Last news in Fakti

24 Януари, 2019 13:34 2 495 29

„Сова Харис“ за зимния туризъм: 60% са „ЗА“ втори лифт на Банско

  • банско-
  • лифт-
  • сова харис

Половината от хората казват, че трябва да се промени законодателството

„Сова Харис“ за зимния туризъм: 60% са „ЗА“ втори лифт на Банско - 1

Масово българите подкрепят изграждането на втория лифт на Банско. За това говорят резултатите от ново проучване на агенция „Сова Харис“ за развитието на ски-туризма и планинските общини. Интересното е, че това е позиция, подкрепяна и от симпатизантите на ГЕРБ, и от тези на БСП.

„Симпатизантите на градската десница черпят вдъхновение от тезите на еколозите. Може да се каже, че темата играе обединителна роля в техните среди. Не така обаче стоят нещата сред привържениците на двете най-масово подкрепяни партии у нас - ГЕРБ и БСП. Сред симпатизантите и на двете преобладава становището, че развитието на ски-туризма и планинските общини е важно за България“, сочи анализът.

„Противопоставянето на застъпниците за дивата природа у нас на тези, които искат да спортуват здравословно и през зимата, засега води до задънена улица. Резултатите от изследването показват, че в обществото ни са се обособили две групи, които подкрепят едната или другата теза. Около една трета от хората, живеещи в големите градове на страната, дават приоритет на ограниченията, които възпрепятстват развитието на ски туризма. Другата група, която счита, че валидните към момента мерки са прекалени и трябва да се променят, според различните индикатори консолидира над 50% от гражданите“, гласи един от основните изводи на проучването.

Казусът с построяването на втори кабинков лифт в Банско стана емблематичен за този спор и получава още по-голяма подкрепа (60%) за практикуващите ски-спорта и препитаващите се от планински туризъм.

„Еколозите, макар и значително по-малко на брой, проявяват пълно недоверие към опонентите си и застъпват позиции на тотален бойкот срещу всяка тяхна инициатива. От друга страна, групата на защитниците на интересите на хората, които живеят или работят в планинските общини, е не само по-голяма, но става все по-мотивирана. Очевидно е, че е належащо институциите у нас да намерят решение на болезнения проблем“, посочват анализаторите от „Сова Харис“.

„Не е ли естествено, че там, където е изграден национален курорт, където има дадена концесия, нещата да трябва да се направят така, че да сме конкурентни на най-добрите? Зимният туризъм е едно от красивите лица на България.

При това става дума за усвояване на малка част от територията, заемана от нашите гори. Дивата природа, която заема огромната част от нашите планини и гори, е друго наше красиво лице и трябва да я съхраняваме по най-отговорен начин. Създаденото противоречие е изкуствено. То е налице просто защото липсва дългосрочна национална стратегия. Последното съдебно решение за Банско показва, че законодателството ни позволява законите да се тълкуват по различен начин от спорещите страни. Очевидно е, че трябва да се направят промени в правилата, които да доведат до трайно решение на случая“, се казва в заключение в изследването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    29 21 Отговор
    Природозащитници (''зелените") са мекеренца платени!
  • 2 Vinetutkata

    25 11 Отговор
    Силно грешат. Пак ще отблъснат хората с нечистоплътното си и мърляво обслужване. И 5 кабинки да има, с компирщина туризъм не се прави!
  • 3 Макс и Мориц

    30 2 Отговор
    Стига сте ни занимавали с това Ибанско!

    Защо не пишете за Витоша, защо не се развива ски туризма на Витоша?
  • 4 Бухал

    15 2 Отговор
    Уважаеми социолози, за изказването на мнение дали този лифт трябва да се прави или не и доколко би се отразил и на какво са необходими определени компетентности, а не просто някакво субективно усещане, ориентирано основно спрямо егото на този който го изразява. Естествено, че ако се направи изследване в група, мнозинството от която хал хабер си нямат от даен въпрос, и съответната оценка и мнение ще е на съответното ниво - малоумна и показваща невежество.
  • 5 Шабиха

    8 7 Отговор
    Банските селяни газ пикаят. Тръба от Турция, Русия или САЩ не ни трябва вече, тия стигат и за износ. Скоро ще почнат и да се насират.
  • 6 арджентата

    15 6 Отговор
    "Масово българите" в региона са купени! Националните паркове са НАЦИОНАЛНО БОГАТСТВО! А не богатство за малцина...
  • 7 Гост 1

    11 1 Отговор
    защо не проверите заменките,всичко е ясно
  • 8 Мирослав

    19 3 Отговор
    Чиста манипулация е това "проучване на общественото мнение". Защо на проучат общественото мнение по въпроса трябва ли да се плащат данъци? Или трябва ли да можем да замеряме политиците с камъни?

    Коментиран от #9

  • 9 ГосТ

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мирослав":

    Много точно сравнение 👍
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рила

    7 1 Отговор
    После да не се чудите някой като бутне хълма,че му пречи на гледката. . .
  • 12 Илиян

    5 12 Отговор
    Който има акъл в главата е "за". Защото наистина такъв лифт трябва. Обаче има една малка групичка, които не можеш да убедиш, защото са коне с капаци и си държат на своето, каквито и аргументи да дадеш.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 4 Отговор
    Проблем не са лифтовете, а че ако се реализира проектът за втора кабинка, с предвиден капацитет 3 000 човека/час, в ски-зона Банско, природата в района ще се съсипе ОТ ЧОВЕШКИЯ ПОРОЙ. „Хората в Банско" искат да вкарат СЛОН В АПАРТАМЕНТ!!!
    Всичко може да си направим,-лифтове, хотели, магистрали, молове, небостъргачи, заводи, ....ПРИРОДА НЕ!
  • 14 111

    7 5 Отговор
    Сова харис едно хората точно на противоположно мнение ,някои имат имоти в банско и яко натегат да секат гората.Пирин е свята планина и да не сте посмели да я почнете!!!!!!!!!
  • 15 екологично

    3 3 Отговор
    Еколозите трябва да съборят къщите си и на терените да развъждат охлюви, светулки и прочие фауна. Ако не, значи са шарлатани и трябва да изкарат останалите си дни в някоя тухларна .
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пеньо

    5 1 Отговор
    До там ли паднахме, че да вярваме на „Сова Харис“!!! Няма ли закони в тази държава!
  • 18 miro

    8 2 Отговор
    Има една малка групичка, която иска лифт в Банско, и тва е групичката около Жирар... кой там беше, и една шепа промити банскалии, които работят за малко над минималната заплата. Една доста голяма група каза, че не иска 2ри лифт на Банско. Дори и съда го реши. Ама Ганьо си е Ганьо, искал лифт той. Колко от тия искащи лифт, са готови да платят 1/5 от минималната им заплатка за лифт карта? Смешна работа, смешна, банскалии стегнете се, че вече приличате на рекламното лице на Макдоналдс ;)
  • 19 Държавата умира

    2 2 Отговор
    То 80% за за беззаконие и са лош материал и им се получава. Да си го правят тоя лифт и да избягат всички светсни хора от тая кочина и да я закриват накрая- барабар с дюните на морето
  • 20 Townboy

    0 1 Отговор
    Да направят Бойко Борисов 49% съдружник и в Банско и ще имат не само втори, но и трети кабинков лифт!
  • 21 Васил

    2 3 Отговор
    Дано и Зелените да прочетат това проучване и най-накрая да проумеят, че хората искат да има втори лифт
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стян

    3 1 Отговор
    Проучването е направено на опашката за лифта
  • 24 Еколога

    4 1 Отговор
    Кой вярва на Сова Харис?

    Коментиран от #25

  • 25 ами кой

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Еколога":

    или совите или харис!
  • 26 той

    0 2 Отговор
    Всички зеленуги в екарисажа.
  • 27 ГосТ

    3 0 Отговор
    На "журналиста" правил статията,искам да кажа да направи проучване за застроената площ на Френската Ривиера към общата и площи и за Алпите също и да го сравни с България. На мен ми е интересно,а нямам време. Защото работата ми е друга. И я върша както трябва !!!
  • 28 Крис

    0 2 Отговор
    Ами всеки нормален човек ще е „ЗА“ втори лифт.
  • 29 Васил

    1 1 Отговор
    Здравият разум и логика винаги ще бъдат ЗА втори, трети и изобщо нови лифтове в страната.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове