25 785 52

Николина Ангелкова във властта - една история за 28 милиона лева

За 7 години са се облагодетелствали немалко нейни близки

Николина Ангелкова във властта - една история за 28 милиона лева
Снимка: БГНЕС
Гласове
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Нова афера тип "батко и братко" е на път да избухне в Агенция "Пътна инфраструктура", показа проверка на "168 часа". По примера на бившия директор на Пътния фонд Веселин Георгиев, чийто брат разви проспериращ пътен бизнес по време на неговото управление, бащата на новоназначена пътна шефка се оказа собственик на няколко фирми за пътно строителство. Дружествата имат множество договори за ремонт и поддръжка на пътища. Подобно съвпадение според юристи може да се тълкува като конфликт на интереси занапред. Причината е, че голяма част от договорите за строителство и ремонт на пътища, с каквото се занимават фирмите на бащата, се възлагат от Агенция "Пътна инфраструктура", управлявана от дъщерята. Казусът с конфликта на интереси изниква около 32-годишната Николина Николова (сега Ангелкова). Това пише в свое разследване в. "168 часа" на 10.03. 2011г.

От няколко седмици тя е член на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Наследява на поста подалия оставка германски експерт Клаус Дитер Щолле. Назначена е със заповед на министър Росен Плевнелиев, чийто съветник в МРРБ е била дотогава. Преди да поеме управлението на пътната агенция, Николова е била сътрудник в Комисията по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство в Народното събрание. В биографията ѝ е отбелязан и петмесечен стаж в Европейската комисия. За кратко е била и генерален директор на строителна фирма.

От отговора, изпратен от Николина Николова до вестника, не стана ясно дали според нея бизнесът на баща ѝ може да бъде тълкуван като конфликт на интереси.

"Обстоятелствата, при които има частен интерес към дейността на свързаните с мен лица по смисъла на точка първа от допълнителните разпоредби на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси са декларирани съгласно закона", посочва Николова в изпратения чрез пресцентъра отговор.

Нищо нередно не видя и депутатът от управляващата ГЕРБ Александър Стойков.

"Дали има конфликт на интереси, могат да ви кажат единствено компетентните институции. Това, че бащата има пътен бизнес, не значи, че дъщерята ще му дава поръчки", коментира Стойков.

На обратното мнение е колегата му от БСП Петър Димитров: "Чисто формално според закона децата не носят отговорност за действията на родителите си, но всички разбираме за какво става дума в действителност. Спазва се добрата българска традиция роднините на чиновниците да имат проспериращ бизнес в същата област", иронично коментира Димитров.

Сред задълженията на ръководената от Николина Николова Агенция "Пътна инфраструктура" е провеждането на конкурси и контролиране на изпълнението на договорите за ремонт и строителство на пътища за стотици милиони левове. Сред тях са и финансираното със стотици милиони евро от фондовете на ЕС изграждане на магистралите Люлин, Тракия и Марица.

В същия момент бащата на Николова Панайот Панайотов има сериозни интереси в пътния бизнес, показва проверка във фирмения регистър. Панайотов е управител и собственик на 50 процента от пътностроителната фирма "Графит комерс".

През последните няколко години регистрираното в Кърджали дружество е спечелило множество договори за почистване и ремонт на пътища в общините Кърджали, Кирково и Черноочене. Последният от тях, сключен през октомври 2010 г., е за снегопочистване на част от пътищата в община Кирково. Няколко месеца по-рано фирмата на бащата на пътната шефка печели и поръчка за основен ремонт на междуселищен път Звезден-Бялка в община Кърджали.

"Графит комерс" е съсобственик и в още две пътностроителни фирми - "Родопи строй инженеринг" и "БГ груп 2010". Втората също се ръководи от Панайот Панайотов. Според регистъра на обществените поръчки миналата година "БГ груп 2010" е спечелила два договора за ремонт на улици и пътища в община Кирково. Стойността на поръчките на "БГ груп 2010" е около един милион лева без ДДС, Панайотов държи и половината дялове в дружеството "СК-Пътремонтстрой".

Николина Николова и баща ѝ Панайот Панайотов са управители на закритото преди няколко месеца сдружение "Асоциация за правно развитие". В ръководството на асоциацията е и сестрата на Николова- Костадинка. Сдружението преди години се е занимавало с организиране на интензивни съботни курсове за обучение на студенти по право, стажант-юристи и юристи срещу заплащане. Офисът на асоциацията е в апартамент в столичния квартал "Стрелбище". Жилището е собственост на Николина Николова, баща ѝ Панайот и сестра ѝ Костадинка. Купено е през 2001 г., показва имотният регистър. Днес в него живее единствено пътната шефка, обяснява нейна съседка.

"Само Николина си е тук, ама се прибира само късно вечер. Баща ѝ Панайот отдавна не се е появявал", разказва възрастна жена от съседния апартамент.

Ще управлява милиарди

Николина Николова ще остане на поста си в Агенция "Пътна инфраструктура" съвсем кратко време. Според запознати до няколко месеца младата дама трябва да оглави създаващата се в момента държавна компания за управление на стратегически инфраструктурни проекти.

По думите на министър Росен Плевнелиев новото държавно дружество ще управлява самостоятелно строителството на магистралите - "Струма", "Хемус" и "Черно море", изземвайки функциите на агенция "Пътища". За тяхното строителство през следващите шест години трябва да бъдат усвоени над 2,3 млрд. евро.

Източник: "168 часа", 10.03.2011г.


7 години по-късно, 11.01.2018г.

"Биволъ": САМО 28 МИЛИОНА ЛЕВА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ СА МИНАЛИ ПРЕЗ “ДРИЙМТИЙМА” НА АНГЕЛКОВА

Фирми и консорциуми с участието на Панайот Панайотов, баща на министъра на туризма Николина Ангелкова, са спечелили обществени поръчки за близо 13 милиона лв.

Панайот Николов Панайотов е съсобственик на “Графит Комерс” ООД, регистрирана в Кърджали. Обществените поръчки спечелени от тази фирма (вкл. и в консорциумите “Женда” ДЗЗД и “Баните” ДЗЗД, в които фирмата има малък дял) са основно за строителство и ремонти на пътища и мостове. Общата сума е 11 855 469 лв. Това показва справка в данните от регистъра на Агенцията за обществени поръчки.

Отделно от това обединението “БГ ГРУП” 2010 ДЗЗД с 50% участие на “Графит Комерс” е спечелило поръчки за 960 111 лв. от община Кирково.

Ангелкова е една от трите дъщери на Панайот Панайотов, но е единствената, която е избрала да носи бащиното име на баща си, а не фамилното. Преди да стане министър на туризма през 2014 г., Николина Николова – Ангелкова последователно работи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, член е на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Първият министерски пост на Ангелкова е от 2014 г. в кабинета на Близнашки като министър на транспорта. Същата година тя се омъжва за брокера на луксозни имоти Христо Ангелков, с когото се познава от специализация в САЩ през 2009 г.

Така “дриймтиймът” на Ангелкова се разширява и с Красимир Шалев – съдружник на Ангелков във фирмата за луксозни имоти “Ирис Естейтс”.

Красимир Шалев е собственик на строителната фирма “Бигла 3“, в чийто актив има обществени поръчки за 15 774 590 лв. Поръчките за саниране по програмата за енергийна ефективност са за близо два милиона и половина лв.

Фирмата се появява като изпълнител на скандалния ремонт и преустройство на Национален музей за българското изобразително изкуство. Договорът за този ремонт на стойност 3,6 милиона лв. е сключен на 23.02.2010 г. година между Министерство на регионалното развитие и благоустройство и Министерство на културата на Вежди Рашидов.

Според официалната биография на Ангелкова през 2010 г. тя ръководи звено „Контрол, комуникация и координация“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Контролът на ремонта на музея обаче явно не е бил на висота, тъй като впоследствие одитори на Министерството на културата разкриват фактурирани, но неизпълнени ремонтни дейности за стотици хиляди лева.

“Бигла 3” е също така фирмата, предоставила евтин апартамент на брата на еврокомисарката Мария Габриел. Докато Габриел ползва години наред евтино общинско жилище за 400 лв. на месец, нейният брат Борис Неделчев /сега на 36 г./ успява да се сдобие с голям апартамент в София. Биволъ разкри, че той е сключил изключително изгодна сделка с „Бигла 3“, която му носи голяма печалба в рамките на 3 години. На практика апартаментът му излиза гратис.

Освен със строителство и с луксозни имоти, Красимир Борисов Шалев се занимава и с държавни дела. Той се явява сътрудник по регионално развитие на депутата от ГЕРБ Димитър Гечев.

Факт е, че роднините и бизнесмените от обкръжението на Ангелкова нямат същия размах като тези на депутата Делян Добрев. Както разкри Биволъ (още през март 2017 г.), те са успяли да акумулират обществени поръчки за над 100 милиона лв, основно в санирането. От друга страна мандатът на Ангелкова във властта не е изтекъл и състезанието за най-успешен “дриймтийм” на властта все още е в разгара си.

Източник: "Биволъ"

София / България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 15:06  09.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 10 години ГЕРБ
  Отговор
  2 15:07  09.04.19
  Малии ... тая герберастия е завлякла България с милиарди. Представяте ли си, ако не бяха толкова алчни нашите управници, каква кукла можеше да е днес страната ни!

  Коментиран от #5, #16, #25

 • Shoot
  Отговор
  3 15:08  09.04.19
  Това е невъзможно, в ГЕРБ се краде само организирано и само в рамките на закона! Долна лъжа на противниците на просперитета на Тикволандия!

 • кифладжиев
  Отговор
  4 15:09  09.04.19
  Абе Ангелков как можа да я вземеш тази грозница бе толкова ли нямаше други жени Абе циганка да беше взел хубава пак беше по добре

  Коментиран от #29

 • Госあ
  Отговор
  5 15:09  09.04.19

  До коментар #2 от "10 години ГЕРБ":

  Дам, не си играят....но как беше,спете спокойно деца....
 • Долни инсинуации
  Отговор
  6 15:17  09.04.19
  Аааа, няма такова нещо, "Бигла 3" вече отдавна е собственост на Мюмюн от Факултета, а чисто новата фирма "Тиква 4" е кристално чиста...
 • 288
  Отговор
  7 15:21  09.04.19
  Малиииииииий
 • Николай
  Отговор
  8 15:22  09.04.19
  В Библията пише "Избавете се от това извратено поколение." Така, че спасете себе си от идващия гняв на Бога. Не лъжете и недейте да мамите никой. Всеки ще получи това, което заслужава, за делата си в този живот.
 • ЦунгЦванг
  Отговор
  9 15:24  09.04.19
  Егати, Тиквата е в цайтнот, не останаха мераклии за министри, ще трябва пак да събира траша от улиците...
 • ванката
  Отговор
  10 15:39  09.04.19
  една история от многото около герб...
 • Дедо1
  Отговор
  11 15:39  09.04.19
  Така ке е ----мажеме и лапаме,а простио народ да го ду....
 • Грую
  Отговор
  12 15:51  09.04.19
  Не бе, той просто бизнесът име такъв...... крадлив? Иначе няма нищо лошо и нищо незаконно!
 • Защо ЕС дава
  Отговор
  13 16:00  09.04.19
  За да ги вземе някой законно
 • Мордекай
  Отговор
  14 16:06  09.04.19
  Значи има пари за апартамент ,само дето ореваха света тия тролове. Поредната лакардийка която трябва да засили омразата към успелия и богат българин , трябва да сме голи и тъпи , да умираме от глад , тогава и само тогава сме света вода ненапита . Много залупен народ има който лесно се манипулира с такива памфлети , още си носим бремето от дивия комунизъм

  Коментиран от #37, #39

 • Reptile
  Отговор
  15 16:14  09.04.19
  А комундетата с 3.5 МИЛИАРДА от КТБ, 3 МИЛИАРДА от Белне, 1.5 МИЛИАРДА от Цанков Камък... не им се налага да изпълняват никакви обществени поръчки - просто ОТКРАДНАХА сухи пари за 1000 години напред ... а народеца се огледа в няколко апартамента купени с печалби от държавни поръчки! Колко да сте прости, а?!
 • Полски пъдар
  Отговор
  16 17:26  09.04.19

  До коментар #2 от "10 години ГЕРБ":

  А ти представяш ли си какво бостанско плашило би излязло от тая?
 • Клюна
  Отговор
  17 17:51  09.04.19
  Урод, там закъдето сте се запътили всички помияри от Гроб - парите не помагат! Грозотия скапана!
 • Много е ефективна
  Отговор
  18 17:59  09.04.19
  Който не се отчита редовно в ГРАБ му пращат Ангелкова за сплашване! Досега няма отказ за партийно споделяне на кеша!
 • щщщщщ
  Отговор
  19 18:16  09.04.19
  Призовавам простите и глупавите отново да гласуват за Герб.То бива кражби и застроявания краи морето....София заприлича на частен град.Всеки със пари си притежава всичко.Лошото е че вече и го демонстрират.
 • АЙДЕЕЕЕЕ ТРЪГНА СЕ РАЗПЛИТАНЕТО
  Отговор
  20 18:16  09.04.19
  Лелеееее като тръгне чорапа да се разплита, стой и глеййй какви афери и шашми ще излизат на показ още. Очаквайте най интересните даавери предстоят още, тепърва почват големите лменти капели
 • Ernesto Guevara
  Отговор
  21 18:22  09.04.19
  И скакалците не са такова бедствие като ГЕРБ
 • Бесен
  Отговор
  22 19:00  09.04.19
  Почвате ли да вярвате на Кака Кури, като ви казва, че мутрогерберастите крадат по 10 милиарда на година?! И червените са крадци и крадяха ама не чак толкова нагло бе!
 • гост
  Отговор
  23 19:07  09.04.19
  Дайте ЕДИН, който ще влезе във властта и няма да краде- ще му целувам краката!

  Коментиран от #24

 • Бесен
  Отговор
  24 19:12  09.04.19

  До коментар #23 от "гост":

  АЗ! 4 години за единия хляб и гащи ще ти работя и тая кочина ще я направя на държава! Лесно е - желание няма! ... е може и да не устискам 4 години и да ме гръмнат на 4тия месец!
 • Лупи
  Отговор
  25 19:33  09.04.19

  До коментар #2 от "10 години ГЕРБ":

  Страната ни БЕШЕ кукла, трябваше само да се разреши частния бизнес и НИЩО повече!
 • 26 20:27  09.04.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • чичо кчо
  Отговор
  27 20:54  09.04.19
  ей не се роди нито един мой роднина от парламента, хората се оправиха до девето коляно а бе който си има късмет
 • Хан Крум
  Отговор
  28 21:39  09.04.19
  Европа дава пари,тъй като знае ,че не сме кадърни да направим нищо кадърно + кражбите на Европарите. ТУРЦИЯ си връща това ,което е притежавала 500 години.
 • Someone
  Отговор
  29 22:02  09.04.19

  До коментар #4 от "кифладжиев":

  Грозна, ама доходна! Я ти си намери по-доходна жена!

  Коментиран от #47

 • Националист
  Отговор
  30 22:04  09.04.19
  Кражбата и корупцията са си чиста печалба. Само вземаш ....... докато един ден те хванат. Няма нищо скрито покрито. Все един ден закона на Кармата хваща тези, които нарушават Божиите правила. Без изключение!
 • Трябва
  Отговор
  31 22:17  09.04.19
  Голяма лопата !
 • Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н
  Отговор
  32 22:41  09.04.19
  Големата гилотина трябва де реже глави по 10 наведнъж
 • ece
  Отговор
  33 22:50  09.04.19
  ДЗЗД.. обществени поръчки.. фирма на бащата с "малко участие" яяясснооо на всеки средно интелигентен човек само това му е достатъчно. Очкавам оправданията в сутршните блокове панели и апартаменти.
 • електорална 1
  Отговор
  34 22:53  09.04.19
  Още ли има някой, който да не е разбрал, че ни управлява мафията? Без значение от коя партия. Е, те така управлява мафията. Последните са гербаджиите, но нека не забравяме и другите преди тях, та чак до 1944-та. Герб си имат сериозен електорат и няма да си тръгнат, докато не ни опоскат. Това са 1,3 млн. цигани, 1 млн. софиянци от разни холдинги, ведомства, дирекции, министерства, бизнес-групировки на обществени поръчки, частни болници, агенции, МВР, прокуратура, армия и от провинцията няколко глупаци, които не знаят за какво става въпрос. Стигат ли? Стигат. Аре, честито!
 • Чичо Боко
  Отговор
  35 23:31  09.04.19
  Ще я уволня и тая.Нека после да се чуди какво да прави по цял ден на Малдивите.Пада и се.
 • нямам думи
  Отговор
  36 03:21  10.04.19
  Нямам думи! Толкова много конфликти на интереси!... И никой нищо не прави! Смята се за нормално едва ли... В чужбина тия неща поне са много по-добре прикрити, а личните облаги - по-малки. Освен това инфраструктурата се изгражда качествено, а не като тук... Жалко за страната ни наистина, жалко за всички нас и невъзможното положение, в което се намираме...
 • Денди
  Отговор
  37 05:41  10.04.19

  До коментар #14 от "Мордекай":

  Точно заради такива плужеци като тебе сме на тоя хал. Докато има такива боклуци да се кланят на “успели” престъпници, нищо нама да се оправи. А ти смешник, работи си там за 2 бона, говори за тролове, защото Англиийският ти е феноменално скапан и дори и това не можеш да осмислиш и си представяй как си успял, нещастно леке.
 • н стоименов
  Отговор
  38 06:29  10.04.19
  не че обичам корнелия но е сбъркала с цифрата десет милиарда на година много повече са
 • адолф
  Отговор
  39 06:33  10.04.19

  До коментар #14 от "Мордекай":

  това име май е еврейско спомням си с умиление за аушвиц
 • корупция
  Отговор
  40 07:42  10.04.19
  Оставка - Съд - Конфискация на всичко на нея и близките и!
 • Другарят
  Отговор
  41 07:57  10.04.19
  Че добре де, нали сега смЯ в капитализЪма, кадято я хубаво човек да работе и да ПРАВИ пари. Дали прави добрини, никой не пита. Какво толкова.
 • ДОКО
  Отговор
  42 09:19  10.04.19
  КАЧЕСТВО И ПРОГРЕС ГАРАНТИРАНО ОТ ПАРТИЯ ГЕРБ..ХИ ХИ ХИ БЪЛГАРИНО ПАК И ОТНОВО ГЛАСУВАЙ ТИ ХИ ХИ..
 • АДЕНАУЕР
  Отговор
  43 10:44  10.04.19
  България има само един път за спасение от тоталното падение :Тотална декомунизация на обществото-ЛУСТРАЦИЯ на 1,6 милиона комунистически престъпници по род,произход и наследствен корен,Тотална НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на всичко ,което притежават тези бандитии отнемане на всички Бонуси и привилегии вкл,и трудов стаж иработа само в строителството и селското стопанство и мините.Отнемащ на комунягата парите и властта и той става последен просяк.Те не могат друго да вършат ,освен да убиват,крадат и лъжат.Всичко друго е ДРЪН-ДРЪН,
 • гост21
  Отговор
  44 10:45  10.04.19
  Имало едно време великото преселение. Сега по времето на Борисов има великото крадене.
 • Шаран БГ
  Отговор
  45 10:59  10.04.19
  Научно доказано е , че българската земя най-много ражда кандидати за министри.......и митничари !
 • Чиче
  Отговор
  46 17:22  10.04.19
  Политиците крадат и за умрелите.А те вкараха милиони от хубав живот в гроба
 • просяк
  Отговор
  47 16:35  11.04.19

  До коментар #29 от "Someone":

  Прав си бе бате.Доходна е ама пък като си легнеш вечер до нея и я погледнеш,ми тя прилича в главата на....оооо извинете другарю Лавров,не знам как съм попаднал във вашето легло!!!!!

 • 1944
  Отговор
  48 03:15  12.04.19
  боко свинята и 40-те крадливи травестита
 • патриотъ
  Отговор
  49 13:21  13.04.19
  Моля се Господ да слезе и да си прибере вересиите!Тотален ужас!
 • ПЛАМЕН
  Отговор
  50 18:01  21.04.19
  Вижте я как като говори по телефона си върти косата, като ученичка - зубрачка. Изглежда е забравила, какво са и казали да говори?

  Коментиран от #51

 • Don
  Отговор
  51 07:45  26.04.19

  До коментар #50 от "ПЛАМЕН":

  Тази е прозрачна вече ,много е интересно защо някой от Бивол не разрови за Лилито Павлова ,там е Големият Глад????
 • ева
  Отговор
  52 11:20  20.06.19
  искам да въведат смъртното наказание с грамада от камъни

Напиши коментар:


Публикувай