Last news in Fakti

8 Април, 2019 15:07 2 814 13

Стартира проверката на имотите на Николина Ангелкова и Валери Жаблянов

  • николина ангелкова-
  • валери жаблянов-
  • имот

Върховна касационна прокуратура възложи на КПКОНПИ да разследва сигналите

Стартира проверката на имотите на Николина Ангелкова и Валери Жаблянов - 1

Върховна касационна прокуратура възложи на Антикорупционната комисия проверка по сигналите за закупените жилища от министъра на туризма Николина Ангелкова и публикации в медиите за вила на народния представител Валери Жаблянов без ясен произход на средствата за построяването ѝ, съобщиха от държавното обвинение.

Оттам допълниха, че сигналът е постъпил във ВКП на 8 април от група народни представители от НФСБ в ПГ “Обединени патриоти“ след медийните публикации за придобитите от Ангелкова недвижими имоти, както и публикация във вестник „24 часа“ със заглавие: “Депутатът Валери Жаблянов построил вила в „Симеоново“ със заем, но не е декларирал кредит“.

На основание чл. 145 ал. 1 т. 3 от Закона за съдебната власт, чл. 82 и чл. 83, т.8 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, проверката е възложена на Дирекция „Противодействие на корупцията“ при КПКОНПИ, която по силата на този закон е компетентен орган да извършва проверки срещу народни представители, членове на Министерски съвет и заместник-министри.

Върховна касационна прокуратура е разпоредила на органите на Комисията за извършването на следните действия:
- изискване на информация относно притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, относно историята по собственици на всеки от закупените имоти, относно актуалното състояние на дружеството - продавач, относно декларирането на имотите в съответните общински райони, относно заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и относно произхода на средствата за покупката.

- С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка, при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Дадени са също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството – продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия.

- От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции.
Извършването на проверките се възлага и на основание чл.8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимодействие между Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и прокуратурата, подписана от главния прокурор Сотир Цацаров и от председателя на КПКОНПИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4321

    15 0 Отговор
    На кого е възложил ааааа не
  • 2 Bahti

    11 0 Отговор
    Нищо Нямат! Всичко е със данъчна Надценка за Нас. И ае...
  • 3 Guðmundsson

    14 0 Отговор
    Махнете това хрозилище на снимката. Заради него си върнах обяда.
  • 4 Оппа

    16 0 Отговор
    Хвърля се прах в очите на хората. Откраднаха държавата, а с апартаменти ни занимават! Защо ли? Милиарди изчезнаха от КТБ, че и повече потънаха покрай магистралите... Тези с апартаментите са ми като изкупителни жертви.
  • 5 Герберастка черна каса

    21 1 Отговор
    Член първи от устава на ГЕРБ:Кой каквото си е откраднал - негово си е!
  • 6 ха ха

    14 0 Отговор
    И тая почна обясненията за произхода на средствата като Цветанов преди време - майка й, баща й ... тъста и тъщата
  • 7 куку руку ку

    6 0 Отговор
    Тепърва звездите ще проговарят на астролозите... да видим кой, какъв хороскоп си е направил. Или пък не беше хороскоп, а хоросан?
  • 8 гост

    10 0 Отговор
    Оставка!
  • 9 Много добре

    7 0 Отговор
    защото цялото общество "верва в почтеността" на Горянов. До къде стигнахме ... от този да чакаме някаква полезна работа да свърши.
  • 10 чичо

    3 9 Отговор
    А за апартамента на РРадев във Гео Милев ще проверят ли?
  • 11 Да свикваме идват трудни дни и бедност

    7 0 Отговор
    Димов, "Тютюн"
    ...Погледът на Борис продължаваше да скита разсеяно върху лицата на присъствуващите. Това бяха вече безинтересни, случайно забогатели типове, които не заслужаваха внимание. Оскъдният ум и дребнавостта им пречеха да осъществяват гешефти в голям мащаб. Алчността, с която бяха свикнали да чакат всяка година големи печалби, ги правеше сигурни жертви на кризата. Всички виждаха спадането на цените, но не желаеха да продадат партидите си и красноречието на Торосян, който сега ги уверяваше в предстоящия опит на Франция да измъкне страната от лапите на немците, засилваше твърдоглавието им. Те бяха късогледи глупци, които задръстваха пазара и за голямо удоволствие на Борис щяха да се удавят.
  • 12 Кака Кури

    1 5 Отговор
    Само не срещу Жаблянов.........това е политическа атака.
  • 13 Batushka

    6 0 Отговор
    Докато ГЕРБ са на власт няма да има виновни...паднат ли ...и процесите ще тръгнат...много хора ще бъдат търсени с червена бюлетина от Интерпол...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове