2 399 10

Вижте какви коледни бонуси ще си раздаде съдебната власт

За коледните премии ще отидат общо 9.5 млн. лв

Магистратите и съдебните служители ще получат коледни бонуси от почти половин заплата. Това реши Висшият съдебен съвет (ВСС), съобщи lex.bg. Премията ще е 43.5% от основната заплата. Сумата ще се увеличи според ранга на всеки, т.е. колкото по-висок ранг има магистратът или служителят, толкова по-голям ще е бонусът. Минималната заплата за младшите магистрати е около 1800 лв., пояснява "Сега".

За коледните премии ще отидат общо 9.5 млн. лв. Парите са от икономии в бюджета на ВСС.

Били са обсъждани два варианта за раздаване на парите, обясни Гергана Мутафова, която е член на бюджетната комисия във ВСС. През март съветът гласува да се раздадат пари за дрехи, като тогава бе решено на служителите да се отпуснат по-малки суми. Затова единият вариант за коледните премии е бил да им се отпусне остатъкът от 251 лв. на човек, което е 2.4 млн. лв. Така обаче се намалява размерът на бонуса, тъй като за него остават около 7 млн. лв. вместо 9.5 млн. лв. Затова ВСС реши да даде еднакъв процент за всички.

Въпреки отпуснатите бонуси ВСС призова съдилищата и прокуратурите да бъдат по-спестовни, тъй като 1/3 от парите за бонуси идвали от спестени средства на самия съвет. В същото време стана ясно, че ръководителите по места си позволяват харчове, въпреки че формално не би трябвало. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че имали информация за ръководители, които отпускали по над 250 лв. за очила, след като съветът решил, че може да се дадат максимум 150 лв. "Сега и те чакат същото ДМС", заяви Магдалинчев.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ванката
  Отговор
  1 09:08  23.11.18
  а за обикновенния човечец какъв бонусн ще има за коледа ... нови цени на тока или парното що пък не и двете като промо пакет за празниците
 • Кълвач
  Отговор
  2 09:08  23.11.18
  Само с подкупи не става, трябва и държавата да изтръгнат!
 • ДОКО
  Отговор
  3 09:09  23.11.18
  ОХ БАБАЧКО..СЛЕД ПОЛИТИЦИТЕ АДВОКАТУРАТА Е С НАЙ ДЕБЕЛА ФИЛИЯ..И ОТДЕЛНО СМУЧКАТ ОТ ПРОСТИЯТ НАРОД ..А ТО ЕДНО ПРАВО НЕ МОГАТ ДА ДОКАЖАТ ДАЛИ Е ВЯТЪР ИЛИ ВАЛИ А УБИЙЦИТЕ СИ ПИЯТ КАФЕТО РАХАТ..СПРАВЕДЛИВОСТ ИМА И ТЯ Е САМО В БОГ..А МОЖЕ И ИЗВЪНЗЕМНИТЕ..

 • дедо Асен
  Отговор
  4 09:13  23.11.18
  За милион и половина пенсионери - по 40лв. За "заслужилата" съдебна система - по няколко хиляди на калпак! Общо - 9 милиона лв. От икономии! Много са били "икономични"! Бойко, не те ли е срам,бе!
 • гост
  Отговор
  5 09:30  23.11.18
  А тези 10млн.лв дали не може да ги набутат във фонд за лечение на деца или за социално подпомагане на стари хора? Като има излишък, добре, но да не се раздава на богатите, а да се раздаде на хора в трудно положение. Около празниците се организират дарителски кмпании с известни лица и едва, едва събират 2,3,млн. последната година даже повече, а тези само в това министерство си разпределят почти 10млн. ей така. Е като има икономия, ами върнете я в бюджета или следващата година я приспаднете и министерството да получи с 10млн. по-малко, защо не го правите? Това са пари на данъкоплатеца, а не са на корпорация, за да си ги раздавате. Аз не съм съгласен моите пари от данъци да се раздават като бонус, защото дори няма основание за добре свършена работа, за да стане това.

  Коментиран от #6

 • Димов
  Отговор
  6 09:45  23.11.18

  До коментар #5 от "гост":

  Могат и трябва. Но хиена да дели залък с някой не се е случвало.
 • АНТИ МАНТИ
  Отговор
  7 09:53  23.11.18
  Е те това , Нашият модел не ми харесва . Демек младото поколение ще посети ТЕРМИНАЛ - 2 , и АДИОС АМИГО. Ще си останем задният двор на европа , за това на изборите най голямата метла и голямо проветряване в държавата . ОБЕЗАТЕЛНО {[ ЛУСТРАЦИЯ.]}
 • Данъкоплатец.
  Отговор
  8 13:40  23.11.18
  Те КОЛЕДНИ добавки вземат целогодишно. Едва ли ги еня за справедливото разпределяне на излишъка в бюджета!
 • чичо
  Отговор
  9 16:00  23.11.18
  Това е един добър повод за стачка.Предлагам,бонуси,или за всички или за никого.Какво чакаме.
 • незнайко
  Отговор
  10 12:17  24.11.18
  Публикувано във факти.бг: Парите са от икономии в бюджета на ВСС. Щом има икономии значи бюджета е бил предварително напомпан за да остонот пари за бонуси . Откъде иначе ще направят икономии ? Може би от НЕСВЪРШЕНА работа ?

Напиши коментар:


Публикувай