Last news in Fakti

15 Май, 2019 10:14 17 620 38

За 4 минути и без Борисов – рокада в земеделието

  • десислава танева-
  • земеделие-
  • министър

Румен Поражанов беше освободен, а Десислава Танева – избрана

За 4 минути и без Борисов – рокада в земеделието - 1

Със 121 гласа „за“ и едва 5 „против“ Румен Порожанов вече не е министър на земеделието и храните. Ден, след като подаде оставка, депутатите я приеха скоропостижно. Рокадата в министерството на земеделието и храните им отне едва 4 минути.

Това е рекорд в най-новата история на парламента ни.

Минути след началото на първия пленарен ден за седмицата, вицепремиерът Томислав Дончев представи пред парламента рокадата в министерството на земеделието.

Премиерът Бойко Борисов отново не дойде за гласуването на промените в кабинета му. На мястото на Порожанов дойде депутатът от ГЕРБ Десислава Танева.

"В годините госпожа Танева се е утвърдила като експерт в областта на земеделието", обясни Дончев, но никой в залата не взе отношение по темата.

Припомняме, че Десислава Танева беше министър на земеделието във втория кабинет на Бойко Борисов.

Десислава Танева бе обявена за министър в първото правителство на Борисов през 2009 г., но на другата сутрин Борисов предпочете Мирослав Найденов. "Тя знае, може и един ден ще бъде министър", каза тогава премиерът. Причината да бъде предпочетен Найденов бе бизнесът на Танева, която управляваше 61 фирми под шапката на "Мел инвест холдинг".

И тя стана министър - във второто правителство на Борисов (от 7 ноември 2014 г. до 27 януари 2017 г.). В края му забременя, което е вероятно причината да остане първоначално извън състава на сегашния кабинет. Днес Танева е щастлива майка на близначки, които отглежда със съпруга си и татко на двете момиченца - кмета на Котел Коста Каранашев.

В първото и третото правителство на Борисов (41-ото и настоящето 44-ото НС) тя оглавява земеделската комисия в парламента.

Порожанов се оттегли от поста си, след като в началото на месеца прокуратурата стартира разследване срещу него заради скандала с къщите за гости, за които има съмнения, че са изградени чрез неправомерно усвояване на евросредства. Порожанов бе призован на разпит и по наказателното дело срещу бизнесмена Миню Стайков, за когото държавното обвинение твърди, че дружества, свързани с него, са получавали неправомерно средства от земеделски европейски програми.

В кулоарите на парламента Танева заяви, че ще има промени в екипа на Министерството на земеделието, храните и горите.

Всички решения, които има да се взимат по отношение на екипа на министерството, ще се дискутират в управляващата коалиция, и ще се работи съвместно по тях. Имам определени виждания за работата си и ще ги защитя, допълни Танева. Няма да правя разследване на своя предшественик, сега е важно министерството да не спира да работи. Първата работа на новия министър е да се стартира работа по директните плащания на земеделците. Това е най-тежкото министерство, защото над 100 хил. души се занимават със земеделие, животът в селата изцяло зависи от него, а и сме поели ангажименти по изпълняване на европейски програми, допълни пред БГНЕС Десислава Танева.

В момента сме в пика на предизборната кампания и очаквам нападки отвсякъде. Нямам от какво да се притеснявам, всичките ми доходи са декларирани; 14 години работя в частния сектор, знае се къде живея, а и след влизането ми в политиката нямам големи придобивки, съобщи новият министър.

Зам.-председателят на ДФ „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова, заради която премиерът Бойко Борисов прие оставката на Румен Порожанов вчера, ще се раздели с поста си, допълни Танева.

Последната рокада в кабинета „Борисов 3“ бе само преди малко повече от месец, когато оставката си депозира министърът на правосъдието Цецка Цачева, а мястото и бе заето от Данаил Кирилов. В настоящото правителство с постовете си се разделиха още министрите проф. Николай Петров, Ивайло Московски, Николай Нанков, Валентин Радев и вицепремиерът Валери Симеонов.

Коя е Десислава Танева?

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в Сливен. Висшето си икономическо образование придобива в Университета за национално и световно стопанство, а през 1997 г. заема длъжността „изпълнителен директор“ на частно търговско дружество. От самото учредяване на ГЕРБ е областен координатор на партията в Сливен, а за периода 2007 – 2009 г. е председател на Общинския съвет в града.

През 2013 г. Десислава Танева води листата на ГЕРБ в Сливенския избирателен район, избрана е за депутат и оглавява земеделската комисия в 41 Народно събрание. Заема поста на министър на земеделието в кабинета „Борисов 2“ до началото 2017 г., но след предсрочните парламентарни избори отново се връща като депутат от ГЕРБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Batushka

    79 8 Отговор
    Завършила и хоп изпълнителен директор ....хахахххххх ...

    Коментиран от #23, #25

  • 2 Коментар📝

    74 7 Отговор
    Калинка, калинка, калинка моя!
    В плодовата градина малина, малинка, моя

    Коментиран от #22

  • 3 ЪРП

    83 6 Отговор
    МЕНКАТ СИ КАЛИНКИТЕ ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ, А ГРАБЕЖА СИ ТЕЧЕ ЛИ ТЕЧЕ!!!!!!!!!
  • 4 куку

    69 4 Отговор
    да каже за фирмите изсичащи гората край котел и субсидиите от пасища
  • 5 Име

    64 5 Отговор
    Боклук,долен боклук който е подлога на свинята Пеевски и Буда
  • 6 ЪРП

    71 7 Отговор
    СУТРИНТА В СТУДИОТО НА АНТОН ХЕКИМЯН ПРЕДСТАВИТЕЛ НА БИЗНЕСА ОБЯВИ ,ЧЕ ГЕРБЕРАСОПИТЕК ДРУГИНКА Е ЗАЛОЖИЛА ЗАКОНОДАТЕЛНО БЪЛГАРИТЕ И ПРЕВОЗВАЧИТЕ ДА ПЛАЩАТ ПО .........ЗАБЕЛЕЖЕТЕ ...2,5 ПЪТИ ПО ВИСОКИ ТОЛ ТАКСИ ОТКОЛКОТО ПЛАЩАТ ГЕРМАНЦИТЕ В ГЕРМАНИЯ СПОРЕД ТЕХНИЯ СТАНДАРТ И ТЕХНИЯ БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ!!!!!!!!!
    ОЧАКВА СЕ ЗВЕРСКО ПОСКЪПВАНЕ НА ВСИЧКИ СТОКИ И УСЛУГИ !!!!!!!!
    НАЙ-МИЗЕРСТВАЩАТА И БЕДНА ДЪРЖАВА ЩЕ ПЛАЩА 2,5 ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ТОЛ ТАКСИ ОТ ГЕРМАНЦИТЕ С ТЕХНИЯ СТАНДАРТ НА ЖИВОТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    УРОДИ ДОЛНИ И ГРАБЛИВИ!!!!!!!!!!!!!!!
  • 7 агентури

    52 7 Отговор
    Защо на всякъде смърди на бивши партийни куфарчета,без значение от цвета им.
  • 8 Оик

    32 1 Отговор
    Цирка е голям а не знам факти дали предоставят коментарите на протееееежито на ббдавиди дали има положителен отговор
  • 9 Ркрк

    37 1 Отговор
    Цирк
  • 10 Простак

    45 1 Отговор
    всичките политици сте за Рокада , що държавни пари откраднахте
  • 11 чичо

    46 2 Отговор
    Жената-министър с доказан над 30 процента комисионна и приема подаръци от скъпи автомобили които продава в момента на получаването им !!!!
    И то по заповед на кмета на Котел !!!!!

    Коментиран от #33

  • 12 Какво

    28 1 Отговор
    Е рокада? В случая няма рокада, нали?!
  • 13 Цирк не ами ЦИРК

    47 3 Отговор
    Поредна гавра как може хората да не им прави впечатление какво правят тия.
  • 14 Васил Левски

    42 3 Отговор
    GERB това е партията на крадците?
  • 15 Сами питам

    28 1 Отговор
    Кога си отгледа децата, родени на 45 г., кога пак кариера ще гони? И в двете май ще се провали. Уж толкова чакани деца, а захвърлени на бавачки?
  • 16 Лекар БГ

    34 2 Отговор
    "Рокадата "е емблематична.
    Показва 2 неща.Колко ГЕРБ нямат кадри.И колко моделът на ГЕРБ е изтъкан от корупция.
    Тази жена,в нормална Държава,от 4г.щеше да търка наровете в Сливенския.
    Те Министър я правят!
    Думи нямам за каква отврат иде реч.
  • 17 Баш Гост

    29 3 Отговор
    Доказано крадлива и некадърна пасмина. Не я пиша умишлено - то се знае коя е!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не е ли така

    28 1 Отговор
    Това е държавата на палячовците. Ние като общество какво точно печелим като махнат едната свиня и сложат друга на нейно място? Ама така е и така ще е. Докато не се предприемат конкретни обществени действия(масови простести, стачки, гражданско неподчинение, сформиране на граждански групи, референдуми и тн), мачкането както виждаме няма да спре, бат ни бойко ше продължава да ви лъже с неизпълними предизборни обещания пък другарката курнелия само ше лае като болонка отдолу и ше организира вот на недоверие. Ама и това няма да стане тъй като българина освен да псува друго не може.
  • 20 ДЪРЖАВАТА НА КАЛИНКИТЕ

    29 0 Отговор
    То пък едно ЗЕМЕДЕЛИЕ!
    Скъсаха се да садят и произвеждат лай***а в последните 30 години.
    То бай Тошо беше 40 на власт ами до сега ....минаха 30
    Старата песен:
    Като не си с нас , си против нас!
    Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия
    Едно лай***о , вари го , печиго си остава лай**о!
  • 21 Е някой

    18 1 Отговор
    Трябва да замете следите от лошо управление, някой който е наясно какво е правено там.
  • 22 Nikol4o

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар📝":

    Тиквата дали не се е засрамил и поради това не е дошъл на гласуването?!!
  • 23 Баба Вуна

    23 0 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    Случайно! На 25 год. Причината да бъде предпочетен Найденов бе бизнесът на Танева, която управляваше 61 фирми под шапката на "Мел инвест холдинг" . Интересно ! А пък тате или свекъра, вероятно са били земеделци преди 10. 10 .1989! 🤓🤓
  • 24 дфз

    12 1 Отговор
    Ще го поеме Деси ,дфз-то,дълбоко....
  • 25 куку руку ку

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "Batushka":

    A Пеевски дори не беше завършил, а беше студент, когато на 23 години стана член на борда на директорите в Пристанище Варна.
  • 26 Булшитс

    19 1 Отговор
    Някоя по противна не можа ли да изкара Боко от чувала с идиоти
  • 27 строител

    16 1 Отговор
    ЗА ТЕЗИ ТАВАНА КОЛКОТО И ДА Е ВИСОК ТЕ ЩЕ ГО УДАРЯТ С ЧУТУРИТЕ СИ
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 патриотъ

    12 0 Отговор
    Цирка си замина,но клоуните останаха!Докато химерата Герб не се унищожи,пък и всички сегашни управници не се вкарат в затвора,нещата няма да се променят!Но важното е най-големия клоун- Борисов,да се пъчи с някакви призрачни успехи и да показва самочувствие,което в никакъв случай няма покритие!А народа чака все някой друг да го освободи и да оправи нещата!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 чичо от село

    12 1 Отговор
    На 25 години-изп.директор на Мел инвест ограбил цяла югоизточна България......мутреса или калинка-що е то ?
  • 32 Няма такава държава

    8 0 Отговор
    До кога ще се безчинства в тази красива България. Пука ли му че вече не е министър, май не. Нали е пореден нагушен управляващ кадър
  • 33 пелю

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "чичо":

    РЕВОЛЮЦИЯ ! АК- 47 !
  • 34 пелю

    2 0 Отговор
    РЕВОЛЮЦИЯ ! АК- 47 !
  • 35 Пенсионер

    4 0 Отговор
    На какви тъжни картини сме свидетели в последно време. Главният прокурор иска информация за авоарите в чужди банки на господа управляващите. Това е дъното !!!
  • 36 Ученик

    3 0 Отговор
    Кърлежите във властта като се насмучат яко подават оставки. Падат натежали и на тяхно място идват нови още по гладни. Ех Българйке нищо ново под слънцето на властта. Голям келепир има в нея, много голям. Бай Ганьо има достойни последователи Няма да се излагаме я! Да живее властта!!
  • 37 Венци

    0 2 Отговор
    И двамата са експерти и е нормално да са богати
  • 38 гост

    2 0 Отговор
    Бях наистина млада с големи доходи и се смее , е действително е много смешно.Честито.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове