    просто ще карат без защото всяко нещо си има граници

    Коментиран от #74

  • 70 vasik atanasova

    5 1 Отговор

    До коментар #68 от "Сульо":

    точно и ясно
  • 71 асддса

    10 0 Отговор
    И какво, хора с нарушения трябва да си хвърлят автомобилите на скрап ли ? Ми аз така мога ли да купувам кошници по 1000 лева, да ги карам на уволнение и да блъскам всички на ляво на дясно и се водя перфектен шофьор, така ли ?
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 СссереМ

    3 25 Отговор

    До коментар #27 от "Киро":

    1200 лева трябва да е за всички,всеки некадърен БАРАБА се качил на 15 -годишната си морга и квичи "ОСТАВКА",само не е ясно за КОЙ?

    Коментиран от #84

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Krokodila

    0 2 Отговор
    I kakvo pokriva tazi grajdanska.V Ispaniq rimerno bazovata zastrajovka pokriva grua,stakla,ogledala klu4alki i tem podobni.A v na6ta ko4ina dava6 edni pari ama za kakvo???.koi e vinoven za tova???.Nie sme vinovni 4e ne izlizame na ulitsata da si tarsim pravata.Samo draskame i pi6em i nikoi nqma topki da si tarsi pravata Stoite si v ko4inata nare4ena Bg.Aide sas zdrave
  • 77 .Д.Кънев

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Поредният рекет на власта.Тия чиновници нямат насита все са гладни и ненаситни.
  • 78 идва

    5 4 Отговор
    Кo, за 70 лв да се напрягам да дебна кога ще ме спрат, и да карам като баба? И то 7 години-не мерси
  • 79 Невидим

    7 2 Отговор
    Къде трябва да отидат скапаните манипулирани Фолксвагени- на бунището България! Германците се държат за главите какво ще правят с дизеловите коли, и ето намериха решението!
  • 80 Мартин

    5 6 Отговор

    До коментар #15 от "Тотални боклуци":

    Ей това е. Може да имаш и 100 коли,обаче на българина не му се дават 5 стотинки на държавата. Малко раздвижи мозъчето преди да пишеп глупости! Значи най-кухите парчета,където крадат като ненормални и имат по 10-на коли и то скъпи да вземе да ги облекчим да плащат само 1 гражданска горките (живи да ги оплачем).

    Коментиран от #114

  • 81 Еди кой си

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Уую от Пичковци":

    Прав ти път! Нямаме нужда от такива екземпляри!
  • 82 Зампер

    6 1 Отговор
    Много скоро и брояч за вдишания въздух
  • 83 Хасанчо

    13 0 Отговор
    Всичко това има оправия само по един начин. Спрете да плащате. Колко дела и колко хора ще вкарат в затвора. Колко съдия изпълнители трябват за да вземат пари от 2 -3 милиона човека . Колко хора ще изчезнат от страната и тази година .500 хил или повечко. Благодарение на мултимилионери изедници с лобисти в народното събрание. Между другото ,от вчера застраховките отново са с по-висока цена. Така лекичко без никой нищо да обосновава и да обяснява. Чакай ти за 7 години да вземеш 70 лв отстъпка . Ми те на година си ги вдигат по три пъти най-малко ,щото парите все не им стигали. Идиоти сме ние ,дето му плащаш застраховки на автомобил който стои в гаража ,оти си в чужбина 6 месеца за да изкараш пари за да оцелее семейството тук. Плащаш данък и застраховки и винетки без значение ползваш или не. Човек изминал 7 хил.километра за година с автомобил до150 к.с. над 14 год. ще плати за месец горивото + още толкова за тежестите върху автомобила. За 500 км на месец са 100 лв бензин и 70 лв такси. Този който е със 2хил. километра на месец също ще плати 70 лв такси. Какъв е риска ,какво е замрасяването и какво е амортизирането на пътя ? Постоянно да регистрираме и дерегистрираме автомобили е умишлено сложно именно за да плащаш на куп за този дето духа. За да повярва управляващия ,че това са прекалени суми то просто спрете да плащате. Иначе излиза ,че сте достатъчно богати и прости за да вдигат още. Така е от Тошово време , а тези са им ученици и деца.

    Коментиран от #87, #106

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Гражданин

    4 1 Отговор
    Стачка трябва

    Коментиран от #90

  • 87 Санчо Панса

    3 0 Отговор

    До коментар #83 от "Хасанчо":

    Добре е като идея, ...но!
    Пробвах този номер на два пъти, защото колата трябваше да се ремонтира, а нямах възможност.
    Като мина известно време почнаха от застрахователния надзор /или нещо подобно/ и от полицията да ме уведомяват, че колата ми ще бъде спряна от движение и снета от отчет /нещо подобно/.
    И така - пак се наложи да плащам...

    Коментиран от #89

  • 88 Не така бре..

    9 2 Отговор
    Еее..не се спирате да ни го набивате и в мозъците и около и в г...,ами спрете се с тия 1000...,400%..ами това е всеки божи ден.То бива лакомия ама това минава всякакви граници..
  • 89 кола на трупчета

    4 0 Отговор

    До коментар #87 от "Санчо Панса":

    А ти знаеш ли тук една кола пред блока колко време не я дигнаха.Собственикът и си купи ново старо Псе, и така старата гробница дори почна да си губи част от елементите по шасито.Накрая след 6 години една сутрин се дигна една тупуртия и му я дигнаха от общината за бракуване.То само да се даде сигнал до общината е нужно да минат 2 години за репатриране.Т.ч може спокойно да им теглим една майна на застрахователи и бирници, особено ако стане масово явление саботажа.
  • 90 ААА

    6 0 Отговор

    До коментар #86 от "Гражданин":

    Правилно общодържавна стачка ,и гражданско неподчинение ,да се бл,окира земя,въздух ,вода, като при гърците,всичко това е само за наше добро.Плебсата има шансове само когато е събрана организирана и недоволна под прозорците на грабителите -мошенници.
  • 91 345

    2 2 Отговор
    Малко са им тези цифри,за джигитите трябва да са по-големи застраховки.
  • 92 Застраховка за другите!

    4 0 Отговор
    Всичко се върти около автомобила, като трябва да пишат АКТ на мене!
  • 93 Тъй кът стане

    2 0 Отговор
    Ми то щом ще си плащам и ще ми плащат на ръка ( за да имам чисто досие) за къв ми е да имам автокаско? А за задължителното Го , трябва да видим дали неможем да го плащаме в ромъния , гърция или при друг комшия ( може там да е по-евтино)
  • 94 12-20 г.

    0 2 Отговор
    https://m.fakti.bg/mnenia/344245-ot-smetkite-na-kfn-primerniat-shofyor-shte-prodaljava-da-kara-15-godishni-tarataiki
  • 95 некой си

    4 0 Отговор
    Как не ви е срам бе .........?
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Азсъм

    3 1 Отговор
    Застраховката е всичко друго но не и застраховка. Събират се милиони лева от милиони коли а почти нищо не се обезщетява. Тази оплетка е изплетена така защото застрахователите са в картела на власта и цената е уговорена и задължителна.
    Догуша да му дойде на човек от полицейски абсурди. Както и управията дето са измислили за старите коли.
    Споре мен трябва да се мисли за избори и как да изчистиме сметта дето пречи на живота.
  • 99 Рррррр

    5 1 Отговор
    Поредната идиотщина че превишената скорост какво общо има със застраховката?
    Ей не кадърни (малоумни) вишисти дето ги мислите тези простотии и обирджии на народа, заслужавате линчуване успеете да бълвате бисери като онова депутатче и мястото ви не е тук
  • 100 Рррррр

    8 0 Отговор
    Колата пък какво е виновна. С досие, собственика, шофьора да си плати глобата ама колата??? Не разбирам тоз дето ги мисли и тези дето го подкрепят, не са редовни.
  • 101 125

    8 0 Отговор
    Виновни сме!... ЗАТОВА ЧЕ МЪЛЧИМ! ЗАТОВА ЧЕ НЕ ИЗЛЕЗЕМ НА УЛИЦАТА!!!..
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Ранко

    2 2 Отговор
    Внимавайте какво говорите,и какво агитирате,че Пиночетовците на Боко ви следят в нета..
  • 104 1234

    7 1 Отговор
    7 8 по леки? Разбирай превишение на скоростта или ужулен калник. Не знам шофьор без глоба за скорост с камерите ше стане още по зле. С други думи след 5 до 8 г почти всички шофьори ще са с 400 процента. Младите щото са млади шофьори, а старите щото са карали много... Целия тоя бизнес със застраховането е една измама и рекет
  • 105 Опаааа

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Гого":

    Всяка година ли бе умнико, кои хора могат да си го позволят? Да си купят купчина желязо (даже вече ги правят от пластмаса), на цената на едно жилище? Дететото ти като вземе шофьорска книжка то сигурно ще е вундеркинд и ще кара най-добре от всички и без дребни инциденти 7 години нали? Един средностатистически българин на колко време си смена возилото....аааа сети ли се ...на по-малко от 7 години....даже и тия 25% почти никой няма да ги "намаже".
  • 106 Шофьор

    0 1 Отговор

    До коментар #83 от "Хасанчо":

    Асанчо, не става бе моето момче! Еле пък да спреш да плащаш! Така, че не агитирай за нещо, дето и ти не правиш. Щом караш,значи плащаш! И ще плащаш! И ти,и аз и този дето колата му стои две петилетки пред блока, и този дето я кара само събота и неделя до село! Другото е по-важно.КОНТРОЛА! Не плащаш-колата на трупата,но не пред блока,а на наказателен паркинг! Тогава пак агитирай!
  • 107 Свилен

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Тихомир Тодоров":

    146€ застраховка за две коли? Сподели в коя държава живееш ако не е тайна.
    Поздрави.
  • 108 Един

    0 2 Отговор
    Плащам в Италия 800 евро с клас 14. Всяка година ми намалява 1клас и около 60 70 евро. Познати плащат около 300 евро след 8 - 9 години без големи провинения. На фона на заплати от 1500-2000 евро. Сметнете Вие
  • 109 АнтиТиквун

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тотални боклуци":

    Точно така! Така трябва да е и при нас, но ще има падне многократно печалбата на герберите, а трябва да се събират пари за избори! В Щатите и Франция е същата система - един шофьор може да притежава 100 МПС-та, но плаща само една "Гражданска", една винетка и един данък, и всичко това само на един регистрационен номер, който е на твое име и може да го сложиш във всеки един на която кола пожелаеш, защото на пътя си в движение само с един автомобил, а не едновременно със сто! Това задължително трябва да се въведе и у нас в България, защото сегашното положение си е чист законен рекет върху всеки един от нас! Трябва да си търсим правата и да се борим до дупка за тях! Протестите трябва да станат по-многобройни, за да има положителен ефект и да победи народа, а не изедниците! Оставка на тази пасмина!
  • 110 АнтиТиквун

    0 0 Отговор
    "... във всеки един момент..." ( в бързината съм забравил да допиша ) ! 🍺
  • 111 Селски гражданин

    4 3 Отговор
    Ебаха ни майката това не се издаржа вече бунт и да си ходят!!!!!!!!!!!!!
  • 112 Гост

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Ела в германия и ще я изпиша не да я четеш ще се научиш да караш нормално не като тъпи джигити
  • 113 Минчо г.

    2 2 Отговор
    Колата ми проговори, първо ми се извини и после си призна, че предишният собственик я накарал да се блъсне в дърво.
  • 114 Приятелю

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Мартин":

    Къде съм казал, че не се плаща данък за всяка кола??? Че не помня. Данъка е за държавата, застраховката НЕ Е за държавата, а за нечии частни интереси. Мерси за вниманието
  • 115 Фукти, фукти

    2 1 Отговор
    Не ""понасяте" мнения на свободно мислещи, които се различават от наложената ви цензура. Здравейте, "демократични" факти. Как сте, вероятно доволни от изпълнената поръчка за заблуда на населението
  • 116 Не'ам нерви

    1 1 Отговор
    Като ще плащам данъци и такси като в нормалните държави предпочитам да го правя в нормална държава! До година бройте двама балъци по- малко! И трите деца, които държавата изгони чрез мен- та ПЕТ. Дори и пенсията си, ако я доживея, ще харча другаде! Аман!
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове